BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Според ново проучване консумацията на прясно мляко увеличава риска от рак на гърдата

Според ново проучване консумацията на прясно мляко увеличава риска от рак на гърдата
09 март 2020

Проучване, публикувано в „Международен журнал по епидемиология“ (International Journal of Epidemiology), носещо заглавието „Млечни продукти, соя и рак на гърдата“, разкрива, че консумацията дори на умерени количества мляко може да увеличи с до 80% риска от рак на гърдата.

Главният автор на статията Гари Е. Фрейзър (Gary E. Fraser), бакалавър по медицина и хирургия и доктор на науките, заявява, че изследователското проучване дава „доста силни доказателства, че или млякото, или някой друг фактор, тясно свързан с неговата консумация, е причина за развитие на рак на гърдата при жените.

„Консумацията на едва 1/4 до 1/3 чаши прясно мляко на ден е свързана с 30% по-голям риск от развитие на рак на гърдата“, казва Фрейзър. „Пиейки до една чаша на ден, рискът се повишава с до 50%, а за тези, които пият две до три чаши на ден, рискът се увеличава допълнително с от 70% до 80%.“

Според „Американския диетичен наръчник“ (U.S. Dietary guidelines) обаче, консумацията на поне три чаши мляко на ден е препоръчителна. „Данните от това ново изследване предполагат, че хората трябва да гледат на тази препоръка с повишено внимание“, отбелязва Фрейзър.

В проучването е оценен хранителният режим на близо 53 000 жени в Северна Америка, като в началото на проучването нито една от тях няма наличие на онкологично заболяване. Анализът се провежда в продължение на близо осем години, а хранителният прием е изчислен на база въпросници за честотата на хранене (FFQ), както е получавана непрекъсната обратна връзка. Изходният въпросник на проучването включва въпроси относно демографските данни на лицата, сведения за болни от рак на гърдата в семейството, физическата активност, консумацията на алкохол, употребата на хормонални и други лекарства, скрининг за рак на гърдата и репродуктивна и гинекологична история.

До края на проучването се наблюдават 1 057 нови случая на рак на гърдата. Не е открита ясна връзка между соевите продукти и рака на гърдата, без да се взима предвид консумацията на мляко. Но по-високият прием на млечни протеини и прясно мляко се свързва с по-голям риск от рак на гърдата, независимо от приема на соя, сравнено с групата, която не е консумирала мляко или е консумирала в много малки количества. Фрейзър отбелязва, че резултатите имат минимални вариации при сравняване на приема на високо- или нискомаслени млека. При анализ на ефекта от консумация на сирена и кисело мляко/ йогурт не се наблюдават притеснителни резултати.

„Въпреки това,“ казва той, „млечните продукти, особено млякото, се свързват с повишен риск от рак на гърдата, а данните предполагат значително намаляване на риска, при заместване на прясното мляко със соево. Това повдига възможността алтернативите на млечните продукти да са добър избор.“

Опасният ефект от консумацията на млечни продукти е в съответствие с неотдавнашния доклад на „AHS-2“ (адвентистите от „здравно проучване-2“), който предполага, че веганите (но не вегетарианците, приемащи мляко), имат по-малък риск от рак на гърдата, отколкото не-вегетарианците.

Фрейзър отбелязва, че възможните причини за връзката между рака на гърдата и прясното мляко може да се дължи на съдържанието на полови хормони в неговия състав, тъй като, за да произвеждат мляко, кравите са в лактация и често около 75% от стадото е бременно. Ракът на гърдата при жените има пряка връзка с хормоните. Освен това в някои доклади приемът на млечни и други животински протеини се свързва с по-високи нива на хормона – инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), за който се смята, че може да инициира някои видове рак.

„Млякото има някои положителни хранителни качества,“ отбелязва Фрейзър, „но те трябва да бъдат преценени спрямо други възможни и не толкова полезни ефекти.“

Според него тези притеснителни резултати дават сериозен довод за провеждането на допълнителни проучвания за анализ на възможните неблагоприятни ефекти от консумацията на мляко.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200225101323.htm

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи