BezRak.com

алтернативни терапии

Забележително проучване отваря врати за нови методи на лечение на рак

Забележително проучване отваря врати за нови методи на лечение на рак
14 февруари 2020

Повече от хиляда учени от различни страни обединяват своите усилия в проучване, което разкрива същността на раковите заболявания. Учените отбелязват, че ракът е като „мозайка от 100 000 части“ и до този момент 99% от тях са били „липсващи“.

Техните изследвания, публикувани в издание на журнала „Nature“, дават почти пълна картина на това какво представляват различните видове ракови заболявания.

Това може да позволи разработването на начини за по-ранно диагностициране и иновативни лечения, които да бъдат съобразени със специфичния тип туморни клетки на всеки пациент.

Пан-раковият анализ на Международния консорциум за секвениране на генома анализира успешно целия генетичен код на 2 658 вида ракови клетки.

Този 1%

Всъщност, раковите клетки представляват „увредена версия“ на нашите собствени здрави клетки. Това се получава вследствие на ДНК-мутации, които нарушават нормалните функции на здравите клетки и те започват да растат и да се делят неконтролируемо. По-голямата част от познанията относно този процес се базират на наборите от генетични инструкции за формиране на протеини.

„Това обаче е само 1% от целия геном“, казва д-р Линкълн Щайн от Института за изследване на рака в Онтарио, Канада.

Той отбелязва, че лекарите не биха се справили с лечението на около една трета от пациентите, тъй като до сега е било невъзможно да се открие защо клетките им са се превърнали в ракови.

За да може да се изучат останалите 99% от същността на раковите клетки, бе необходима организацията на екипи от учени от 37 страни и повече от десетилетие усърдни проучвания.

Изследването, което е описано в 22 научни журнала показва, че ракът е изключително комплексно заболяване и има хиляди различни комбинации от мутации, които могат да доведат до развитието на ракови клетки.

Какво предизвиква растежа на раковите клетки?

Проектът разкрива, че човешките ракови клетки съдържат средно между четири и пет основни мутации, които водят до техния растеж. Тези мутации са потенциално уязвими мишени и могат да се използват при терапии на онкологични заболявания.

„В крайна сметка това, което искаме да направим, е да използваме тези технологии за идентифициране на лечения, които са съобразени със заболяването на всеки индивидуален пациент“, казва д-р Питър Кембъл от британския институт „Wellcome Sanger“.

В момента учените разработват и технология за „въглеродно датиране“ на някои мутации. Те твърдят, че повече от една пета от тези мутации възникват години и дори десетилетия преди развитието на раково заболяване.

„Разработихме първите механизми за отчитане на сроковете за настъпване на генетични мутации в целия спектър от онкологични заболявания“, казва д-р Петер Ван Лу от Института „Франсис Крик“, Англия.

Той добавя: „Отключването на тези модели означава, че ще бъде възможно разработването на нови диагностични тестове, които да отчитат признаците на раковото заболяване още преди то да е възникнало.“

Предизвикателството ще бъде да се разбере кои от тези мутации могат да доведат до развитието на заболяването и кои от тях не носят никаква опасност.

Източник:

https://www.bbc.com/news/health-51391151

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?