BezRak.com

Прочети още статии на тема:

Как се лекува рак?

Психичното здраве има пряка връзка с успешното лечение на рака

Психичното здраве има пряка връзка с успешното лечение на рака
21 юли 2020

Онколозите, лекуващи пациенти с предшестващи психични разстройства, съветват болните да се погрижат не само за своето физическо, но и за своето ментално здраве.

Скорошно проучване, публикувано в научния журнал „JAMA Oncology“, установява, че ветераните от САЩ с диагноза недребноклетъчен рак на белите дробове (NSCLC), които имат нарушения в психичното здраве, имат по-добри резултати от противораковата терапия, когато провеждат и терапия за подобряване на менталното здраве и участват в различни програми за подкрепа на хора, страдащи от стрес и други психични проблеми.

В ретроспективното кохортно проучване са включени 55 315 ветерани, наскоро диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб. Данните за пациентите се анализират в период от 15 януари 2017 г. до 17 март 2020 г.

Общо 18 229 пациенти, участващи в изследването, имат предшестващо психично разстройство, включително шизофрения, биполярно разстройство, депресивно разстройство и посттравматично стресово разстройство.

Тези от пациентите, които предприемат мерки за подобряване на менталното си здраве, имат значително по-малка вероятност да бъдат диагностицирани в по-късен стадий на заболяването и по-голяма вероятност да бъдат успешно лекувани, което съответно води до по-ниска смъртност.

Въпреки че много клиницисти са наясно с ползата от подкрепата на психичното здраве, това може да е едно от първите проучвания, които ясно демонстрират зависимостта между него и резултатите от лечението на рака“, отбелязват изследователите.

Този труд подкрепя убеждението, че инвестицията в психичното здраве може да подобри здравословното състояние на човек. Също така, резултатите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания за идентифициране, оценка и прилагане на различни интервенции за подобряване на резултатите от противораковите терапии при хора с психични разстройства.

Източник:

https://www.oncnursingnews.com/web-exclusives/mental-health-treatment-may-improve-cancer-outcomes

Сподели
Прочети още статии на тема:

Как се лекува рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи