BezRak.com

профилактика

Защо пушачите са по-уязвими към заразяване с COVID-19?

Защо пушачите са по-уязвими към заразяване с COVID-19?
16 април 2020

Според СЗО (Световната здравна организация) пушачите вероятно са по-уязвими към COVID-19, тъй като при тютюнопушенето пръстите (и евентуално замърсените цигари) са в контакт с устните на човека, което увеличава възможността за заразяване с вируса. Също така, някои от хората, които пушат, биха могли да страдат от белодробни заболявания или намален капацитет на белите дробове, което значително би увеличило риска от тежко протичане на инфекцията. [1]

Инфектирането с коронавируса става посредством прецептора ”АСЕ2“, който е разположен на повърхността на клетките в цялото ни тяло, включително в горните и долните дихателни пътища. Коронавирусът, който причинява COVID-19, известен като SARS-CoV-2, се прикрепя към ”АСЕ2“ рецептора, като по този начин инжектира своя генетичен материал в клетката-гостоприемник. Когато вирусните частици попаднат в клетката, те започват да се размножават, използвайки нейните собствени механизми и ресурси.

Смята се, че една от причините пушачите да са по-уязвими към инфектиране с COVID-19 е защото дробовете им съдържат изобилие от входни точки, чрез които вирусът може да проникне.

Проучване показва, че белите дробове, изложени на цигарен дим, натрупват необичайно големи нива на ”АСЕ2“ рецептори, което може да направи този орган уязвим към инфектиране с вируса.

Съобщава се, че пушачите, заразени с COVID-19 са склонни към по-тежко протичане на вирусната инфекция, спрямо хората, които не пушат„, отбелязва съавторът на проучването Джейсън Шелцер (Jason Sheltzer), научен сътрудник в лабораторията “Колд Спрингс харбър” в Ню Йорк, САЩ.

Увеличаването на ”АСЕ2“ рецепторите може да бъде една от причините голям процент от заболелите да са пушачи“, добавя той.

Изследването, публикувано на 31 март, все още не е подложено на рецензия и неговите резултати не са потвърдени“, казва д-р Стефани Кристенсън (Stephanie Christenson), доцент в Калифорнийския университет, Сан Франциско, която не е участвала в провеждането на проучването.

Пушенето нанася множество вреди на организма“, добавя Джейсън Шелцер, „И е възможно ефектът на тютюнопушенето върху нивата на „АСЕ2“ да не е най-важният фактор“, отбелязва д-р Кристенсън.

Тютюнопушенето се свързва с тежки инфекциозни състояния

Наличните доказателства показват, че в сравнение с непушачите, хората, които пушат, са изправени пред по-висок риск от развитие на тежки усложнения и смърт вследствие на инфекцията с COVID-19.

Например, проучване с повече от 1000 пациенти в Китай, публикувано в „Нов английски медицински журнал“ (New England Journal of Medicine), установява, че пушачите с COVID-19 имат по-честа необходимост от интензивни медицински интервенции, отколкото тези, които не пушат. В проучването 12,3% от пушачите са имали нужда от инхалаторна терапия, апарат за командно дишане или са имали летален край, в сравнение със само 4,7% от непушачите.

„Пушачите може да са особено уязвими към COVID-19 поради няколко причини, но хипотезата за рецепторите „АСЕ2“ осигурява „цялостна механична връзка“ между тютюнопушенето и тежката вирусна инфекция“, отблязва Джейбър Алкатани (Jaber Alqahtani), учен от Университетския колеж в Лондон, Великобритания, в журнала „Жива наука“ (Live Science).

Ако бъдещите изследвания потвърдят връзката между експресията на рецепторите и тежестта на заболяването, ще може да се въведе терапия с лекарства, които блокират или намаляват чувствителността на АСЕ2 рецепторите“, добавя той. [2]

Източник:

1. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-smoking-and-covid-19
2. https://www.livescience.com/coronavirus-covid-19-risk-and-smoking.html

Сподели

2 коментара

  1. Димитър
    Димитър май 18, 11:08

    Дано статията достигне до повече хора и ако е възможно да ги накара да се замислят.

    Отговори на този коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?