BezRak.com

алтернативни терапии

Проучване: Комбинацията от екстракти от Рейши и зeлен чай има синергичен ефект срещу саркома

Проучване: Комбинацията от екстракти от Рейши и зeлен чай има синергичен ефект срещу саркома
27 април 2020

Както гъбата Рейши (Ganoderma lucidum/ Lingzhi), така и зеленият чай още от древността заемат основно място в Традиционната китайска медицина и тази на други азиатски страни. Двата натурални продукта са известни с това, че укрепват човешкото здраве и се прилагат успешно при третирането на редица здравословни проблеми. Последните научни изследвания потвърждават факта, че приемът им може да подсили функциите на имунната система и да окаже положителен ефект при лечението и профилактиката на много видове рак.

Рейши (G. lucidum) расте във влажни, сенчести планински райони и преди време гъбата е била изключителна рядкост. Днес, подобно на полифенолите от зеления чай, гъбата се предлага под формата на екстракт, използван за подобряване на общото състояние и имунитета.

Ученият Ян Джан (Yan Zhang) от клиничния фармакологичен център „Фарманекс БЖ“ (Pharmanex BJ) в Пекин, Китай, отчита резултатите от две проучвания относно ефекта на екстракти от Рейши (Lingzhi) и зелен чай и ги представя на ежегодното събитие „Експериментална биология“, което се провежда през 2008 г. в Сан Диего, САЩ. Неговата презентация е част от научната програма на Американското дружество за фармакология и експериментални терапевтици (ASPET).

Проучванията, проведени от китайски учени, показват, че комбинирането на активните съставки на лекарствената гъба Рейши (G. lucidum) и зеления чай води до техния синергичен ефект, който инхибира растежа на туморите и удължава общата преживяемост при мишки със саркома.

В първото проучване, предназначено да разгледа потенциала на продуктите при лечението на рак, учените използват мишки с инжектирани саркомни клетки. Те ги разделят на групи, като при част от тях прилагат ниски, средни или високи дози на екстракт от G. lucidum (Рейши), а на останалата част ниски, средни или високи дози от комбинация от екстракт от Рейши (G. lucidum) и зелен чай. В изследването участва и контролна група, която не се третира с нито един от продуктите. Резултатите показват, че комбинацията от екстракти от G. lucidum (Рейши) и зелен чай води до забавяне на развитието на рака в първите 12 дни след инжектирането на саркома.

Направено е второ проучване, предназначено да разгледа превенцията на рака, която комбинацията от Рейши и зелен чай могат да окажат. На групи здрави мишки са дадени ниски, средни или високи дози екстракт от Рейши (G. lucidum) или ниски, средни или високи дози от комбинация от екстракти от гъбата и зелен чай. Включена е и контролна група, която не приема нито един от продуктите. След приема на указаното лечение в продължение на 14 дни, мишките се инжектират със суспензия на саркомни клетки, като лечението продължава да се прилага. На 28 ден саркомните тумори се отстраняват от мишките и се претеглят. Теглото на тумора е с 45 % по-малко при комбинираната терапия в сравнение с туморите при мишките от контролната група. Тези резултати подкрепят трърдението за синергизма на активните съедиенения в Рейши (G. lucidum) и зеления чай.

Главният автор на статията, д-р Джиа-Ши Джу (Dr. Jia-Shi Zhu) отбелязва, че тези открития предполагат терапевтичните стойности на комбинираната употреба на веществата както при профилактика на рака, така и при адювантното лечение на заболяването.

Източник:

www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080408175308.htm

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?