BezRak.com

Прочети още статии на тема:

начин на живот

Дългото седене може да увеличи риска от развитие на рак

Дългото седене може да увеличи риска от развитие на рак
19 юни 2020

Според ново проучване, публикувано в журнала „JAMA Онкология“ (JAMA Oncology), дългите часове, прекарани в седнало положение, може да повишат риска от развитие на онкологични заболявания.

Това е първото проучване, което разкрива силната връзка между ниската физическа активност и смъртността, вследствие на рак“, отбелязва водещият автор на проучването доц. д-р Сюзън Гилкрист (Dr. Susan Gilchrist), доцент по клинична профилактика на рака в Раковия център „MD Anderson“ към Тексаския университет в САЩ.

Учените откриват, че замяната на поне 30 минути седене с лека, умерена или високоинтензивна физическа активност може да понижи този риск.

Нашите открития подчертават необходимостта от това да седим по-малко и да се движим повече“, казва доц. Гилкрист.

Дългогодишно проучване

В изследването участват около 8000 души, които носят проследяващо устройство или акселерометър по време на будните си часове в продължение на седем последователни дни през периода между 2009 г. и 2013 г. Доброволците в проучването са без диагностицирано раково заболяване в началото на изследването.

След петгодишно проследяване изследователите установяват, че хората с по-заседнал начин на живот имат 82% по-висок риск от смърт, вследствие на рак, спрямо по-активните лица, без значение от пола, възрастта и статуса на заболяването.

Изборът на начин на живот е от значение!

Предишни изследвания показват, че повече от 50% от смъртните случаи вследствие на рак са предотвратими чрез избор на здравословен начин на живот, като здравословен хранителен режим, упражнения и избягването на вредни навици. Но когато става дума за заседналия начин на живот и рака, по-ранните проучвания разчитат единствено на самоотчитане на лицата, а не на обективни данни.

Тъй като изследователите изискват хората в това проучване да носят устройства за проследяване, те успяват да извършат по-точна оценка на въздействието, което редовната физическа активност оказва върху здравето им.

Те откриват, че хората, които заменят 30 минути седене дневно с някаква друга активност, която е с лека интензивност, като например ходене, намаляват риска от развитие на рак с 8%.

Разговорите с моите пациенти винаги започват с това, защо нямат време да спортуват“, казва доц. Гилкрист, ръководител на програмата „Здраво сърце“ на Раковия център „MD Anderson“. „Казвам им да обмислят варианта да стоят изправени по 5 минути на всеки час на работното си място или да използват стълбите, вместо асансьора. Може това да не звучи много, но проучването разкрива, че дори леката активност има ползи при превенцията на рака.

Резултатите са още по-обещаващи при активност с умерена интензивност, която намалява риска от рак с 31%.

Според Американското сдружение за сърдечно здраве, примерите за умерена активност включват колоездене, бързо ходене, водна аеробика, танци, градинарство и тенис.

Ако извършвате поне 30 минути физическа активност в ежедневието си, може да намалите значително риска си от развитието на онкологично заболяване“, казва доц. Гилкрист.

Източник:

https://edition.cnn.com/2020/06/18/health/sitting-cancer-study-wellness/index.html

Сподели
Прочети още статии на тема:

начин на живот

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи