BezRak.com

Прочети още статии на тема:

странични ефекти

Странични ефекти при химиотерапия срещу рак на яйчниците

Странични ефекти при химиотерапия срещу рак на яйчниците
02 юли 2020

Химиотерапията е забележително ефективен съюзник в борбата срещу рака на яйчниците. Терапията предотвратява растежа и разпространението на раковите клетки, като води до тяхното унищожение.

Един от недостатъците на химиотерапията е, че атакува всички бързо делящи се клетки, независимо дали са ракови или не. Когато тя засегне здравите клетки, може да доведе до поражение върху здравето на пациентите и върху тяхното качество на живот. Едни от най-честите нежелани реакции на лечението включват умора, стомашно-чревни разстройства, гадене и повръщане.

Налични са ефективни лекарства за борба с гаденето, но справянето с чувството на умора често зависи от пациента“, казва д-р Рената Урбан (Dr. Renata Urban), специалист по гинекологична онкология от Университета на щата Вашингтон в Сиатъл, САЩ.

Физическата активност е от особена важност

Повечето лекари са съгласни с факта, че умората е най-честият страничен ефект от химиотерапията при лечение на рака на яйчниците. Въпреки че умората обикновено трае само от 7 до 10 дни след лечението, за някои жени изживяването може да бъде наистина изтощително.

За съжаление, не са налични терапевтични средства за справяне с този нежелан ефект. Въпреки това има няколко неща, които пациентите могат да предприемат, за да повишат своето ниво на енергия.

  • Физическа активност и упражнения: Въпреки че може да е противоинтуитивно, физическата активност може да помогне за облекчаване на страничните ефекти като умора след химиотерапия.

    Въпреки че ракът на яйчниците е по-рядко срещан, ние използваме опита на пациенти с рак на гърдата и рак на дебелото черво, който показва, че физическата активност може не само да подобри тяхното качеството на живот, но също така може и да има благоприятно въздействие върху лечението на заболяването“, отбелязва д-р Урбан.

  • Здравословно хранене: Въпреки че гаденето може да попречи на способността за прием на здравословни храни, е важно пациентите да се хранят така, че да си набавят достатъчно протеини и да не губят телесно тегло. Това не само подхранва тялото и подпомага неговото възстановяване, но също така може да помогне за повишаване на нивата на енергия.
  • Сън: По време на лечението е от изключителна важност да се набавя необходимото количество сън. Спазването на определен график на съня помага за намаляване на умората, като гарантира получаване на достатъчно часове, за да може тялото да се самолекува и възстановява. Това може да подпомогне по-бързото възстановяване и поддържането на нивата на енергия през деня.

Може ли да се работи по време на лечението?

Ефектът от химиотерапията е индивидуален при всеки пациент. Някои жени избират да продължат да работят и са в състояние да поддържат нормални дейности по време на лечението, докато други решават да си почиват. Решението до голяма степен зависи от типа професия на пациента и от влиянието, което му оказва назначеното лечение.

Едно от първите неща, с които се обръщам към пациента, са плюсовете и минусите, ако продължи да работи“, казва д-р Урбан. „Това е индивидуално решение, но ако решите, че искате да продължите да работите по време на лечението, Вашият лекар може да преосмисли режима Ви на химиотерапия и да разработи план, който да помогне за осъществяването на това решение.

Независимо дали пациентът е избрал да продължи да работите или не, важно е да информира своя лекар за това как понася лечението. Някои специалисти съветват да се води дневник, тъй като има редица лекарства, които помагат за справяне със страничните ефекти като гадене, повръщане и умора. При по-добра осведоменост, лекарят ще може да вземе по-добро решение относно типа лекарства и тяхната дозировка за справяне с дадения проблем.

В днешно време са налични повече възможности в избора на химиотерапия. Това дава възможност за коригиране на режима на лечение, за да отговаря на индивидуалните нужди на пациента. Консултациите с медицинския екип и внимателното планиране на терапията могат да допринесат за по-леко преминаване през лечението.

Източник:

www.survivornet.com/articles/ovarian-cancer-chemotherapy-side-effects-fatigue/

Прочети още статии на тема:

странични ефекти

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар