BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Разказ от първо лице: Съвети за контролните прегледи

Разказ от първо лице: Съвети за контролните прегледи
02 юли 2020

Разказът е на американеца Уилям Рамшоу (William Ramshaw), който оцелява след лечение на рак на панкреаса и написва мемоара „Gut Punched!“, който става много известен в САЩ.

„Само преди две седмици бях на поредния контролен преглед за проследяване на здравословното ми състояние след успешното лечение на рак. За пореден път, за щастие, изследванията бяха добри.

След шест години, прекарани в редица контролни прегледи, хората смятат, че те вече не представляват проблем за мен. Всъщност като човек, оцелял след рак на панкреаса, тези неща все още ме плашат страшно много. Нищо не е по-страшно от това да седнете в една от онези стерилни стаи за изследвания, обграден от студените, бежови стени, чакайки „Докторът“ да влезе. Винаги се чудя дали това ще бъде срещата, която започва със „Съжалявам, но …“.

И така, замислих се какво бих могъл да направя, за да направя това изживяване по-малко стресиращо?

Подгответе се психически

Като бивш военен, мразех да бъда изправен пред кабинета на командира в очакване на срещата с него. Подобно на неговото обаждане, телефонното обаждане на онколога е наистина плашещо: „Можете ли да посетите кабинета ми?“ Открих, че се настройвам да чуя нещо много по-страшно, отколкото онова, което наистина се случва по време на нашата среща. Добре е да се настроите психически.

Не ходете сами

Със сигурност за моята съпруга това не е едно от най-приятните преживявания, но тя е винаги до мен по време на контролните ми прегледи. Ако нямате половинка до себе си, намерете някого – приятел, роднина, дори и човек, който не ви е толкова близък, но с когото се чувствате сигурни. Важното е да не бъдете сами.

Прегледите са обвързани с толкова много информация, за чието разбиране са нужни повече от две уши. Освен това е важно в този момент да почувствате сигурност и подкрепа.

Отидете подготвени

Винаги записвам на бележка особеностите около моето здравословно състояние, заедно с въпросите, които ме интересуват. Първоначално моите лекари намираха това за забавно. Искаха те да контролират начина, по който да протичат нашите срещи, вместо да ме оставят да водя разговора. Но на мен тези бележки ми помогнаха да бъда подготвен и да получа информацията, която ми е необходима.

Някъде прочетох, че често се получава рязък скок на кръвното налягане, когато човек посети лекарски кабинет. Сигурно заради това при мен, без моите бележки, всичко „излита“ от главата ми. Щом лекарят влезе в кабинета забравям всичко, което искам да кажа или попитам. Мразех това чувство и това ме накара да започна да си записвам въпросите, за да бъда по-подготвен при всяка среща.

Задавайте въпроси

Моят лекар е там, за да отговори на въпросите, които ме засягат. Да, има въпроси, които не искам да задавам, тъй като се страхувам, че отговорите могат да ме притеснят. Но според мен е важно да отделя няколко минути, за да разбера нещата, от които зависи моят живот. В повечето случаи по време на нашия разговор лице в лице, лекарят ми също е забравил много от нещата, които би следвало да ми разясни. И така, задавам въпрос след въпрос.

Това е моят рак

Ако по някаква причина се окаже, че не се разбирам добре с лекуващия ми лекар, си припомням, че винаги мога да го сменя. Въпреки че борбата с рака е партньорство между пациента и лекаря, аз съм наясно, че това е моето онкологично заболяване. До този момент имам късмета да се разбирам чудесно с моите лекари, но винаги помня, че това е моят рак, а не техният, което придава важност на моите собствени действия.

Това са само пет начина, по които успях да направя контролните прегледи по-малко страшни и да постигна пълно самообладание по време на тях. Надявам се те да ви бъдат от полза.“

Източник:

https://www.curetoday.com/community/william-ramshaw/2020/06/making-your-next-oncology-followup-less-scary?

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи