BezRak.com

рак

4 февруари – Световен ден за борба с рака

4 февруари – Световен ден за борба с рака
04 февруари 2020

На 4-ти февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака, едно от най-коварните заболявания, засягащи населението.

Ракът представлява обширна група от заболявания, които могат да започнат своето развитие в почти всеки орган или тъкан на нашето тялото. Това се случва, когато анормалните клетки започнат да се делят неконтролируемо и се стига до тяхното разпространение в различните органи. Последният процес се нарича „метастазиране“ и е основният причинител на смъртност от рак. „Неоплазма“ и „злокачествен тумор“ са други често срещани наименования на заболяването.

Раковите заболявания са втората водеща причина за смърт в световен мащаб, като през 2018г. са изчислени 9,6 милиона смъртни случая. Ракът на белия дроб, простатата, колоректума, стомаха и черния дроб са най-често срещаните видове рак при мъжете, докато жените най-често страдат от рак на гърдата, колоректума, белите дробове, шийката на матката и щитовидната жлеза.

Случаите на ракови заболявания продължават да нарастват в световен мащаб, като това оказва огромно физическо, емоционално и финансово напрежение върху редица хора, семейства, общности и здравни системи. Много здравни системи в страните с ниски и средни доходи не са добре подготвени да се справят с този проблем и голям брой онкоболни пациенти нямат достъп до навременна качествена диагностика и лечение. В страни, където здравните системи са добре устроени процентът на преживяемост нараства благодарение на възможността за ранна диагностика, качествено лечение и грижа за пациентите.

Между 30% и 50% от смъртните случаи биха могли да бъдат предотвратени чрез избягване на някои ключови рискови фактори и прилагане на съществуващите начини за превенция. Рискът от развитие на раково заболяване може да бъде намален и чрез ранното диагностициране и лечение на пациентите. Превенцията е най-сигурната и дългосрочна стратегия за борба с рака.

Някои от следните стъпки могат да бъдат полезни в превенцията на ракови заболявания:

 • Избягвайте употребата на тютюн, включително електронни или бездимни цигари;
 • Поддържайте здравословно тегло;
 • Препоръчва се консумацията на здравословна храна, като плодове и зеленчуци;
 • Поддържайте физическа активност;
 • Ограничете употребата на алкохол;
 • Препоръчва се ваксинирането срещу хепатит В и човешки папилома вирус (HPV);
 • Намалете излагането си на ултравиолетово и йонизиращо лъчение;
 • Избягвайте излагането на замърсен градски въздух и дим от твърди горива, използвани за отопление в домакинството;
 • Извършвайте чести профилактични прегледи, тъй като някои хронични инфекции представляват рискови фактори за развитието на ракови заболявания.

Възможността за лечение на рака е много по-голяма, когато той е диагностициран в начален стадий. Има два различни начина за ранно откриване на заболяването:

 • Ранна диагностика – идентифицира симптоми на заболяването във възможно най-ранен етап;
 • Скрининг – има за цел да идентифицира аномалии, които могат да бъдат предпоставка за конкретен рак или предракови заболявания, които не са развили никакви симптоми, за да могат да бъдат идентифицирани и лекувани;

Опциите за лечение включват: хирургия, противоракови лекарства и / или лъчетерапия, прилагани самостоятелно или в комбинация. Изборът на лечение трябва да бъде съобразен с предпочитанията на пациента, както и с възможностите на здравната система.

С увеличаването на интереса към алтернативни методи за лечение на рак, световни проучвания и изследвания показват действието и свойствата на различни природни средства, които се използват успешно като допълващо средство към традиционната медицина при пациенти с рак. В тази алтернативна медицина се включват продукти като лекарствени гъби, масло от коноп CBD, куркума, екстракт от кайсиеви ядки (витамин Б17 – Амигдалин) и др.

По повод Световния ден за борба с рака, компанията Доктор Биомастер обявява дни на отворените врати и предоставя безплатни консултации на пациенти с онкологични заболявания от 04-ти февруари до 07-ми февруари 2020 г. Консултациите ще се провеждат след предварително записване, в кабинетите на компанията в градовете София, Пловдив и Стара Загора.

За повече информация и записване на часове за консултация:

www.DrBiomaster.com

Източник:

https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?