BezRak.com

иновативна медицина

Нова технология може да предвиди свързана с химиотерапията нефротоксичност

Нова технология може да предвиди свързана с химиотерапията нефротоксичност
29 юни 2020

Ракът на тестисите е най-често срещаният вид рак при младите мъже, а броят на новите случаи продължава да нараства в световен мащаб. Ако заболяването се открие навреме и се лекува правилно, има сравнително висока степен на преживяемост от 95% .

Стандартната химиотерапия включва цисплатин, който има широк спектър от дългосрочни странични ефекти.

Изследователи от Технологичния университет в Дания и датската болница „Rigshospitalet“ разработват нова технология, която може да предвиди появата на свързана с химиотерапия нефротоксичност – често срещан страничен ефект при пациенти, лекувани с цисплатин (Cisplatin).

При пациенти с рак на тестисите химиотерапията на базата на цисплатин е от съществено значение за осигуряване на висока степен на преживяемост. За съжаление, лечението може да причини нежелани реакции, включително бъбречно увреждане. Ние обаче не можем да предвидим кои от пациентите ще бъдат засегнати от това“, казва д-р Якоб Лаурицен (Dr. Jakob Lauritsen) онколог в болницата „Rigshospitalet“ и главен автор на проучването.

Използвайки данни от пациенти с рак на тестисите от болницата „Rigshospitalet“ от Дания, ние разработихме модел на изкуствен интелект за справяне с този проблем“, казва Сара Гарсия (Sara Garcia), изследовател от Технологичния университет в Дания.

Първоначално в проекта, финансиран от Датското дружество за борба с рака, се разработват няколко стратегии за анализ на генетичния материал и данните за пациентите. Това дава възможност за създаването на изкуствен интелект за интегриране на различни бази данни.

Технологията може да оцени риска от развитието на нефротоксичност вследствие на химиотерапията. Според учените има ключови гени, които играят главна роля при тези странични ефекти, като пациентите могат да бъдат класифицирани с висок, нисък и междинен риск от нефротоксичност.

При високорисковия профил, технологията е в състояние да прогнозира правилно 67% от засегнатите пациенти, докато за нискорисковата група точността е цели 92% и при тези пациенти не се развива нефротоксичност.

Приложението на технологиите, базирани на изкуствен интелект, е от съществена важност за развитието на медицината. Въпреки сложността на изучаването на данни от пациентите, високото качество на датските регистри и клинични изследвания дават чудесна възможност за развитие на науката“ казва д-р Рамнек Гупта (Dr. Ramneek Gupta) от катедрата по здравни технологии в Техническия университет в Дания.

Способността да прогнозираме страничните ефекти ще ни даде възможност за предприемане на превантивни мерки, които да подобрят качеството на живот на пациентите“, добавят изследователите.

Източник:

https://www.news-medical.net/news/20200626/Machine-learning-model-predicts-chemotherapy-associated-nephrotoxicity.aspx

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?