BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

Билката „Leontice leontopetalum“ и нейните терапевтични приложения

Билката „Leontice leontopetalum“ и нейните терапевтични приложения
31 януари 2020

Приемът на Leontice leontopetalum (Леонтайс / Леонтице) се препоръчва за предотвратяване доброкачественото уголемяване на простатата, при нередовен менструален цикъл, менструални болки, за облекчаване на предменструалния синдром при жените и при мигрена. Също така, растението има превантивни свойства при онкологични заболявания, като може да се използва за превенцията на рак на гърдата и простатата.

Наличието на раково болни хора във всяко семейство означава, че членовете му имат генетична предразположеност към заболяването. При такива съмнения, приемът на билката леонтайс/леонтице е много добър избор. Професор от Бонския университет, Германия, съобщава, че генетичният риск от развитието на раково заболяване е 10%, като заболяванията в тази рискова група обикновено се откриват в ранен стадий.

Леонтайс (L. Leontopetalum) повлиява по различен начин всеки вид рак.
Терапевтичното му въздействие при различните видове рак е показано в проценти:

  • 90% -95% – Рак на гърдата
  • 80% -85% – Лимфоми
  • 70% -75% – Рак на матката
  • 50% -55% – Рак на простатата

Внимание: Под същото име в билкови аптеки и магазини често се продава и растението Alchimilla vulgaris (Цариче), което е с напълно различни характеристики и единствените му изучени благоприятни свойства са регулация на менструалния цикъл и балансиране на хормоналните нива. Цветовете на двете растения си приличат по това, че са с жълта окраска и човек трябва да бъде много внимателен при тяхното разграничаване. Листата на Леонтайс са изцяло заоблени, а на другото растение – назъбени с остри ръбове.

Leontice leontopetalum се отглежда в почти всички средиземноморски страни. По-специално в Турция, Кипър, Сирия и Гърция. В много райони обаче към днешна дата Леонтайс вече е със статут на защитено растение и се открива много трудно. Височината му достига около 50 – 80 см. и цъфти през периода от април до май месец. Леонтайсът е слънцелюбиво растение, което може да расте както на сухи, така и на влажни местообитания. Употребата му е напълно безопасна, тъй като е нетоксично, без наличие на странични ефекти и не е известно да взаимодейства негативно с лекарствените продукти.

Леонтицето се бере малко след като разцъфне. Това става с помощта на градинарска ножица, като се реже на нивото на почвата. Растението се поставя за сушене върху суха кърпа, като е добре да се остави на проветриво място.

Използват се всички части на растението, с изключение на корените. Най-важната особеност на тази билка са нейните лечебни свойства и превантивния ѝ ефект срещу развитието на рак на гърдата, матката и простатата.
Дори в напреднал стадий, тези типове рак забавят своето развитие при редовен прием на билката.
Leontice leontopetalum има положителен ефект за справяне със стреса, при обилно потене, напрежение, депресия, психологичен стрес и хормонален дисбаланс.

Известно е, че един от основните причинители на рака на гърдата и простатата е хормоналният дисбаланс. Нормализирайки хорморналните нива, билката предпазва от развитието на тези заболявания.

Прием на Леонтайс от жени

Чаят от Leontice leontopetalum е подходящ за жени в менопауза, тъй като успешно се бори със симптоми като: стрес, безсъние, напрежение, раздразнимост, емоционална нестабилност, топли вълни и потене. В този период при жените е възможно развитието на остеопороза, както и възникването на проблеми с кръвообращението, които могат да се дължат на спад в нивата на естрогена. При дълъг прием на лекарствени средства за подобряване на хормоналните нива на естрогена има риск от развитието на рак на матката или на гърдата. Поради тази причина през последните години все по-често се прибягва към природни терапии на билкова основа. Соята, червената детелина (Trifolium pratense) и черният кокош (Cimicifuga racemosa) успешно се използват като алтернативно лечение на билкова основа при жени в менопауза. По същия начин, Leontice leontopetalum има положителен ефект не само при жени, преминаващи през периода на менопаузата, но и при жени от всички възрасти – за подобряване на състоянието при менструални болки, психични разстройства, депресия и напрежение.

Прием на Леонтайс от мъже

Доброкачествената простатна хипертрофия е често срещана при мъжете на средна възраст. Хиперплазията на простатата има отрицателно влияние върху тяхното качеството на живот. При това здравословно състояние се проявяват различни неприятни симптоми като често и неефективно уриниране, инконтиненция, чувство на пълнота и напрежение след уриниране, смущения в сексуалната функция. Всичко това е резултат от уголемяването на простатата. Лечението с броколи, което се прилага веднъж или два пъти годишно, е не само ефективно при уголемена простата, но е и мощно превантивно средство срещу рак на простатата.
Употребата на билката Леонтайс / Леонтице, също има благоприятен ефект и облекчава симптомите, придружаващи уголемяването на простата.

Нездравословната външна среда и онкологичните заболявания

При всеки здрав човек се формират от 50 до 300 ракови клетки на ден според възрастта, но имунната ни система ги унищожава. Ако имунната система на организма е отслабена поради някаква причина, тогава тя може да не успее да се справи с контрола върху развитието на раковите клетки. В тази връзка, ракът може да се разглежда и като заболяване, причинено от отслабване на имунната система. Ако има смущение в нейните функции, човек е предразположен към развитието на редица заболявания. Известно е, че сред зеленчуците и плодовете, които най-добре укрепват имунната система са: броколи, бяло зеле, домати, кайсии, портокали и бяло грозде. За съжаление, все по-често продаваните в супермаркетите плодове и зеленчуци са с лошо качество и ниска хранителна стойност заради масовото производство.

Случаите на рак на гърдата и простатата са се увеличили със 100% през последните 20 години. Докато учените изучават причините за това увеличение, почти всички те споделят общото твърдение, че това се дължи на фактори от околната среда, като употребата на пестициди. Това, което консумираме в днешно време, няма нищо общо с качеството на продуктите, които е имало преди години. Голямото количество пестициди, използвани в селското стопанство, влияят негативно на хормоналния баланс. При проверка от органите на Здравни организации в Германия през 2000 г. се открива, че поне 200 пестициди и химикали, използвани в индустрията, оказват неблагоприятно влияние върху хормоналната регулация у човека. Днес употребата на много селскостопански лекарства е забранена в Германия.

Друг неблагоприятен ефект от употребата на пестициди е намаляване на качеството на спермата при мъжете. Нормалната концентрация на сперматозоидите е 40 милиона/мл. Колкото по-нисък е този брой, толкова по-голяма е вероятността за развитието на репродуктивни проблеми. Клиничните изпитвания в Германия показват, че пестицидите оказват неблагоприятно влияние върху броя на подвижните сперматозоиди.

При възникнали онкологични заболявания, редовен прием на запарка или чай от билката Леонтайс може да се използва за стопиране на пролиферацията на рака на гърдата, на матката и на простатата.

Източник:

https://uorganiclife.blogspot.com/2018/03/leontice-leontopetalum-german.html?m=1&fbclid=IwAR3fbYLUUOUM0x82cT5gJNHS7X3PiG0cIJONkcI0PHBg4MkVJDkzOMv_rw0

Сподели
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи