BezRak.com

иновативна медицина

Учени откриват потенциална терапия срещу трудно лечим рак на кръвта

Учени откриват потенциална терапия срещу трудно лечим рак на кръвта
22 юни 2020

Учени от Института за изследвания на рака при децата в Австралия откриват нов метод за лечение на остра миелоидна левкемия, която представлява трудно лечим рак на кръвта. Научният доклад относно новия метод за лечение е публикуван в един от водещите научни журнали за изследване на рака – „Ракова клетка“ (Cancer Cell).

Изследователите анализират това, което според тях води до резистентността към лечение на родоначалните клетки на левкемията. Това откритие води до нов терапевтичен подход, който се насочва към тези клетки и ги унищожава.

Стволовите клетки не само са способни да образуват различни видове клетки, но и да се копират за неопределено време в процес, известен като „самообновяване“. Когато стволовите клетки в кръвта се превърнат в ракови, те могат да се размножават неконтролируемо, причинявайки левкемия. Ако тези родоначални клетки на заболяването останат в тялото на човек, при него остава риск от рецидив.

Родоначалните клетки на левкемията имат собствени защитни механизми, които ги правят устойчиви на лечение с противоракови лекарства. След проведения курс на химиотерапия, ако дори една родоначална левкемична клетка остане жива, тя може да се регенерира и болестта може да се възобнови“ отбелязва д-р Джени Уанг (Dr. Jenny Wang), водещ изследовател на проучването и ръководител на групата по биология на рака и стволовите клетки към Института за изследвания на рака при децата в Австралия.

Новото откритие се основава на това, че нарушава способността на родоначалните клетки на левкемията да се самообновяват. По-конкретно, учените използват лечение с антитела „anti-RSPO3“, за да възпрепятстват взаимодействието между две ключови молекули, за които се смята, че задвижват процеса на самовъзстановяване на раковите клетки.

Учените използват високо специализирани лабораторни модели на ракови клетки от пациенти с това онкологично заболяване. Те установяват, че лечението не само значително намалява количеството на левкемичните клетки, но и предотвратява повторния им растеж. Важно е да се отбележи, че терапията не вреди на здравите стволови клетки, които трябва да възстановят кръвоносната система след лечението.

Най-хубавото е, че новата таргетна терапия има потенциал да замести интензивната химиотерапия, която причинява сериозни и дългосрочни странични ефекти. Учените възнамеряват да проведат допълнителни предклинични проучвания и се надяват да постигнат напредък, който да доведе до официално клинично изпитване на терапията.

Това заболяване е много тежко, а процентът на преживяемост е нисък“, казва д-р Уанг. „Наистина трябва да намерим лекарство.

Източник:

www.news-medical.net/news/20200621/Researchers-discover-new-and-improved-way-to-treat-poor-prognosis-blood-cancer.aspx

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?