BezRak.com

лечение

Терапия срещу рак на простатата може да защити мъжете от COVID-19

Терапия срещу рак на простатата може да защити мъжете от COVID-19
13 май 2020

Доказано е, че мъжете са по-предразположени към заразяване с коронавирусната инфекция. Учените обаче наблюдават, че онкоболните са още по-уязвими, тъй като са изправени пред 1,8 пъти по-висок риск от заразяване с вируса в сравнение с останалото мъжко население. Също така, мъжете с рак развиват по-тежки симптоми и заболяването при тях е по-трудно лечимо.

Учени от Университета в Логано, Швейцария (Università della Svizzera Italiana) и Цюрихския технологичен университет, Швейцария, извършват проучване, което показва, че определено лекарствено средство за лечение на рак може да има защитен ефект срещу COVID-19.

Темата относно това кои хора принадлежат към рисковата група, която е предразположена към заразяване с коронавирусната инфекция, е често обсъждана. Това обикновено са хора от по-напреднала възрастова група, както и такива, които страдат от хронични заболявания. Освен тях до сега се смяташе, че онкоболните пациенти също попадат в рисковата група, тъй като тяхното състояние и провежданите стандартни противоракови терапии дефинират нисък цялостен имунитет. Въпреки това, учените от Университета в Логано провеждат проучване с 4500 мъже и установяват, че тези, които са лекувани от рак на простатата с андроген-отнемаща терапия (терапия, при която се блокира производството на този хормон), имат по-малък риск от заразяване с COVID-19. Освен това, при евентуално заразяване, техните симптоми са по-леки и рядко се стига до усложнения.

Всъщност учените наблюдават, че от над 5200 мъже с простатен карцином, които са подложени на този тип терапия, само няколко от тях се разболяват от коронавирусната инфекция, като сред тях няма смъртни случаи вследствие на вируса. Това е доста изненадващо за учените, като се има предвид, че тези мъже попадат в основната рискова група. Изследователите смятат, че това явление се наблюдава, защото, както показват предишни изследвания, протеинът „TMPRSS2“ помага на вируса „SARS-CoV-2“ да зарази човешките клетки. Междувременно андроген-отнемащата терапия намалява нивата на този протеин, което може би е механизмът за защита срещу вирусната инфекция.

Учените отбелязват, че дори мъжете, които не страдат от простатен карцином, но принадлежат към високорисковата група, биха могли да се подложат на терапията за ограничен период от време, за да намалят риска от инфекция. Също така, дори при вече възникнало заболяване, тази терапия може да намали тежестта на симптомите. Професор Андреа Алимонти (Andrea Alimonti), който е ръководител на изследването, заявява: „Надявам се, че нашите открития ще вдъхновят и други изследователи да проведат клинични изпитвания, използващи андроген-отнемаща терапия при мъже, заразени с COVID-19, в допълнение към други експериментални терапии“.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи дали причината тези хора да са изправени пред по-малък риск от COVID-19 е именно тази противоракова терапия. Разбира се, има и други мнения, които се основават на това, че тези хора поддържат по-голяма социална дистанция, защото знаят, че имунната им система е компрометирана.

Възникват и съмнения дали онкоболните наистина са изложени на по-висок риск от заразяване с вирусната инфекция. По-голямото разпространение на това заболяване сред пациентите с рак може да бъде и просто илюзия, причинена от по-честото им тестване спрямо здравите лица.

Въпреки това, ефектът от андроген-отнемащата терапия заслужава да бъде проучен внимателно. Възможно е нейното приложение да бъде от полза за лечение на най-тежките случаи на COVID-19. Учените са наясно, че е необходимо да се извършат допълнителни анализи, но засега се смята, че тази терапия има потенциал в лечението на новата вирусната инфекция.

Източник:

www.technology.org/2020/05/07/treatment-for-prostate-cancer-could-protect-men-from-covid-19/

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?