BezRak.com

Прочети още статии на тема:

COVID-19

Коронавирус: Последни данни относно разработването на ваксина и лечение

Коронавирус: Последни данни относно разработването на ваксина и лечение
25 март 2020

Разработване на ваксина

В Сиатъл (Вашингтон, САЩ) започна първото изпитване върху хора, във връзка с разработването на ваксина срещу кронавирус. Проучването изследва ефекта на ваксината „MRNA-1273“, разработена от американската компания „Модерна/ Moderna“ (Масачузетс, САЩ), върху здрави доброволци. Ваксината кодира префузионно стабилизирана форма на протеина „Spike“ (вирусен протеин). Анализът е извършен в сътрудничество с изследователи от Американския национален институт по алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) към Американския национален здравен институт (NIH) и получава финансиране от Норвежката коалицията за епидемиологична подготовка и иновации (CEPI). В момента компанията „Модерна“ се подготвя за провеждане на фаза 2 от проучването по приложение на наредбите за Проучване и внедряване на ново лекарствено средство (Investigational New Drug application).

Откривателят на терапевтиците с „mRNA“ (информационна РНК/Рибонуклеинова киселина), компанията „BioNTech“ (Майнц, Германия), също се присъединява към „надпреварата“ за разработване на ваксина и ще работи както с „Фозън Фарма“ (Fosun Pharma, Шанхай, Китай), така и с „Файзер“ (Pfizer, Ню Йорк, САЩ), с цел да разработи и комерсиализира своя „кандидат“ за лечение – „BNT162“. Те очакват да започнат с клиничните тестове до края на април.

Компанията „КюрВак“ (CureVac, Тюбинген, Германия) също разработва ваксина, базирана на „mRNA“, като се надяват нейните изпитания от фаза 1 да започнат през юни. Въпреки това, тази новина бе засенчена от слухове, че има предложение за закупуване на компанията от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Относно слуховете, германският министър на икономиката Питър Алтмайер (Peter Altmaier) заяви пред телевизионната медия „ARD“, че „Германия не се продава“.

Разработване на лечение

Команиите „Регенерон“ (Regeneron, Ню Йорк, САЩ) и „Санофи“ (Sanofi, Париж, Франция) също се стремят да започнат фази 2/3 на клинични изпитвания с лекарственото средство за лечение на ревматоиден артрит – Кевзара (Kevzara). Компаниите възнамеряват проучването да бъде осъществено в Ню Йорк (САЩ) и в него да бъдат включени около 400 пациенти, като неговата цел е да се определи дали лекарството може да намали температурата и необходимостта от допълнителен кислород при силно засегнатите от вируса пациенти.

Лекарството Кевзара блокира протеина „Il-6“ (интерлевкин-6), подобно на лекарството Актемра/ Тоцилизумаб (Actemra / Tocilizumab), което се прилага в Китай при пациенти с белодробни усложнения и високи нива на протеина. Интерлевкин-6 е свързан с повишен риск от смъртност при пациенти с пневмония – информация от все още нерецензирани доклади.

Лабораторните анализи по света

В САЩ американските федерални служби продължават с работата си за справяне с недостига на тестове в страната чрез създаване на нови лабораторни центрове от типа „drive-through“ , при които човек бива тестван докато преминава през пункт с колата си. Цел там е и забързване на процесите за обработка на пробите. Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че 2000 частни лаборатории ще могат да извършват стотици хиляди тестове седмично, увеличавайки капацитета на страната до 1,9 милиона до края на тази седмица. Някои експерти обаче са скептично настроени към осъществимостта на тази цел.

В Германия беше обявено, че държавни органи са тествали по 35 000 човека на седмица и точно това е причината да разкрият голям брой нуждаещи се от стационарно лечение навреме, което в последствие резултира в много нисък брой смъртни случаи. Страната има капацитет да обработва около 12 хил. теста дневно, поради технически много добре оборудваните лаборатории. Германия разполага с 28 000 интензивни легла – повече, отколкото където и да е в Европа. Близо 25 000 от тях са си оборудвани с апарати за белодробна вентилация, от които се нуждаят тежко болните пациенти.

В Англия компанията за снабдяване с изследователски материали „AMSBIO“ (Оксфорд, Великобритания) обяви наличието на рекомбинантни „S“, „S1“ и „ACE2“ протеини и антитела, които могат да се използват за детекция на коронавирус.

Открития

Изследователи от Тексаския университет в Остин (Тексас, САЩ) и Американския национален институт по алергии и инфекциозни заболявания са представили атомната структура на вирусния “spike” протеин – частта, която представлява особен интерес за откривателите на ваксини. Анализът бе извършен с помощта на крио-електронна микроскопия, а изследваните структури в момента са обществено достъпни.

Ученият Невил Санджана (Neville Sanjana) и колегите му от Нюйоркския университет (САЩ) са разработили „Cas13“ протеинови комплекси със специфична „водеща“ РНК с цел насочване към гена на РНК на вирусния щам „SARS-CoV-2“.

Освен тези данни е важно да се отбележи още една позитивна новина: изследователи от Китай съобщават за резултати от малко проучване, които предполагат, че инфекцията с коронавирус по време на бременност не се предава на плода.

Източник:

www.biotechniques.com/coronavirus-news/coronavirus-updates-to-vaccine-and-therapeutic-development/

Сподели
Прочети още статии на тема:

COVID-19

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар