BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

Учени разработват ваксина срещу рак на гърдата

Учени разработват ваксина срещу рак на гърдата
23 юни 2020

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания сред жените. Преживяемостта при заболяването е 99%, но пада до 27%, ако заболяването се открие в по-късния, метастатичен стадий на рака. Метастазите са отговорни за 90% от смъртните случаи, свързани с рака на гърдата. Те се получават, когато ракова клетка от първичния тумор се разпространи в друга част на тялото посредством кръвообращението. Докато повечето циркулиращи туморни клетки умират, някои са в състояние да оцелеят в кръвообращението достатъчно дълго, за да прераснат в нов тумор в различен орган на тялото.

Изследователски екипи по цял свят работят по редица сложни техники за разработка на ваксини срещу различни онкологични заболявания. Един от най-често използваните подходи се състои в отделяне на бели кръвни клетки, последвано от тяхното третиране извън тялото, като след това се инжектират отново, за да се проучи как реагират на раковите клетки.

Учените в момента разработват иновативен подход, при който отглеждат ракови клетки, които впоследствие биват „раздробени“ и превърнати в наночастици. Тези ракови частици показват потенциал като ваксина срещу метастазите на рака на гърдата. Изследването се ръководи от Джена Домброски (Jenna Dombroski) в лабораторията на д-р Майкъл Кинг (Dr. Michael King), който е почетен професор по инженерство и председател на катедрата по биомедицинско инженерство в Университета „Вандербилт“ в САЩ. Учените откриват, че ваксината с туморния нано-лизат (TNL) забавя растежа на първичния тумор, както и неговото метастазиране. Резултатите от това изследване са публикувани в научния журнал „Langmuir“.

Проучването се основава на дългогодишни изследвания относно циркулиращите туморни клетки (CTC) и инициирането на апоптозата (програмирана клетъчна смърт) от протеина TNF-свързан, апоптозо-индуциращ лиганд (TRAIL). Този протеин действа като динамит, „разкъсвайки“ раковите клетки на хиляди наночастици.

Изследователите д-р Кинг и Джена Домброски пресъздават ефекта на апоптозата, без да се налага да използва протеина „TRAIL“. Вместо това, след дълги съвместни усилия, те откриват точните условия, необходими да пресъздадат неговия ефект спрямо раковите клетки и да имитират този ефект, за получаване на ракови наночастици. След като изследват ефекта на получения туморен лизат, те откриват, че инжектираните от тях бели кръвни клетки не само атакуват раковите частици, но се научават да ограничават циркулиращите туморни клетки, отговорни за метастазите.

Подходът на Домбровски и д-р Кинг за използване на туморен лизат като ваксина показва, че защитната активност на белите кръвни клетки може да бъде много по-проста. Новата им техника предоставя достатъчно данни за оптимизиране на ваксината чрез добавяне на химикали за подобряване на ефикасността на имунотерапията срещу рак.

Това, което най-много ми харесва в това проучване е, че е елегантно решение на болезнения проблем с лечението на рака“, отбелязва д-р Кинг. „Ние вземаме ракови клетки, третираме ги с ултразвукови сили и ги превръщаме във ваксина, която има ефект. Следва да разберем защо този подход работи толкова добре.

Източник:

www.technology.org/2020/06/12/breast-cancer-vaccine-research-delivers-promising-results/

Сподели
Прочети още статии на тема:

рак на гърдата

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи