BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак на тънкото черво

Риск от рак на тънкото черво при възпалително заболяване на червата (IBD)

Риск от рак на тънкото черво при възпалително заболяване на червата (IBD)
04 юни 2020

В Швеция и Дания, учени провеждат популационно-базирано, кохортно проучване на пациенти с възпалителни заболявания на червата (IBD), което проследява тяхното състояние в периода от 1969 до 2017 г. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал за гастроентерология и хепатология „Gut“. Д-р Ола Олен (Dr. Ola Olén), проф. Джонас Лъдвигсън (Prof. Jonas F Ludvigsson) и техни колеги откриват, че пациентите, страдащи от възпалителни болести на червата, имат повишен риск от развитие на рак на тънкото черво.

Учените наблюдават, че при болестта на Крон и при улцерозния колит (вид възпалителни заболявания на червата), рискът от развитие на тумор на тънкото черво е повишен. Но абсолютният риск нараства много малко, като в рамките на 10 години се развива само по един допълнителен случай на рак на тънкото черво при общо наблюдавани 385 пациенти с болестта на Крон и при 500 пациенти с улцерозен колит.

По-ранни проучвания относно връзката между възпалителните болести на червата и рака на тънкото черво показват много различни оценки на риска. Някои проучвания съобщават за от 30 до 70 пъти по-висок риск от развитие на рак вследствие на този тип заболявания, но е възможно тези проучвания да са повлияни от субективна преценка, водеща до отклонение в техните заключения.

Нашите резултати потвърждават, че предишните проучвания са надценили риска от развитие на рак на тънкото черво при възпалителните болести на червата“, казва д-р Олен от катедрата по Медицина към Института „Каролинска“ в Швеция, която е и главен автор на проучването.

Тъй като по-ранните изследвания често показват повишен риск от злокачествено заболяване на тънкото черво точно около датата на диагностициране на възпалителното заболяване на червата, е важно този фактор да се има предвид. Чрез връзката между шведския регистър на пациентите и проучването „ESPRESSO“ („Изследване на епидемиологията, подкрепено от хистопатологичните доклади в Швеция), изследователите успяват да определят датата на диагностициране на заболяването на пациентите в проучването.

Това, че изследователи са в състояние да определят по-добре началото на самото заболяване оказва влияние върху точността на техните резултати. Сътрудничеството на шведските и датските изследователи увеличава броя на анализираните пациенти, както и статистическата сила на проучването. Това позволява на учените да дадат по-точни оценки на риска и да проучат отделни подгрупи от пациенти с рак на тънките черва.

Това проучване ни дава нови данни. Например, в него се доказва, че рисковите фактори, свързвани с колоректалния рак при възпалителни болести на червата, са свързани също и с рака на тънките черва“, заявява проф. Лудвигсън, който е професор в Катедрата по медицинска епидемиология и биостатистика в Института „Каролинска“.

Проучването показва 9 пъти по-висок риск от развитие на рак на тънкото черво при пациентите с възпалителни болести на червата и 7 пъти по-висок риск от смърт, вследствие на това. Въпреки това, високият риск от онкологичното заболяване се наблюдава главно през първата година след диагностицирането на възпалителното заболяване на червата“, добавя проф. Лудвигсън. „Също така, индивидуалният риск от карцином на тънкото черво сред пациентите е сравнително нисък.

Източник:

www.technology.org/2020/06/02/inflammatory-bowel-disease-ibd-and-small-bowel-cancer-a-binational-study/

Прочети още статии на тема:

рак на тънкото черво

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи