BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика

WiFi – радиацията – невидимата заплаха за вашето здраве?

WiFi – радиацията – невидимата заплаха за вашето здраве?
19 юни 2018

Интернет комуникациите навлизат в обществения живот през 60-те години под името ARPANET. Но днес в 21-и век, безжичният интернет, или WiFi, ни дава възможност за връзка в движение, вместо само от стационарен модем.

Интернет сърфирането от кухнята, леглото, шезлонга край басейна и т.н., е възможно благодарение на WiFi-устройствата. Гражданите на развитите страни използват приблизително 70% от съвременните смартфони и всички тези устройства имат безжични функции. Но какво всъщност представлява WiFi?

Какво е WiFi?

WiFi е регистрирана търговска марка, притежание на WiFi Alliance, международна организация с нестопанска цел, основана през 1999 година за сертифициране на безжичните местни мрежови продукти (Wireless Local Area Network products – WLAN). WiFi не използва кабелна мрежа – тя използва радиочестоти или микровълнови технологии за предаване на данни в атмосферата. WiFi-радиацията е РЧ (радиочестотна) радиация, тъй като оперира в диапазона 3kHz-300GHz. Поради тази причина тя е вид електромагнитно поле (ЕМП).

Опасна ли е WiFi радиацията?

Наложено е твърдението, че използваната от WiFi-устройствата радиочестотна радиация е нейонизираща. Това означава, че тя не притежава достатъчно енергия да разкъса връзките, свързващи атомите в молекули и няма загряващ ефект, тоест – тя е напълно безвредна.

Но проведени изследвания и публикации доказват друго. WiFi-радиацията може да не причинява термичен загряващ ефект и може да не е йонизираща, но според някои учени, тя не е безопасна.

WiFi-радиацията е свързана с множество заболявания

Независими проучвания, датиращи от 80-те години на двадесети век, показват странични биологични ефекти от WiFi-радиацията:

  • Разкъсвания на веригите на ДНК;
  • Повишаване на пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера;
  • Нарушаване на глюкозния метаболизъм на мозъка;
  • Синтез на стрес-протеини;
  • Нарушаване на клетъчния метаболизъм;

Изследванията свързват WiFi-радиацията със симптоми като умора, раздразнителност, главоболие и храносмилателни разстройства. Продължителното излагане на WiFi-радиация води до множество сериозни заболявания, включително и рак.

WiFi-радиация и рак

Голям брой изследвания доказват връзката между WiFi-радиацията и рака. Забележително е, че германската телекомуникационна компания „T-Mobile“ провежда проучване, в което се твърди, че: „множество направени изследвания на клетъчно ниво откриват този вид увреждания от електромагнитните полета, който е причината за появата и развитието на рака”.

През 2011 година Световната здравна организация (СЗО) класифицира радио-честотите, излъчвани от WiFi-устройствата като група 2В карциногени. Проучване на Университета във Виена установи, че излагането на WiFi причинява генотоксичност, тъй като разрушава едно- и двуверижната ДНК на клетките. Това показва, че някои ефекти могат да се проявят в бъдещите поколения.

Освен рака и генотоксичността, излагането на WiFi-радиация може да причини загуба на паметта, диабет, депресия, безсъние, умора и т.н.

Пет стъпки за минимизиране на излагането на WiFi-радиация

Много хора отдавна са предпочели да премахнат източниците на WiFi-радиация в домовете и работната си среда. Има няколко начина за намаляване на натоварването от РЧ-излъчвания от WiFi-уредите върху организма си:

  • Избягвайте употребата на WiFi докато сте в превозно средство, защото честотите се отразяват и повишават изложението ви на радиация.
  • Изключвайте WiFi-устройствата, когато не ги ползвате и особено докато спите нощем. Вашият организъм влиза в режим на възстановяване по време на сън и радиочестотното влияние в това време нарушава и забавя оздравителните процеси.
  • Използвайте жичен интернет в дома си, вместо WiFi.
  • Ако решите да запазите безжичния си модем/рутер, поставете го възможно най-далеч от спалнята и помещенията, в които прекарвате по-голямата част от времето си.
  • Не забравяйте и WiFi-радиацията от съседите си (къщи/ апартаменти). След като измерите излъчването със съответен уред, можете да поставите изолиращи материали за блокиране на сигналите.

Забележка: Други безжични устройства, като Bluetooth-слушалки, безжични телефони, смарт-телевизори, смарт-часовници и др., също излъчват радио-честоти и опасностите от тях са същите, като при рутерите.

Съвременните стандарти за безопасност не ни защитават

Съществуват стандарти за безопасност на радиочестотните емисии, но те се отнасят само за термичните загряващи ефекти, тоест, приемат се за вредни само излъчвания, загряващи тъканите. Но тези стандарти не ни предпазват от страничните биологични ефекти, водещи до сериозни заболявания.

През 2015 година учени от целия свят се обединиха в ‚Международен апел на изследователите на ЕМЧ‘ (International EMF Scientist Appeal), който се основава на повече от 2000 документа. Апелът е колективен вот на 190 учени от 39 различни страни. Те настояват за по-стриктни регулаторни мерки при използване на електромагнитните полета като цяло, и в частност – на WiFi.

Източник: Lloyd Burrell

Сподели
Прочети още статии на тема:

профилактика

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи