BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нова мишена за лекарствата срещу глиобластом

Учени откриват нова мишена за лекарствата срещу глиобластом
31 юли 2020

Изследователи от Института „Wellcome Sanger“, болницата „Аденбрук“ във Великобритания и техни сътрудници разработват нов миши модел, за да разкрият как една мутация в добре познатия онкоген, наречен „EGFR“, инициира развитието на глиобластома (много тежък вид рак на мозъка). Главен автор на проучването е д-р Имран Ноурани (Dr. Imran Noorani) от болницата „Аденбрук“ и Университета „Кеймбридж“ във Великобритания.

Резултатите, публикувани в научния журнал „Биология на генома“ (Genome Biology), представят първия подобен миши модел, който е на разположение на научноизследователската общност за достигане до подобрения в лечението на този смъртоносен вид рак на мозъка.

Конвенционалното лечение на глиобластома включва оперативна намеса, последвана от химиотерапия или лъчетерапия. Въпреки това клетките на глиобластома могат да оцелеят след лечението и туморите да се възобновят.

Понастоящем се разработват нови таргетни терапии и имунотерапии, които да помогнат на пациентите, страдащи от коварната болест. На този етап не уточнен механизмът, който предизвиква растежа на глиобластома, поради това изследователите имат за цел да определят кои гени участват в неговото развитие.

Изследователският модел показва, че онкогенът „EGFR“ (рецептор на епидермалния растежен фактор), е способен да инициира растежа на мозъчните тумори при мишки, което съответства и на туморния растеж при хора.

Създадохме нов модел на мишка за изследване на смъртоносния рак на мозъка – глиобластома. За първи път се разкрива, че познатият ген „EGFR“ е способен да инициира глиобластома, като същевременно се идентифицираха нови гени, задвижващи рака“ отбелязва д-р Имран Ноурани.

Учените разкриват, че повече от 200 известни и новооткрити мутации в тумор-супресорните гени действат заедно с онкогенът „EGFR“ за стимулиране на растежа на мозъчния тумор. Много от тези мутации могат да се използват като мишени за нови лекарствени средства срещу глиобластома.

Екипът сравнява резултатите с човешки геномни последователности от пациенти с глиобластома и разкрива редица генетични мутации, които се срещат както при мишки, така и при хора. Човешкият геном съдържа множество мутации, свързани с развитието на глиобластома, но досега учените не бяха наясно с това кои от тях имат пряко влияние върху заболяването. Посредством новия миши модел екипът успява да разкрие мутациите, които задвижват развитието на глиобластома, а това може да доведе до разработването на ново, по-ефективно лекарство.

Пациентите с глиобластома се нуждаят спешно от разработването на нови таргетни терапии. За съжаление туморите на глиобластома могат да станат резистентни към терапиите, които са насочени към специфични молекули. Това е така, тъй като има редица други генетични мутации, които могат да „превземат“ процеса на прогресиране на рака. Новият модел предоставя липсващата до сега възможност за превръщането на изпитванията на новите потенциални терапии в клинични изпитвания“, отбелязват учените.

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2020-07-drug-lethal-brain-cancer.html

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар