BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени унищожават раковите клетки с помощта на ултразвук

Учени унищожават раковите клетки с помощта на ултразвук
21 юли 2020

Учените Д-р Илович (Dr. Ilovitsh) и проф. Катрин Ферара (Prof. Katherine Ferrara) от Станфордския университет в САЩ разработват нова технология за унищожаване на раковите клетки. Техниката използва нискочестотен ултразвук (250 kHz) за детониране на микроскопични тумор-насочени мехурчета. В in vivo проучванията, унищожението на раковите клетки достига 80%.

Микромехурчетата представляват микроскопични мехурчета, пълни с газ, с диаметър колкото една десета от кръвоносните съдове“, обяснява д-р Илович.

При определени честоти и налягания ултразвуковите вълни стимулират микромехурчетата да функционират като балони – те се разширяват и свиват периодично. Този процес увеличава прехвърлянето на вещества от кръвоносните съдове в заобикалящата тъкан. Проучването разкрива, че използвайки по-ниски честоти от тези, с които изследователите са работели по-рано, микромехурчетата могат значително да увеличат своя обем, докато не се пръснат. Тези открития могат да се използват като новост в лечението на рак, която да ни насочи да инжектираме мехурчета в туморите.

Д-р Илович и нейните колеги инжектират в миши модели тумор-насочени микромехурчета, които се прикрепят към мембраните на туморните клетки в момента на експлозията. „Около 80% от туморните клетки успяват да бъдат унищожени по този начин“, казва д-р Илович. „Тази таргетна терапия, която е безопасна и рентабилна, успява да унищожи по-голямата част от тумора. Но това не е достатъчно. За да предотвратим разпространението на останалите ракови клетки, е необходимо унищожаването на всички туморни клетки. Ето защо инжектираме имунотерапевтичен ген в комбинация с микромехурчетата, който сигнализира на имунната система да атакува раковите клетки.

При останалите 20% от оцелелите при първоначалната експлозия ракови клетки, се образуват мембранни пори, които позволяват навлизането на имунотерапевтика в клетките. Това задейства имунен отговор, който унищожава раковите клетки.

По-голямата част от раковите клетки биват унищожени от експлозията, а останалите клетки приемат имунотерапевтичния ген през порите, които се образуват в техните мембрани“, обяснява д-р Илович.

Генът стимулира клетките да произвеждат вещество, което задейства атаката на имунната система. Всъщност мишките в изследването са с налични тумори от двете страни на телата си. Въпреки факта, че лечението се провежда само от едната страна на тяхното тяло, клетките на имунната система на животните атакуват и тумора, който се намира от другата страна на тялото.

Д-р Илович отбелязва, че в бъдеще възнамерява да опита тази технология като неинвазивно лечение на мозъчни заболявания като мозъчни тумори и други невродегенеративни състояния като болестите на Алцхаймер и Паркинсон.

Кръвно-мозъчната бариера не позволява на лекарства да проникнат през нея, но микромехурчетата могат временно да отворят бариерата, което позволява транспорта на лекарството до целевата зона, без да е необходима инвазивна хирургическа интервенция“, заключва тя.

Източник:

https://medicaldialogues.in/oncology/news/researchers-destroy-cancer-cells-with-ultrasound-treatment-67642

Сподели
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи