BezRak.com

профилактика

АНАЛИЗ: COVID-19. Защо е необходимо всеки да носи защитна маска?

АНАЛИЗ: COVID-19. Защо е необходимо всеки да носи защитна маска?
02 април 2020

Носенето на маска от цялото население ще допринесе за по-бързото прекратяване на вирусната пандемия, както и до по-малко жертви на инфекцията. Ако всички носим маска, ще може по-скоро да се върнем към обичайния си начин на живот – свободни и в компанията на любимите си хора.

Голямата грешка на Европа и САЩ е, че хората не носят маски“ заявява Джордж Гао (George Gao), директор на Китайския център по болестите.

Тъй като дори големите медии и официалните държавни сайтове понякога не употребяват правилно понятията (а това е объркващо за много хора), важно е да се уточни, че Коронавирус „SARS-CoV-2“ се нарича самият вирус, който се предава от човек на човек, докато „COVID-19“ (съкращение от Coronavirus Disease 2019) е болестта, която човек може да развие при излагане на определена инфекциозна доза от вируса.

Коронавирусите са група от вируси, познати на медицината от повече от 50 години. Наречени са така, защото върху сферичната си обвивка имат шиповидни израстъци, наподобяващи корона. В края на 2019 г. в Китай (гр. Ухан, провинция Хубей) се появява нов щам на вируса. Той е кръстен SARS-CoV-2, именно като наследник на предния щам SARS-CoV, причинил епидемията през 2003 г., която отново стартира в Китай. Смята се, че настоящата пандемия е предречена от СЗО (Световната Здравна Организация) още през 2016 г.

С какво тази епидемия е по-различна от останалите? Не е ли сходна с тази на сезонния грип, от който всяка година също се заразяват редица хора и понякога се стига до летален край?

Отговорът е, че не е. Статистиката показва, че смъртността при грипа е около 0,1%, докато при COVID-19 на този етап се оценява средно на 1%, тоест е около 10 пъти по-висока. По подобен начин стои и въпросът с хоспитализацията – близо 20% от случаите на COVID-19 изискват хоспитализация, спрямо не повече от 2% от диагностицираните със сезонен грип. От тук идва и голямото предизвикателство за здравната система, чийто ресурс може да се окаже недостатъчен (като легла, оборудване и медици). Затова и често може да се чуе изразът, че е необходимо „изравняване на кривата“ (в графиката с общия брой случаи заболели). Тоест, максимално забавяне на разпространението на заболяването с цел болниците да „спечелят“ време – да успеят да поемат всички болни и жертвите да бъдат сведени до минимум.

Степента на заразност на заболяванията се измерва чрез коефициента „R0“, който показва колко здрави човека би заразил един болен. При грипа, този индекс е около 1,3 (един човек би заразил 1,3 други), докато при COVID-19 той е приблизително двоен – 2,5%-2,8%. За грипа има добре проучени методи на лечение и ваксини, при COVID-19 обаче, нещата не стоят по този начин. Освен това, грипът доказано отшумява през топлия сезон – нещо, за което няма гаранция при текущата инфекция. Също така, една епидемия трябва да отговаря на определени критерии, за да бъде обявена от СЗО за пандемия (глобална епидемия), каквото название „спечели“ новият щам на коронавирус.

Друго нещо, което често се забравя, е че сезонните грипни епидемии ежегодно се „рестартират“ в многобройни, отделни, локални огнища във всяка държава, докато в случая се касае за напълно нова зараза, при това, поставяща своето начало от една-единствена точка (гр. Ухан, Китай) през декември 2019 г. и успяла изключително бързо да се разпространи из целия свят. Хората, според които бройката на заболелите и жертвите от коронавируса в световен мащаб е пренебрежима спрямо статистиките за грипа, трябва да си припомнят, че това е резултат от безпрецедентните мерки, наложени във всички страни. В противен случай, бихме били свидетели на доста по-застрашаващи статистики. Също така, сезонният грип до сега не бе довеждал до това да се наложи построяването на временни болници в рамките само на седмица, изграждането на импровизирани палаткови клиники на територията на паркинги, както и до това хотели да бъдат преустроени в карантинни центрове или лаборатории. При обикновения грип, медицинската апаратура и лекарската грижа стигат за всеки, като не се налага медиците да избират на кого да помогнат, а телата на хората не се извозват с военни камиони, какъвто беше случая с Италия. Това, което се случва в момента, е повече от един медиен шум.

По какъв начин се разпространява COVID-19?

Вирусът, причиняващ COVID-19, се разпространява предимно по въздушно-капков път, но е възможно също заразяването да се случи и по контактно-битов. Първият начин се осъществява чрез т.нар. респираторни (дихателни) капчици – миниатюрни и невидими с просто око капки течност, които изхвърляме от устата и носа си при издишване, говорене, кихане и кашляне. Така, ако даден човек е заразен, вирусът, съдържащ се в капчиците, може да се пренесе върху друг човек, попадайки върху лигавицата на различни части от лицето му (уста, нос, очи), откъдето прониква и в неговия организъм. При контактно-битовия път на предаване, заразяването се получава чрез допир на заразена повърхност с ръка, последван от допир със същата ръка, обикновено неволно, на собствената лигавица на лицето (уста, нос, очи). Този път на заразяване е донякъде продължение на първия, тъй като вирусът по всяка вероятност е попаднал на въпросната повърхност посредством отделени от заразен индивид респираторни капчици.

Според скорошно проучване, вирусните частици (вириони) могат да оцелеят върху различни материали и съответно да представляват заплаха от няколко часа във въздуха до няколко дни върху твърди повърхности. Важна особеност e и дългият инкубационен период на заболелите, който може да трае до около 14-21 дни – това е времето, през което човек е вече заразен с коронавирусната инфекция, но все още не проявява видимите симптоми на COVID-19. Въпреки това през този период, той е потенциален преносител и разпространител на заразата. Освен това, при 81% от случаите, заболяването минава леко, което увеличава вероятността заболелите да не потърсят лекарска помощ и да разпространяват вируса, без да са наясно с това. Отделно се предполага, че част от инфектираните изобщо не развиват сериозни симптоми – тези лица остават недокументирани и дори не подозират, че може да предават вируса на хората около тях.

Какви са официалните препоръки за защита?

Както знаем, за превенцията на заболяването е необходимо да се спазва висока лична хигиена – да се извършва дезинфекция на дома, често измиване на ръцете със сапун за поне 20 секунди, а при невъзможност – почистване на ръцете с дезинфектант. Тази мярка предотвратява контактно-битовия път на предаване. Също така, важно е спазването на социална дистанция: да стоим вкъщи (включително под домашна карантина, ако сме пътували в друга държава или имаме симптоми на заболяването), да не посещаваме близки и приятели, да не се струпваме навън, да спазваме 2 метра дистанция помежду си, да не пътуваме между областите, освен ако не е спешно. Тази мярка предотвратява въздушно-капковия път на предаване. Но съществува един подход, който може едновременно да предотврати още в зародиш и двата пътя на заразяване. Този ефективен подход е именно изолирането/покриването на лицето, от където тръгват всички респираторни капчици, необходими и за двата основни механизма на разпространение на коронавируса. Блокирайки източника на разпространение на капчиците (носа и устата), те нямат голям шанс да попаднат нито върху някого другиго, нито върху дадени повърхности (поне не и в такива дози, които да достигнат прага, необходим за заразяване).

Защо тогава всички казват да не носим маски?

Преди всичко, трябва да се отбележи, че българското правителството организира кризисен щаб още преди да има първи регистриран случай на COVID-19 у нас. Тази ранна реакция е пример за адекватно поведение за много европейски страни, а и не само. Мерките, които се взимат в страната са в съответствие с препоръките на СЗО. Една от тях е да не се носят защитни маски от здрави хора. Изключение се прави само, ако имаме симптоми или се грижим за болен. Всъщност, не е изненада, че СЗО е възприела политика да не се препоръчва носенето на маски от привидно здрави хора. В условията на световна епидемия, придружена от световен дефицит на маски, е логично последните да бъдат запазени за тези, които се нуждаят най-спешно от тях – медицинския персонал и болните. Нещо, което СЗО не крие и дори споменава в материалите си. За тези две групи маските наистина са на живот и смърт. Част от лекарите също заболяват поради постоянното излагане на високи концентрации от вируса. А когато здравните работници намаляват, ситуацията само се влошава допълнително.

Учените от СЗО твърдят също, че маската дава „измамно“ усещане за безопасност. Според тях, сама по себе си тя не осигурява достатъчна защита, освен ако не се комбинира с останалите хигиенни препоръки и най-вече със старателно миене на ръцете. Това е напълно вярно – обикновената хирургическа маска не защитава много. Поне не и този, който я носи, а по-скоро околните от него – нещо, което самият ген. Мутафчийски също заяви пред медиите. Това е и замисълът на много от маските на пазара – да бъдат носени от болни или потенциално заразени хора, за да не излагат останалите на опасност. Но за да сме поне малко защитени в среда, богата на коронавируса, трябва всеки един от нас да покрива носа и устата си, когато сме сред други хора, без значение с какъв материал ще направим това. По този начин няма да има опасност от разпръскване на респираторни капчици при дишане, говорене, кихане и кашляне на отделните индивиди.

За съжаление, много хора в България все още не приемат като необходимост носенето на маска. Една от причините за това е, че тук няма установена такава традиция, а друга, че хората постоянно биват уверявани, че няма необходимост да го правят, ако са здрави. Проблемът е там, че няма как да сме сигурни дали сме здрави или не. Причината е в това, че може да попадаме в някой от сценариите, за които стана дума по-рано. Възможно е да сме в инкубационен период, през който още не проявяваме някакви симптоми или попадаме в онези 81% от болните, които изкарват безпроблемно инфекцията на COVID-19. Част от заболелите изобщо не информират за това личния си лекар и така не се стига до тест или диагноза на тяхното заболяване. Също така, човек може да бъде от заразените без наличие на усложнения и дори да не подозира, че е преносител. Тези случаи също остават недокументирани, а тези лица са потенциални заразители на други хора. Според проучване за Китай, именно неидентифицираните случаи са причинители на цели 79% от останалите.

Друг проблем е, че в България все още не се практикува масово тестване на населението за коронавирус, дори в районите, в които е доказано неговото разпространение. Именно поради всички тези фактори, всеки един от нас трябва да гледа на себе си като потенциален преносител на вируса и АБСОЛЮТНО ВИНАГИ да покрива лицето си преди контакт с други хора.

Ефективни ли са маските?

Неслучайно едно от първите неща, които всяка държава предприема (в това число и България) е да забрани износа на наличните предпазните средства и да организира допълнителното производството на нови такива. На официалната страница на СЗО е достъпна информацията за това, че първото, което организацията предприема във връзка с пандемията, е да закупи и изпрати над 600 000 маски към 57 държави. Но най-безспорното доказателство за важността на маските може да бъде открито, ако се обърне поглед към източните страни – там, откъдето пандемията тръгва и където опасността е непосредствена.

Жителите на източните държави от десетилетия имат изградена култура за носене на предпазни маски – превантивно през грипния сезон, за да пазят топло на лицето си през зимата; носене от болни – за да пазят здравите, за да се предпазят от замърсения въздух и дори, за да служат като моден аксесоар. Текущата пандемия превръща този полезен навик в норма. В Китай носенето на маски на обществени места става задължително, като дори носенето им в домакинството е препоръчително. Публикувана е официална таблица, в която се разясняват видовете маски, както и за кои хора и при какви ситуации са подходящи те.

Интересен факт е, че Япония задължава производителите да продават своите маски единствено на правителството, което от своя страна ги доставя на жителите на засегнатите райони. Южна Корея и Хонконг също съветват гражданите си да слагат маска, когато излизат навън, а във Виетнам носенето им е напълно задължително. В Сингапур с помощта на служители от армията се раздават защитни маски на всяко едно домакинство. В Тайланд дефицитът на маски кара правителството да произведе 50 милиона текстилни такива, които според проведените тестове блокират преминаването на дихателните капчици. От друга страна, Тайван въвежда режим на продажбите (против презапасяване) и ангажира военните в производството на нови маски, достигайки скорост от 10 милиона броя на ден.

От около седмица в Чехия носенето на маски навън е задължително. При липса на маска, носът и устата трябва да бъдат покрити с подръчни средства, като шал или кърпа. В Словакия също се налага слагането на маска/шал на публични места, а хора с незащитени лица не биват обслужвани никъде. Мярката е задължителна в столицата и големите градове, макар още да не е въведена на национално ниво. Здравният министър обяснява в ефир (носейки маска, както останалите гости и водещи), че когато човек покрива устата и носа си, той предпазва околните от своите респираторни капчици, а той самият е защитен, благодарение на маските на другите. Освен това, допълва, че когато лицата на хората са покрити, ефектът е все едно всеки от тях е ваксиниран. Поради изчерпване на маските в аптеките, лично премиерът препоръчва на населението направата на такива от плат в домашни условия.

Има световен научен консенсус, че основният начин за заразяване с коронавирус е чрез дихателните капчици, излизащи от устата или носа при издишване, говорене, кихане, кашляне и плюене. Дали това ще стане директно по въздушно-капков път при близък контакт или индиректно по контактно-битов път, не е от съществено значение. Поради големия си размер от поне 5 микрона, тези капчици са тежки и скоро падат на земята, привлечени от силата на гравитацията. Макар че при кихане или изкашляне броят им може да достигне десетки хиляди и да изминат цели 6-9 метра, преди да паднат върху земната повърхност, най-опасната зона е в обхвата 1-2 метра, оттам идва и препоръката за спазване на дистанция. Съществува и минимална възможност за предаване чрез аерозоли – това са най-фините капчици или чисти вирусни частици, разпръснати из въздуха, подобно на спрей. Те са с размер под 5 микрона и са твърде леки, поради което остават да се носят във въздуха. Под тази си форма на аерозол, вирусът може да запази своята инфекциозност в продължение на часове, но това не е твърде вероятен сценарий на заразяване извън болнична среда.

Ефективността на маските за блокиране на изходящия поток от респираторни капчици не стои под въпрос. Здравният персонал обикновено използва популярните сини хирургически маски (наричани още медицински, еднократни или обикновени), както и по-скъпите и пречистващи маски тип респиратор, като тип N95 и P100. Според изследване, разликата в тяхната способност да предпазват от грип не е голяма – тоест, те са почти еднакво ефективни.

Като имаме предвид, че вирусните частици на грипа и короновируса имат подобни размери (съответно 80 – 120 nm и 50 – 200 nm), можем да заключим, че двата модела ще имат близка ефективност и при COVID-19. Намирането на маски от тези два типа обаче, вече не е особено лесно, като те са по-необходими на медиците и болните, отколкото на здравите хора. Но е важно да се отбележи, че в ежедневието текстилните маски могат да окажат ефективна защита. Всъщност, допреди около 50 години друг вариант не е бил наличен дори и за медицинските лица. Според извършени тестове, текстилните маски могат да предотвратят преминаването на капчици с размер над 1 микрон, което е напълно достатъчно при условие, че коронавирусът се разпространява предимно чрез капчици с размер над 5 микрона. Текстилните маски за многократна употреба изискват съответна поддръжка преди да бъдат поставени отново, като изпиране и гладене. Някои от тях имат и джоб, в който се намира специален сменяем филтър. В краен случай, дори подръчни аксесоари като шал, кърпа и бандана могат да бъдат от полза. Една от най-важните стъпки е хората да покриват носа и устата си, преди да осъществят контакт с други лица. Ако все още имате съмнения относно необходимостта от „преграда“ пред носа и устата, може да извършите следния експеримент:

  • Поставете дланта си на няколко сантиметра пред устата и започнете да говорите. Ще усетите топлината на дъха си и механичната сила на излизащата струя въздух, особено когато изричате експлозивни съгласни като „Б“ и „П“, или се прокашляте. Това именно е изходящият дихателен поток, съдържащ респираторните капчици, които могат да бъдат потенциално инфекциозни. След това сложете маска и повторете теста – едва ли усещането ще бъде същото. Освен тези предимства, друго такова е, че не бихте успели да докоснете лицето си директно с ръка (която би могла да е замърсена с вирус). Този ефект може да се засили от носенето на очила и шапка/качулка, така че да не остават непокрити части от лицето.

Неприятен факт е, че все още голяма част от населението няма изграден навик да носи маска на обществени места, а други дори не знаят защо е необходимо да правят това. Всеки от нас обаче, трябва да разбере, че предпазването на лицето е ключов фактор, за да се предотврати пренасянето на заразата и за да не превръщаме непознати хора в жертва на нашата безотговорност. Посоката на социално напрежение трябва да се обърне – хората, които не носят маска би следвало да се притесняват от тези, които носят.

Последният път, когато в България е обявено извънредно положение, е било по време на Втората световна война. Времена, в които хората с готовност са се сблъсквали с много по-големи проблеми и лишения. Днес се изисква единствено да се разделим със своето чувство за комфорт и да инициираме слагането на предпазна маска, когато излизаме на обществени места. Това не отнема повече време от миенето на зъбите сутрин или почистването на обувките преди да излезем. Ако носенето на маска в България бе наложено като задължително (както в Словакия, Чехия, и други държави в Азия) и органите на реда концентрираха силите си върху съблюдаването на това просто правило, може би щяхме да избегнем някои от по-крайните мерки, които днес ограничават всички нас, а и нашият бизнес и икономика.

Автор: Орлин Маринов (https://www.facebook.com/orlin.marinov)

Източници:

1. https://journals.lww.com/pidj/Fulltext/2005/11001/History_and_Recent_Advances_in_Coronavirus.12.aspx?

2. https://web.archive.org/web/20161220180509/http://www.who.int/csr/research-and-development/list_of_pathogens/en/

3. https://www.nytimes.com/article/coronavirus-vs-flu.html

4. https://www.health.gov.au/sites/default/files/documents/2020/03/coronavirus-covid-19-information-for-clinicians.pdf

5. https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

6. https://ourworldindata.org/coronavirus

7. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-14-480

8. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762510

9. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html

10. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

11. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

12. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/prevention.html

13. https://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

14. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2000929

15. https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/14/kak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf

16. https://science.sciencemag.org/content/early/2020/03/13/science.abb3221

17. https://www.who.int/docs/default-source/documents/advice-on-the-use-of-masks-2019-ncov.pdf

18. https://www.focus-news.net/news/2020/03/22/2759607/gen-mayor-ventsislav-mutafchiyski-vma-predpaznite-maski-predpazvat-tezi-koito-sa-bolni-da-ne-zarazyavat-ostanalite.html

19. https://time.com/5799964/coronavirus-face-mask-asia-us/

20. https://www.voanews.com/science-health/coronavirus-outbreak/not-just-coronavirus-asians-have-worn-face-masks-decades

21. https://www.sciencemag.org/news/2020/03/china-s-aggressive-measures-have-slowed-coronavirus-they-may-not-work-other-countries

22. https://en.nhc.gov.cn/2020-02/07/c_76337.htm

23. https://japan.kantei.go.jp/98_abe/actions/202003/_00001.html

24. https://www.sciencemag.org/news/2020/03/coronavirus-cases-have-dropped-sharply-south-korea-whats-secret-its-success

25. https://vietnamnews.vn/society/653646/face-masks-required-for-all.html

26. https://www.chp.gov.hk/files/pdf/prevention_of_covid_19_en.pdf

27. https://www.straitstimes.com/singapore/wuhan-virus-every-household-in-singapore-to-get-4-masks-collection-starts-on-feb-1

28. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-thailand-masks/better-than-nothing-thailand-encourages-cloth-masks-amid-surgical-mask-shortage-idUSKBN20Z0UT

29. https://focustaiwan.tw/society/202002250016

30. https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3869320

31. https://www.vlada.cz/en/media-centrum/aktualne/measures-adopted-by-the-czech-government-against-coronavirus-180545/

32. https://spectator.sme.sk/c/22362081/faqs-coronavirus-in-slovakia.html

33. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30211-7/fulltext

34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249889/

35. https://www.nhmrc.gov.au/about-us/publications/australian-guidelines-prevention-and-control-infection-healthcare-2010

36. https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(98)70046-X/fulltext

37. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214

38. https://www.theguardian.com/world/2020/apr/05/face-mask-protect-coronavirus-covid-19-myths-busted

39. https://www.bostonglobe.com/2020/03/19/opinion/guidance-against-wearing-masks-coronavirus-is-wrong-you-should-cover-your-face/

40. https://www.nytimes.com/2020/03/17/opinion/coronavirus-face-masks.html

41. https://www.sciencemag.org/news/2020/03/not-wearing-masks-protect-against-coronavirus-big-mistake-top-chinese-scientist-says

Сподели

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Био масло от коноп с 10% канабидиол - CBD 10 %

Потърсете ни в социалните мрежи

Информационен бюлетин

Какво е информационен бюлетин?