BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Опасности от високите нива на естрогени и при жените

Опасности от високите нива на естрогени и при жените
07 декември 2017

Спрете за момент и помислете, какво различава мъжете от жените. Тук не говорим за видимите разлики във физическите атрибути, а по-скоро за вътрешния физиологичен терен и как той варира между двата пола. Гледайки от хормонална гледна точка, можете да кажете, че при мъжете доминира тестостеронът, докато при жените преобладават естрогените: и технически погледнато, ще бъдете прави. Но дали е толкова просто и има ли критична точка, отвъд която високите естрогенни нива стават проблем за жените?

Общоизвестно е, че мъжете се пазят от естрогените като от чума – имаме си достатъчно от тях и по-често се нуждаем от повече тестостерон. Но жените с много високи нива на естрогени (състояние, известно като естрогенно доминиране), или са изложени на риск от развитие на естроген-зависими здравни състояния, са в същото положение като мъжете. За жена, страдаща от естрогенно доминиране, дори и малкото допълнителни естрогени, да кажем от химикали в любимия шампоан, могат да са достатъчни за пратят здравословното ѝ състояние отвъд ръба.

Полезни ли са естрогените за жените?

Може да си мислите, че естрогените са полезни за жените? Да, но в подходящо равновесие с тестостерона. Ако гледате на човешкия организъм като везна, тестостеронът и естрогените представляват двете противотежести от двете страни на люлката, които се опират до земята. Винаги ще има горно и долно положение, разбира се – това е напълно нормално и в границите на човешката физиология. Но винаги има равновесие, което придържа организма към основната балансираща точка, така да се каже; а тази равновесна точка липсва при жените с естрогенно доминиране.

Причини за естрогенното доминиране (много високи нива на естрогени)

Какво причинява високите нива на естрогени при жените? Има редица възможни фактори, като не на последно място допълнителните естрогени, които споменахме преди малко. Тези химически токсини се крият навсякъде – от питейната вода и въздуха, до храната и дори мебелировката. Избягването им в индустриализирания свят определено е предизвикателство, особено когато не можем да ги видим, вкусим или помиришем. Това са основно казано невидими отрови, причиняващи тежки разрушения в организма. Това се отнася и за мъжете, и за жените.

Индустриалните замърсители от почти всички видове имат естрогенно-миметични свойства, които се добавят към физиологичния естрогенен фон на жените. Към тях спадат химикалите от пластмасите, като бифенол А (ВРА), противозапалителните съединения, пестицидите, хербицидите и парабените. Много храни също съдържат фитоестрогенни съединения, като изофлавони, които както изпълняват биологични функции, могат да претоварят хормоналните депа на организма. Към тези храни спадат соята и другите бобови растения, алкохолът (особено бирата, която съдържа хмел), рафинираната захар, простите въглехидрати (най-вече тези извлечени при обработка на зърнени култури) и стандартните месни и млечни продукти, съдържащи растежни хормони и антибиотици.

Стресът е друг фактор с естрогенно доминиране и един от тези, които много хора, мъже и жени често подценяват. Човешкият организъм е ограничен в способността си да бъде притискан до максимум. Всеки, който се е подлагал на интензивни тренировки – знае, че след това се наслаждава двойно повече на времето за релаксация и почивка. Това са неща, които повечето хора в днешния натоварен свят не успяват да включат в дневните си навици.

Когато женският организъм е подложен на постоянно претоварване, адреналните жлези се претоварват до точката, в която не могат да произвеждат достатъчно прогестерон в съответствие с естрогените. Обикновено това е така, защото вместо прогестерон адреналните жлези се налага да произвеждат кортизол (хормонът на стреса, или реакцията „бий се или бягай”) за противодействие на целия стрес. Това нарушава женския баланс естрогени/прогестерон, обикновено в полза на естрогените.

Страдате ли от адренално изтощение, без дори да знаете за това?

Това състояние се нарича адренална умора, изтощение или изгаряне. Тъй като симптомите първоначално са минимални и прогресират с времето, много жени дори не предполагат, че стресовият им начин на живот ги уврежда по такъв начин. Това е една от най-сериозните причини стресът да бъде определян като вероятно най-токсичната „субстанция” в модерния ни живот.

Недостигът на почивка също допринася за естрогенното доминиране. Нередовния сън или неговата липса пряко потискат презареждането на хормоналните депа в женския организъм. Неадекватният сън се отразява негативно и върху нощните хормони, като мелатонин (хормонът на съня), които в действителност предпазват женския организъм от доминирането на естрогените.

Симптоми на високите нива на естрогени

Страдате ли от естрогенно доминиране? Общо казано, трудно е да се пропусне. Здравите жени, с балансирани хормони обикновено се чувстват енергични, щастливи и с нормално сексуално желание. При жените с естрогенно доминиране, от друга страна, се наблюдава обратното: те са уморени, с променливи настроения и сексуално инертни.

Това разбира се, е повърхностна категоризация, която варира между различните жени и от ден на ден. Но най-важното от нея е, че жената с естрогенно доминиране не се чуства на себе си. (Същото се отнася и за индивиди, при които има недостиг на естрогени, между другото. Помнете, всичко е въпрос на баланс).

Някои жени могат да почувстват засилване на храносмилателните проблеми, например, или трудности със заспиването (или пък с будното състояние), да изгубят желание за физическа активност или желанието си за комуникация с близките, в сравнение с преди.

Много е интересно, че симптомите свързани с високите базови нива на естрогените при жените имат много голямо сходство с тези при мъжете в подобно състояние. Явления като липса на желание, както в дневните задължения, така и в сексуално отношение; затруднения в концентрацията, раздразнителност и хронична умора са само някои от персоналните промени, за които да се сетите при човек с нарушен хормонален баланс.

Наблюдават се и някои телесни промени. Естрогенното доминиране може да се прояви физически в увеличаване на телесната мастна тъкан – особено около талията и ханша на жените – успоредно със загубата на мускулна маса. Както се оказва, една внезапно появила се отпуснатост често е пряка причина, но и симптом на естрогенното доминиране. Нередовните месечни цикли, главоболията, загубата на окосмяване и периодичното изстиване на крайниците са допълнителни признаци за хормонален дисбаланс при жените.

Може би най-тревожните симптоми на естрогенното доминиране са отклоненията в млечните жлези. Жени, които развиват чувствителност, отоци или неизяснени уплътнения в гърдите, не само трябва да обърнат внимание на хормоналния си баланс, но и да потърсят съответна помощ.

Седем полезни напътствия за избягване на естрогенното доминиране

И така, какво трябва да прави една жена? Първо, не се измъчвайте. Ние не желаем да ви плашим, паникьосваме или да добавяме допълнителен стрес към живота ви. Искаме просто да ви информираме за този важен проблем, така че да можете да предприемете правилните стъпки за предотвратяване на състоянието на естрогенно доминиране.

Даваме някои полезни напътствия по-долу, които ще помогнат да започнете да ограничавате естрогенните си нива. Напътствия, които ще ви накарат да предприемете други стъпки в подкрепа на вродената способност на организма да поддържа хормоналния баланс за здраве и дълголетие:

  1. Всичко да е натурално – Направете опис на всичко, което използвате в дома си за поддръжка и се уверете, че не съдържа синтетични химикали, ароматизатори и други токсини. Повечето от тях се разпознават лесно, защото дори не можете да произнесете имената им. Имайте предвид всички видове почистващи спрейове, сапуни за ръце, перилни препарати, шампоани и балсами, балсами за тяло, освежители за въздуха – практически всичко, което прилагате по повърхността на тялото си.
  2. Запазете спокойствие и продължавайте напред – Ако има едно нещо на което трябва да наблегнем, е че трябва да избягвате стреса. Хроничният стрес поставя организма в състояние на „свръхреакция срещу опасност”, потискайки хормоните, от които се нуждаете за поддържане на живота и здравето си и замествайки ги с хормоните, необходими за оцеляване (запомнете, реакцията „бий се или бягай” е враг на хормоналния баланс). Отделете си време за почивка и релаксация и помнете, че грижите и тревогите няма да променят нищо друго, освен метаболитното ви състояние – за съжаление, не и към добро.
  3. Грижете са за черния си дроб – Много е важно да осъзнавате стреса като ендокринно-разрушаваш токсин, както и че черният дроб е основният орган, отговарящ за елиминиране на вредите, които подобни токсини причиняват. Но това не може да стане, ако пиете много алкохол. Черният ви дроб няма да бъде във върховата си форма. Детоксикирайте черния си дроб от време на време чрез диета поддържаща оптималните му функции, за балансиране на хормоните и предотвратяване на естрогенното доминиране за дълго време.
  4. Хранете се правилно – Това означава да консумирате достатъчно фибри, особено неразтворими, които се свързват с излишъка от естрогени в храносмилателната система. Така те могат лесно да бъдат отделени от организма. Консумацията на органични продукти, или такива сертифицирани за свободни от пестициди и хербициди е препоръчителна, както и консумацията на месо от свободни животни и органични млечни изделия. Избягвайте излишните въглехидрати и захарта.
  5. Избягвайте соята – В това отношение има голямо объркване, тъй като соята отдавна се рекламира кота „здравословна храна”. Но истината е, че соята, особено в неферментирало състояние, е високо-естрогенна храна, която може тежко да наруши хормоналния баланс. Още повече, соята, продавана в момента на пазара в наши дни е генно-модифицирана. Повечето соеви продукти са обработени с ксеноестрогенни химикали, като глифозат (Roundup), преди да бъдат засети. Традиционните ферментирали соеви продукти, произведени от не-ГМО соя, принципно се смятат за безопасни в малки количества.
  6. Движение – Поддържайки двигателната активност, помагате за стимулиране на човешкия растежен хормон и неутрализиране и отделяне на излишните естрогени от организма. Специално в комбинация със здравословна диета, упражненията помагат за стопяване на излишната мастна тъкан – мястото, където се складират естрогените и причиняват разруха.
  7. Поддържайте здравето на чревните бактерии – Част от здравословното хранене е поддържането на здравето на микробиома. Говорим за доброто здраве на пробиотичните колонии, населяващи тънките черва, помагащи за смилането на храната, усвояването на хранителните вещества, защитата от патогенните нашественици и регулацията и експресията на хормоните. Обработените храни, химическите токсини и други фактори увреждат полезните бактерии и нарушават храносмилането, а това води до натрупване на естрогени. Затова обикновено се препоръчват пробиотични храни и добавки, за поддържане на правилния баланс на червата.

Източник: The Truth about Cancer (By Ty Bollinger)

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи