BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Как да се предпазим от заплахата „колоректален карцином“?

Как да се предпазим от заплахата „колоректален карцином“?
16 април 2018

Освен широко разпространените заболявания – рак на млечната жлеза, рак на белия дроб и рак на простатата се наблюдава тенденция на повишаване заболеваемостта от колоректалният карцином (рак на дебелото и рак на правото черво). Според данните на проучване на „Центъра за контрол на заболяванията“ (Center for Disease Control) на САЩ, колоректалният карцином е втората по честота причина за смърт в САЩ и при двата пола.

Кой е изложен на най-висок риск от колоректален карцином?

През 2012 година само в САЩ са диагностицирани около 135 000 души с това заболяване. Приблизително 52 000 са починали, с лек превес на мъжете над жените.По-голямата част от пациентите с установен рак на дебелото и правото черво са на възраст над 50 години. Статистиката показва, че докато броят на новодиагностицираните възрастни хора намалява, този на по-младите нараства.

Според данните от проучване на „Онкологичния център Андерсън на Университета в Тексас“, САЩ (University of Texas MD Anderson Cancer Center), публикувано в списание „JAMA Surgery“ (периодично хирургично издание) през 2015 година, броят на пациентите с рак на дебелото черво, на възраст между 20 и 30 години ще се увеличи с около 90% до 2030 година. Броят на случаите с рак на правото черво е възможно да се повиши с 124%. За индивидите на възраст 35-49 години, заболеваемостта се предвижда да нараства съответно с 28 и 46%.

Изследователите посочват затлъстяването при младите хора като основна причина за тази тенденция.

Опасностите от „токсичното” (замърсено) дебело черво

Въпреки че има някои доказателства, че генетичната предразположеност и фамилната обремененост имат известна роля, истината е, че забързаният начин на живот е най-голямата предпоставка за развитие рак. Много хора се хранят с богати на мазнини храни и захари и не спазват редовния режим за прочистване на червата от натрупаните токсини. За съжаление, резултатът е създаване на благоприятна среда за развитие на рак.

В. Айрънс (V. Irons) е посветил години в изследване на връзката между токсините в дебелото черво и възникване на заболяването. Като част от неговите проучвания, той установил повече от 20 токсични химически съединения, които могат да се образуват в дебелото черво в резултат на натрупването на вредни вещества. Например, сепсинът (sepsin) и метилгванидинът (methylguanidine) са токсични разпадни продукти от гниенето на протеините. Освен това фенолите, индолите, амините и амониевите съединения са токсини, които се образуват в дебелото черво и е доказано, че имат директно увреждащо действие при животински и in vitro модели.

В. Айрънс препоръчва редовната детоксикация на червата с цел поддържане на общото здраве. Причината е, че докато токсините могат да причинят увреждания директно в областта на червата, с времето те могат да се абсорбират обратно в организма.

В частност, токсините от храносмилателната система могат да причинят автоимунни заболявания, които са директно свързани с появата на рак. През 1998 г. проучване на „Северозападния университет“ в САЩ установи, че пациенти с лупус (тежко автоимунно заболяване) са изложени на двойно по-висок риск от ракови заболявания от останалите пациенти. По-късно изследване, спонсорирано от „Университета на Северна Каролина“, САЩ (University of North Carolina) показа същите резултати по отношение на автоимунния артрит и рака на млечната жлеза.

Нека храната стане вашето лекарство

Изборът на правилен и здравословен начин на живот позволява на организма да се върне към състоянието на хомеостаза, което е най-добрият начин за борба с рака във всичките му форми, включително и колоректалния рак.

Първото, което можете да направите, за да си осигурите здрави черва, е да се храните здравословно. Премахнете преработените захари и високо-фруктозния захарен сироп от диетата си, защото те директно подхранват раковите образувания; избягвайте ГМО-продуктите, които също причиняват чревни увреждания.Освен това намалете консумацията на обработвани месни продукти. Когато консумирате месо, ограничавайте количеството при всяко хранене и яжте винаги чисти, естествено отглеждани продукти, нетретирани с хормони и антибиотици. Желателно е да премахнете напълно свинското месо от диетата си, тъй като обикновено съдържа хормони и други вредни за здравето вещества.

Проучване, проведено наскоро от „Работната група по околната среда“ на САЩ (Environmental Working Group – EWG) установи, че 69% от свинското месо, 55% от говеждото, 39% от пилешкото и 81% от пуешкото са положителни за антибиотично-резистентни бактерии, като Сampylobacter и Salmonella (данните се отнасят за САЩ). Увеличете приема на вода и зелени и кръстоцветни зеленчуци. Водата помага на организма да усвоява хранителните вещества и да изхвърля токсините. Зеленолистните и кръстоцветните (зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле) зеленчуци съдържат цитотоксични вещества (вещества, унищожаващи избирателно раковите клетки). Неотдавна австралийски учени свързаха T-bet гените, намиращи се в кръстоцветните зеленчуци и производството на клетки, наречени лимфоиди (lymphoids) от имунната система. Тяхната роля е да потискат развитието на патогенните бактерии в червата.

Насоки за предпазване от колоректален карцином:

  1. Движете се активно: Проучвания показват, че хора, упражняващи редовно физически упражнения, са наполовина по-малко изложени на риск от колоректален рак от тези, които не са физически активни.
  2. Спрете тютюнопушенето: Шведско проучване установи, че пушачите са изложени на трикратно по-висок риск от колоректален рак в сравнение с непушачите.
  3. Приемайте здравословни добавки и пробиотици: Най-добрите добавки за оздравяване на червата са тези, които зареждат цялата храносмилателна система с полезни бактерии и унищожават патологичните. Консумацията на ферментирали храни като органично кимчи, кисело зеле, комбуча и др. всекидневно подсилва червата, подобрява храносмилането и имунната функция на организма като цяло. Според изследване, високите стойности на витамин D в кръвта повишават двукратно преживяемостта от колоректален карцином.
  4. Ползвайте безопасни методи за ранна диагностика: Според последните изследвания обикновената фекална проба, изследвана за определени популации бактерии от чревния микробиом (съвкупността от бактерии, населяващи червата), може да бъде достатъчна за установяване на рак и преканцерозни състояния. Безвреден диагностичен метод е и термографията (изследване с уред за термална диагностика), която може да открие раковия процес далеч преди формирането на самия тумор.

Здравите черва са ключът към здравия организъм. Водейки здравословен начин на живот, който съхранява храносмилателната ви система здрава и балансирана, е един естествен начин да  подсилите имунната си система и целия си организъм!

Източник: Dr. Veronique Desaulniers

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи