BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Защо трябва да помислим два пъти, преди да предприемем антибиотично лечение

Защо трябва да помислим два пъти, преди да предприемем антибиотично лечение
27 октомври 2017

Имунитет… това е нещо безкрайно свещено. Дар, получен при раждането, който буквално ни съхранява живи. Имунната система работи 24/7, за да ни предпазва от патогенни вируси и бактерии. До голяма степен имунната система функционира и като „втори мозък” на организма. Приблизително 70% от този „мозък” се разпростират в около 10 метра храносмилателен канал, разположен открай докрай на тялото – от устата до ануса.

Имунитетът функционира като опора на човешкия живот и отговаря за голям брой критични задачи. Това включва обработка и усвояване на хранителни вещества, филтриране и изхвърляне на отпадъчни субстанции, както и директно общуване с нашия „първи” мозък – този в черепа. Огромна част от този втори мозък се състои от разнообразни, но много уязвими бактерии – известни най-вече като пробиотици. Те служат на организма не само като функционална микробна армия, воюваща за предпазване от вредните нарушители, а и като съвкупност от живи лечители, поддържащи хомеостазата (балансираната вътрешна среда на организма).

Здравата, добре функционираща имунна система е проектирана да работи съвместно с централната нервна система, за да регулират важни жизнени процеси в организма. Когато е затруднена от фактори, като лошо хранене или токсично претоварване, възникват сериозни здравни проблеми. Такова състояние на червата, наречено дисбиоза, може да възникне и след употреба на антибиотици, които обикновено се предписват за всичко – от ушна инфекция и настинка до тонзилит и пневмония.

Антибиотичното лечение задълбочава проблема

Когато за първи път излизат на медицинската сцена, антибиотиците са приветствани като всеобхватно лечение на всички инфекциозни болести. Благодарение на напредъка на съвременната наука, сега се знае, че антибиотиците са враг номер едно, ставайки дума за поддържането на здрава имунна система. Това е така, защото антибиотиците напълно унищожават вътрешната микробна среда на организма. Те са насочени срещу всички – и „добри”, и „лоши” бактерии по протежение на стомашно-чревния тракт и оставят след себе си смърт и разрушения – точно обратното на това, от което организма се нуждае, за да живее.

Здравословните бактерии, населяващи нормално човешките черва са напълно способни самостоятелно да се справят с патогенните нашественици – без антибиотици – стига да бъдат правилно поддържани и захранвани. Антибиотиците технически работят в противовес на процеса на нормализиране, защото разрушават всичко по пътя си, включително защитните микроорганизми, които се борят с дрожди, гъбички и други вредители и срещу навлизането им през чревната лигавица за инфектиране на тялото.

Оказва се, че тези дрожди и гъбички са пусковият механизъм на инфекциозните заболявания, а не бактериите, срещу които са насочени антибиотиците. При постъпване на антибиотици в организма, гъбите вземат преднина, тъй като вече не срещат имунна бариера, която в други условия би ги разрушила още на влизане.

В книгата си „Връзката гъбички”, част втора (The Fungus Link, Volume 2) авторите д-р Дейв Холанд и д-р Дъг Кауфман (Dr. Dave Holland, MD, и Doug Kaufmann) отнасят гъбите към „възможните” инфекции, които процъфтяват при липса на чревна флора. Използвайки хифите си, гъбичките пробиват незащитената и увредена от антибиотиците чревна лигавица, позволявайки на токсините свободно да нахлуват в организма. Това е един от механизмите, по които се формират живото-застрашаващи заболявания като Болест на Крон (Crohn’s disease) и синдрома на раздразнените черва (leaky gut syndrome). Последният се изразява в подуване на корема, газообразуване, крампи, колики, болки и повишена чувствителност към определени храни.

Антибиотиците са микотоксини

Съвременен здравен проблем е микотоксикозата, известна още като отравяне с плесени. Милиони хора страдат от неговите поразяващи ефекти, но нямат представа на какво се дължи. Науката продължава да открива различни метаболитни разпадни продукти на патогенните гъбички (наречени общо микотоксини), които са директно свързани с проявата на заболяването в развития свят.

Знаете ли, че антибиотиците са на практика микотоксини, предрешени като лекарства? Несинтетичните антибиотици са извлечени направо от гъбени метаболити и действат по същия начин, предизвиквайки същите системни увреждания. Сериозни заболявания като уринарните инфекции, за които най-често се обвиняват бактериите, обикновено, в много от случаите са следствие на антибиотично лечение. Затова и симптоматиката им се влошава след антибиотичен курс.

Микотоксините по природа са вещества, намиращи се в храните, отгледани на заразени и/или „мъртви” почви. Най-често това се случва, когато почвите и реколтата са обилно пръскани с инсектициди и пестициди. Както имунната система на човека се компрометира при антибиотично третиране, така и почвата се лишава от защитните си бактерии след пръскане с химикали и става терен за развитие на вредните гъбички. Крайният резултат е разпръскване на токсични гъбични метаболити, които попадат в хранителните продукти и предизвикват всевъзможни здравни нарушения у този, който ги е приел. Между другото, същата ситуация се повтаря в червата на човека при прием на антибиотици.

Ако се мисли за антибиотиците като за микотоксини, каквито всъщност те са, ще бъдем много по-малко склонни да ги приемаме по препоръка на лекар, който може и да не е напълно наясно с последиците от тяхната употреба.

Антибиотичното лечение води до развитие на антибиотично-резистентни „супер бактерии”

Друга важна пикантна подробност за бактериите е, че те са високо адаптивни. При сблъсък с определено препятствие, като антибиотик – те бързо се научават как да го преодоляват и стават по-силни и устойчиви. Постигайки това си заслужават титлата „супер бактерия”, което означава, че атаките срещу тях вече ще са безрезултатни.

Супер бактериите се превръщат в огромен проблем за днешния свят, голям принос за което има неконтролируемата и неразумна свръхупотреба и злоупотреба с антибиотици през последните десетилетия. Това се касае и за хора, и за животни. И много лекари все още безотговорно раздават антибиотични рецепти като бонбони и много индустриални фермери продължават да помпат животните си с химикали, за да изглеждат по-угоени и по-здрави. Тези натъпкани с антибиотици животни са принципно болни и пълни с токсини, лесно преминаващи през увредените им от лекарства черва. След като бъдат заколени, тяхното заразено месо разпространява заболяването из обществото, като в същото време допринася и за развитието на широка антибиотична резистентност.

Избягване употребата на антибиотици на всяка цена и силното ограничаване на показанията им за употреба в медицината и произвоството на храни са единственият логичен избор за спиране на вълната от разрушение на имунната система, както при човека, така и при животните. Индивиди с вече увредени черва се нуждаят от солидно подсилване с пробиотици и пребиотици за корекция на уврежданията. И за финал – самото ни съществуване като хора зависи от здравите ни черва.

Източник: The Truth about Cancer

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи