BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Кафето – ароматната отрова!

Кафето – ароматната отрова!
27 ноември 2017

Много са хората, които обичат кафе по различни причини – защото е ароматно, ободряващо, част от сутрешен ритуал и какво ли още не. Оказва се обаче, че то може да бъде истински вредно за здравето. Хубаво е да се има предвид това, когато решим да употребим поредната чаша кафе.

Кафето не е здравословно

Според д-р Марк Химан, директор на Центъра за функционална медицина в клиника в Кливланд, САЩ и „най-продаван автор“ на „Ню Йорк Таймс“, кафето изобщо не е здравословно. Ето какво пише той:

 • „Кофеинът в кафето увеличава катехоламините – стресовите ви хормони. В отговор на стреса се извлича кортизол и се повишава инсулина. Инсулинът, от своя страна, повишава възпалението и кара човек да се чувства зле.
 • Приемът на кофеин намалява инсулиновата чувствителност, което затруднява правилно реагиране на клетките по отношение на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар водят до влошаване на състоянието на артериите и повишен риск от смърт, свързана със сърдечносъдови заболявания.
 • В нефилтрираното кафе се съдържа най-голямото количество полезни антиоксиданти, но чрез него в тялото ви навлизат най-голямо количество дитерпени. Тези дитерпени са свързани с по-високи нива на триглицериди и лош холестерол – LDL и VLDL.
 • Полезните „хлорогенни киселини“, които могат да забавят абсорбцията на глюкозата в червата, за съжаление повишават нивата на хомоцистеин – показател, свързан с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване, характерен за диабетиците.
 • Киселинността на кафето може да е причина за появата храносмилателен дискомфорт, лошо храносмилане, киселини и дисбиоза (дисбаланс в чревната микрофлора).
 • Пристрастяването е често срещано сред любителите на кафето. Аргументите, които ще чуете, ако попитате любител на кафе, дали би могъл да се раздели с кафето, силно ще напомнят на тезите на един наркоман.
 • Органичната киселина 5-хидроксииндолоцетната киселина е компонент на серотонина („хормона на щастието“). Счита се, че нейните нива са завишени в урината на хора, които злоупотребяват с кафе. В същото време се наблюдават по-ниски нива на синтез на серотонин в мозъка на тези хора. Серотонинът е необходим за нормален сън, нормални функции на червата, за настроение и тонус. Кофеинът може да ни вкара в един порочен кръг, в който нарушеният сън води до тревожност и депресия. Всеки от нас познава поне един уморен, депресиран и предозирал с кафе човек!
 • Повишената екскреция с урината на важни минерали като калций, калий и магнезий също е характерна за любителите на тази ароматна напитка. Нарушенията в електролитния баланс води след себе си сериозни усложнения.
 • Съставките в кафето могат да повлияят на нормалния лекарствен метаболизъм и детоксикацията в черния дроб и по този начин да затруднят регулацията на процеса на детоксикация. Важно е да се спомене и факта, че приемът на кафе може да доведе до лошо или непълно усвояване на някои лекарства. Подобни са случаите с левотироксина (препарат за щитовидната жлеза) и с трицикличните антидепресанти. При тях кафето възпрепятства абсорбцията и може да влоши симптомите на пациентите.

Всеки от нас носи гена CYP1А2, който кодира синтеза на ензим с важна роля в обмяната на веществата. Той участва в синтеза на холестерола и половите хормони; разгражда лекарства, канцерогенните, токсичните вещества – в това число и кофеина. При някои хора този ензим бързо разгражда кофеина, а при други е слаб и неговото влияние върху кофеина съответно е по-бавно. Именно при тези хора кафето увеличава риска от инфаркти, а при бременни жени – и от аборт.

Ползи от употребата на кафе

Наред с минусите, съществуват и някои плюсове от кафето, които зависят от това как се приема.

Английски учени стигат до извода, че кафето може да оказва обезболяващо действие, но само върху жените. При мъжете такова не е забелязано. Немски учени пък са на мнение, че големи количества кофеин биха предотвратили оплешивяване, но ефектът се проявява само при външно приложение, а за да получи косата нужната доза от веществото, трябва в корените да се втрива огромно количество – 60-80 чашки кафе на ден.

Според учени от Канада, кофеинът повишава способността на организма да издържа на високи физически натоварвания, което повишава общата активност при спортуване. Освен това допринася за разграждането на мазнините.

Установено е, че кофеинът оказва благоприятно действие върху зрението. Той повишава чувствителността на ретината, принуждавайки я да реагира бързо на външния свят. В резултат – всичко наоколо е по-ярко, с наситени оттенъци и детайли.

Линоленовата киселина, съдържаща се в кофеина, възстановява еластичността на кожата, забавя процесите на стареене, има противовъзпалителни и защитни свойства.

Няколко съвета за любителите на кафето

 • За да бъде по-малка вредата на напитката върху стомашната лигавица, приемайте я със студена вода.
 • След една чаша кафе са нужни няколко чаши чиста вода за хидратация на тялото.
 • Не добавяйте нищо към кафето – употребата на всякакви „подобрители на вкуса“ към кафето често предизвиква обща отпадналост и главоболие.
 • Специалисти съветват докато се вари смляно кафе да не се разбива пяната, която се образува на повърхността – тя не позволява да се загубят ароматните вещества.

Източници:
1) Mark Hyman MD is the Director of Cleveland Clinic’s Center for Functional Medicine, the Founder of The UltraWellness Center, and a ten-time #1 New York Times Bestselling uthor.
2) Johns Hopkins Bayview Caffeine Treatment Research Study
3) www.medicinenet.com ( Betty Kovacs Harbolic, MS, RD)

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи