BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Способни ли са съставките на слънцезащитните кремове да повишат риска от рак на кожата?

Способни ли са съставките на слънцезащитните кремове да повишат риска от рак на кожата?
15 септември 2017

Заглеждали ли сте някога списъка със съставките на етикета на слънцезащитния крем, преди да го нанесете върху кожата си? Слънцезащитните лосиони и кремове съдържат голям брой комбинации от химически вещества, които е доказано, че блокират UVA и UVB лъчите и предпазват от слънчеви изгаряния. Но също така е доказано и, че тези химически смеси повишават риска от поява на рак на кожата и са свързани с вредни за здравето ефекти. Вместо тях, ползвайте природни стратегии за оптимизиране излагането си на слънчевите лъчи за укрепване на здравето, без употреба на химически „коктейли“.

Ултравиолетовата радиация на слънцето по начало натоварва организма с определен стрес. Когато кожата приеме стимулите от ултравиолетовото лъчение, едно съединение от клетките на кожата, наречено 7-дехидрохолестерол се превръща в активна форма на витамин D3 в организма. Продукцията на витамин D3 зависи от UVB-спектъра, който единствен може да премине през външния слой на кожата, наречен епидермис.

Риска от рак на кожата и витамин D

В наши дни дефицитът на витамин D е тревожно повсеместно състояние при около 90% от човешката популация. Това се потвърждава и от експерта по витамин D, Майкъл Холик (Michael Holick). Доказано е, че повечето хора не поемат достатъчно здравословно количество слънчеви лъчи. Дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от всички видове рак, както и автоимунни и сърдено-съдови заболявания.

Меланомът е агресивна и смъртоносна форма на кожен рак, която е свързана с прекомерно слънчево излагане. Научни изследвания показват, че хората, използващи слънцезащитни препарати са изложени на висок риск от развитие на меланом. Интересно е, че хората страдащи от меланом и поемащи повече слънчева радиация всъщност имат по-ниска смъртност в сравнение с останалите болни. Пациентите, излагани повече на слънце не развиват толкова агресивен вид меланом.

Съставките на слънцезащитните препарати са „коктейл“ от токсични вещества. Грижата по отношение на прекомерното слънчево излагане и опасностите, свързани с него карат много хора да използват обилно тези токсични лосиони, без да си задават каквито и да е въпроси. Международната агенция за изследване на рака препоръчва за основни предпазни средства срещу ултравиолетовата радиация на първо място стоенето на сянка и употребата на подходящо облекло, като шапки и др. Специалистите от агенцията добавят също, че „слънцезащитните препарати не бива да бъдат средството на избор за предпазване от рак на кожата и не бива да бъдат използвани като единствено средство за предпазване от слънчевата радиация.”

Ретинил палмитатът, използван в слънцезащитните формули за защита на кожата е антиоксидант. Витамин А е доказано, че предизвиква хиперплазия (абнормално разрастване на кожните тъкани), а в присъствие на слънчева светлина ретинил палмитатът формира свободни радикали, увреждащи ДНК на клетките.

Много други съставки на слънцезащитните кремове и лосиони се абсорбират (поемат) от кожата и преминават в кръвната циркулация. Лосионите съдържат обикновено смес от следните вредни субстанции:

 • Октиноксат;
 • Естери на РАВА (пара-амино бензоена киселина);
 • Октисалат;
 • Хомосалат;
 • Метилантранилат;
 • Метилхлороизотиазолинон (MCL);
 • Авобензон;
 • Салицилати;
 • Дигалоил триолеат;
 • Цинамати;
 • Бензофеноони (dioxybenzone, oxybenzone).

Тези съставни вещества причиняват алергии, предизвикват абнормалности на репродуктивното развитие, поведенчески промени и нарушения на хормоналното равновесие.

Всички тези съставки на слънцезащитните лосиони са изключително токсични за кожата и останалата част от организма. Те създават огромно количество свободни радикали, предизвикващи оксидативен стрес, който е мощен карциноген, водещ до генни мутации. Съставките на слънцезащитните препарати имитират ефектите на естрогените в организма, което води до хормонални промени и повишава риска от развитие на рак.

Есенциалните масла, като тези от евкалипт, кокос, жожоба и чия са природни слънцезащитни средства. Ако се прилага правилно, цинковият окис също е силен фактор за защита от уврежданията на слънчевата радиация.

Химическите вещества от слънцезащитните препарати увреждат кожата. Проучване, проведено от Катедрата по фармация в Сан Диего към университета на Калифорния, САЩ (University of California, San Diego Skaggs School of Pharmacy) установява, че кожата съдържа разнообразна популация от микроорганизми, които поддържат нейното здравословно състояние. Проучванията показват, че химическите вещества, включени в състава на продукти за лични грижи взаимодействат с тези микроорганизми и нарушава техните функции. Установено е, че всеки квадратен сантиметър от кожата е колонизиран от около един милиард бактерии. Двадесет и пет процента от тази микробна популация се развива под повърхността на кожата, в космените фоликули и потните жлези. Тази комплексна среда от микроорганизми е жизнено важна за хомеостазата (равновесното състояние на организма). Промяната на този микробиом (съвкупност от бактерии) води директно до заболявания и променя състоянието на сензорите на организма към инфекциозен отговор, болка и стрес. Много от съставките на слънцезащитните препарати са улравиолетови филтри, които са създадени да възпрепятстват УВ-радиацията от проникване през кожата. Вместо това химическите вещества проникват много бързо през епидермалния слой на кожата, оставяйки я без никаква слънчева защита. Мазането с токсични вещества от лосионите променя рН (алкално-киселинното равновесие) на кожата и уврежда бактериалните колонии, осигуряващи нейното здраве.

Предпазване от прекомерно излагане на слънце

Ако планирате да прекарате продължително време на слънце се препоръчва да носите шапка и подходящо облекло за защита от прекаленото излагане на слънце. Прилагането на гел или крем от алое вера или кокосово масло преди и след слънчева експозиция подхранва кожата и облекчава болките от слънчевите изгаряния. Препаратите от алое и кокос са отлични средства за оздравяване и подхранване на кожната микрофлора. Вземете подходящи мерки според времето, което възнамерявате да прекарате навън. Ако ще стоите дълго на плажа или край басейна, осигурете си чадър. Плажните тенти също са подходящи, тъй като лесно се монтират и са леки за пренасяне. Те предпазват достатъчно от горещината и слънчевите лъчи.

Друг естествен начин за предпазване на организма от прекалено излагане на слънчевите лъчи е протекцията на кожата отвътре-навън. Консумацията на здравословни храни, богати на мощни антиоксиданти подсилва оздравителните способности на кожата. Приемайте летни храни, като моркови, прясно изстискани сокове, храни като спирулина и различни водорасли, осигуряваще естествена слънцезащита. Приготвяйте си здравасловни закуски преди излизане, които да съдържат високи количества витамин С, като портокали, чушки, домати и ягоди.

Рецепта за домашно приготвен слънцезащитен лосион.

Дори и не-химическите слънцезащитни препарати, съдържащи минерали и продуктите означени като „хипоалергенни” могат да съдържат опасни съставки. Вместо това, може да приготвите свой собствен защитен лосион, съдържащ натурални вещества, без никаква химия.

Съставки:

 • Половин чаша бадемово масло;
 • Половин чаша кокосово масло;
 • Четвърт чаша витамин Е;
 • Четвърт чаша пчелен восък и масло от чия;
 • 5-10 капки от вашето любима есенциално масло (не цитрусово) за аромат, ако желаете.

Начин за приготвяне:

 1. Поставете продуктите в някакъв съд и го подгрейте на невисока температура.
 2. Разбърквайте съставките докато се смесят добре и ги разпределете в малки бурканчета за съхранение.
 3. Съхранявайте на сухо и студено място, докато решите да ги използвате.

Препоръки за здравословно излагане на слънце

Излагането на слънце в идеалния вариант трябва да произведе 10 000 – 20 000 IU (международни единици) витамин D3. Количеството на произведения в организма витамин D3 зависи от площта на тялото, изложена на слънчевите лъчи, индивидуалния цвят на кожата, както и от силата на лъчите и ъгъла, под който падат. Тук са изложени препоръките за дневна експозиция при различните видове кожа, за получаване на споменатите 10 000-20 000 IU. Тези препоръки се отнасят за случаи, когато не по-малко от 60% от кожната повърхност е изложена на слънчевите лъчи. Правете слънчеви бани поне 3 пъти седмично за оптимизиране на количествата на витамин D3 в организма.

Светла кожа – 15-20 минути дневно
Средно пигментирана кожа – 25-30 минути дневно
Тъмна кожа – 40-45 минути дневно

Използването на алое вера, кокосово масло, екстракт от зелен чай или комбинация от тези растителни екстракти осигурява на организма необходимите естествени антиоксиданти срещу вредните ултравиолетови лъчи. Ако нямате възможност да поемете необходимото количество слънчева радиация, най-добре вземайте добавки, съдържащи 1 000 IU витамин D3/15 кг. телесно тегло.

Обръщайте повече внимание на съставките на слънцезащитните препарати и опасността от развитие на рак. Споделете тази информация с вашето семейство и приятели.

Източник: By Dr. David Jockers DC, MS, CSCS

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи