BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Видове рак

Видове рак
14 септември 2014

За да се потвърди диагнозата на едно раково заболяване е необходимо да се вземе проба от тумора (биопсия).

Оценката на биопсията не само позволява да се определи дали увреждането е раково или не, но също така микроскопското ѝ изследване позволява да се видят клетките, които го съставляват (патоанатомично изследване).

Това изследване позволява да се определи кои са тъканите и клетките, от които произлиза туморът и какви са техните характеристики. Тези фактори са решаващи за определянето на най-подходящото лечение във всеки един случай.

Съществуват редица доброкачествени и/или пред-злокачествени изменения на клетките:

 • Хиперплазия – нарастване на броя на клетките (делят се по-бързо от нормалното) в определена зона на дадена тъкан. Резултатът е увеличаването на размера на органа, като например доброкачествената хиперплазия на простатата или появата на доброкачествено образувание.
 • Метаплазия – заместването на един вид клетка с друг от друга локализация. С времето може да се появи дисплазия върху тези клетки с променено място.
 • Дисплазия – става дума за анормално развитие на тъканта, поради растежа на изменени клетки. Ако се остави да еволюира без лечение, в някои случаи дисплазията може да еволюира в рак, поради което става дума за пред-злокачествено или пред-раково увреждане.

Тези изменения могат да доведат до рак.

Съществуват много наименования на рака според неговата патологична анатомия и не е възможно да се изготви изчерпателен списък със стриктна класификация на всички възможности.

Някои от термините, които се прилагат към най-честите видове рак, са следните:

Карцином /Carcinoma/

Това е злокачествен тумор, който се появява в обвивката, която покрива (епителни клетки) органите.
Приблизително 80% от раковите тумори са карциноми.

Някои от тези клетки имат различни характеристики и затова наименованието им може да е различно.

Ще отбележим някои:

 • Аденокарцином – така се нарича ракът, който се заражда в тъканта на жлезите, например в каналите или частите на млечната жлеза или простатата.
 • Карцином на епителните или епидермоидни клетки – рак, който се оформя в клетките, които не принадлежат на жлезите, например хранопровода, шийката на матката и други.
 • Базално-клетъчен кацином – това е най-често срещания рак на кожата. Заражда се в най-дълбокия слой на епидермиса (кожата), наречен базален. Обикновено се образува в зони, изложени на слънце, най-вече главата и шията. Базално-клетъчният рак расте бавно и е малко вероятно да се разпространи върху отдалечени части на тялото.
 • Меланом – злокачествен тумор, който се заражда в клетките, които предизвикват оцветяването на кожата (меланоцити). Почти винаги меланомът е излечим в първите си стадии. Вероятно е, обаче, да се разпространи из други части на тялото.

Сарком /Sarcoma/

Става дума за злокачествен тумор, който се образува в съединителните тъкани, като хрущялите, мазнините, мускулите или костите.

В зависимост от клетката, която го образува, може да получи различни наименования, като най-познатите са:

 • Остеосарком – (остео = кост) Сарком, който произлиза от костите.
 • Липосарком – (липо = мазнина) Сарком, който произлиза от мазнините.
 • Хондросарком – (хондро = хрущял) Сарком, който произлиза от хрущял.
 • Ангиосарком – (ангио = съд) Сарком, който произлиза от кръвоносните съдове.

Левкемия /Leukaemia/

Популярно е познат като рак на кръвта. Хората, болни от левкемия, проявяват значително покачване на нивата на белите кръвни телца или левкоцити (клетки, налични в кръвта, натоварени със задачата да ни защитават от инфекции).

При левкемиите няма тумори, засегнати са кръвта и костният мозък (вътрешната част на костите, където се образуват кръвните клетки).

В зависимост от вида увредени клетки, левкемиите могат да се класифицират на:

 • Миелолевкоза
 • Лимфолевкоза

Също така се класифицират според възрастта на левкозните клетки:

 • Остра левкоза – съставена от млади клетки.
 • Хронични левкози – клетките се намират в последна степен на растеж.

Острите левкози са най-често срещани при деца.

Лимфом /Lymphoma/

Така се нарича ракът на лимфната система. Лимфната система е мрежа от фини лимфни възли и съдове, разположена в цялото тяло и нейната функция е да се бори с инфекциите. Лимфомът засяга група бели кръвни телца, наречени лимфоцити.

Двата основни вида лимфоми са болест на Ходжкин и неходжкинови лимфоми.

Виж продължение: Основни групи метастази

Прочети още статии на тема:

рак

2 коментара

 1. Миро
  Миро май 20, 20:20

  Здравейте,
  Много благодаря за полезната информация, която сте публикували във вашия сайт! Аз лично съм на мнение, че традиционната мединицина подава ръка, но засегнатите от това изключително тежко изпитание, трябва най-много да разчитаме на изчистването на организма от токсини и прилагане на алтернативни и природни методи за извънболнично лечение и поддържане. Бих искал да попитам защо не е написано нищо за рака на белите дробове? Все пак, вярвам, че и този рак е напълно лечим! Благодаря и поздрави!

  Отговори на този коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи