BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Какво е ракът?

Какво е ракът?
16 юни 2014

Организмът ни се състои от съвкупност от клетки, видими единствено чрез микроскоп.

Клетките се делят периодично и редовно, с цел да заменят остарелите или умрелите и по този начин да поддържат целостта и правилното функциониране на различните органи.

Процесът на делене на клетките е регулиран от редица контролни механизми, които сигнализират на клетката кога да започне да се дели и кога да остане в покой. Когато клетката е непоправимо увредена, се задейства клетъчното самоунищожение (естествената клетъчна смърт или апоптоза), което предотвратява увреденото състояние да бъде унаследено от произхождащите клетки.

Неконтролируемо делене на раковите клетки

Когато тези контролни механизми се увредят в клетката, тя и произхождащите от нея клетки започват да се делят неконтролируемо, което с времето води до появата на тумор (образувание).

Когато клетките, които съставляват този тумор, не притежават способността да обхващат и разрушават други органи, говорим за доброкачествен тумор. Но когато тези клетки освен, че растат неконтролируемо, претърпяват нови изменения и придобиват способността да атакуват околни тъкани и органи (инфилтрация) и да се придвижват и пролиферират в други части на организма (метастази), говорим за злокачествен тумор, което наричаме рак.

Не при всички видове рак се появява някакво образувание. При левкемиите, увредените клетки растат и атакуват костния мозък (тъканта, която е отговорна за образуването на кръвните клетки). С времето, клетките излизат навън и нахлуват в кръвта и други органи.

Еволюцията на всеки случай на рак зависи от много фактори, които взаимодействат помежду си.

Помнете, че няма болести, а болни.

Характеристиките на клетките на злокачествения тумор са:

  1. Дисплазия – регулиращите механизми, които поддържат баланса на клетките, са неспособни да контролират деленето им, като се образува натрупване на клетки. Обикновено се стига до образуването на бучка или тумор.
  2. Неоплазия – клетките проявяват изменения във формата, размера и функцията си. Тези клетки престават да функционират както трябва и придобиват нови свойства, които обуславят злокачественото им естество (рак).
  3. Способност за инвазия – ракът може да се разпространи из организма, като използва различни пътища. Най-обичайните са:
    • Локално разпространение. Туморните клетки обхващат съседните тъкани, като ги инфилтрират.
    • Разпространение на разстояние. Случва се когато група злокачествени клетки се отдели от първоначалния тумор, където са се образували, и се придвижи до други места в организма (метастази). Разпространяват се най-вече чрез кръвоносните съдове и лимфата.
  4. Злокачествеността на даден тумор се определя от агресивността на клетките му, която му придава по-голяма или по-малка способност за инвазия.

Виж продължение: Зараждане на болестта

Прочети още статии на тема:

рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи