BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Основни групи метастази

Основни групи метастази
11 септември 2014

Какво представляват метастазите?

Метастазирането е комплексен процес, включващ разпространението на туморите в отдалечени от първичната локализация части на организма. Но това е сложен процес. За да колонизират успешно далечни тъкани и органи на тялото, раковите клетки трябва да преминат серия от стъпки, преди да формират откриваема лезия.

Стъпки на метастазирането

Процесът включва:

  • Отделяне от първичния тумор.
  • Инвазия в тъканите около първичния тумор и проникване в базалните им мембрани.
  • Проникване в кръвовоносните съдове и оцеляване в кръвообращението – разпространението по кръвен път се нарича хематогенно.
  • Проникване в лифните съдове или коремната кухина – този вид разпространение се нарича лимфогенно.
  • Достигане на отдалечени органи, като бял или черен дроб, кости, мозък и т.н.
  • Формиране на нова лезия, заедно с нови, захранващи я с кръв кръвоносни съдове. Образуването на нови съдове се нарича ангиогенеза.

По време на този процес раковите клетки трябва да избегнат унищожение от естествената имунна защита на организма.

Пътища на метастазиране

Съществуват четири възможни пътя на разпространение на туморите, включващи:

  • Чрез лимфните съдове – основен път на разпространение на повечето карциноми.
  • Чрез кръвоносните съдове – това е приоритет на саркомите и някои карциноми, призхождащи от бъбреците, тъй като венозните им стени са по-тънки и по-често се инвазират от артериите. В тези случаи метастазирането става по венозен път.
  • Разпространение чрез телесните кухини – раковите клетки се заселват по плевралната, перитонеалната, перикардната и менингеалната обвивка (това са обвивките съответно на гръдната стена, коремната кухина, съцето и мозъка).
  • Трансплантация на туморите – получава се от пренасяне на фрагменти от туморите посредством игли или други хирургични инструменти в други части на тялото по време на интервенции или диагностични процедури.

С какво са опасни метастазите?

Метастазирането е от огромно значение, тъй като болшинството от смъртните случаи от рак са причинени от разпространението на първичните тумори в други органи на тялото. В повечето случаи болните с локализиран тумор имат по-добри шансове за оцеляване от тези с метастатично заболяване.

Според последни данни, 60 до 70% от пациентите са развили метастази до момента на диагностицирането. Освен това, дори да няма данни за налични метастази по време на диагностиката, риск винаги съществува и затова се налага оптимално лечение.

Метастатична “seed and soil” теория и засегнати органи

Метастазирането е една от трите характерни черти на злокачествените тумори, за разлика от доброкачествените. Повечето тумори неоплазми метастазират. До каква степен са способни да метастазират, обаче, зависи от вида на туморите. Например, базалноклетъчният карцином метастазира много рядко. Някои органи за по-податливи на метастатичен процес от други. Това е тема на „seed and soil“ теория на Стивън Пагет (Stephen Paget) отпреди повече от век, създадена през 1889 г.. Например, костите са предпочитано място на простатния карцином, ракът на дебелото черво метастазира в черния дроб, стомашният карцином може да се разпространи в яйчниците, което се нарича тумор на Крукенберг (Krukenberg).

Според теорията туморните клетки оцеляват трудно извън първичното огнище. За да се разпространят, те трябва да попаднат на място с подобни характеристики. Например, карциномът на млечната жлеза се нуждае от калциеви йони от млякото, за да пролиферира. Затова и предпочита костите, които са богати на калций. Малигненият меланом предпочита меланоцитите и нервите, затова метастазира в мозъка (мозъчната тъкан и меланоциите произлизат от една и съща ембрионална клетъчна линия).

Оспорвания на теорията “seed and soil”

Теорията е оспорена от Джеймс Евинг (James Ewing) през 1928 г., който смята, че метастазирането се осъществява по чисто анатомични и механични пътища. Той твърди, че разпространението на рака става чрез кръвоносните и лимфните съдове. Отбелязва, че раковите клетки засягат често лимфните възли в съседство с първичния тумор. Това се нарича регионално заболяване или позитивни възли.

Първичният тумор изисква биопсично изследване на поне два лимфни възела при оперативно отстраняване или биопсия. Разпространението в регионалните (прилежащи) лимфни възли не се отчита като метастатично заболяване, но е признак на лоша прогноза.

Виж продължение: Какво причинява рака

Прочети още статии на тема:

рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи