BezRak.com

Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

Признаци и симптоми на болестта рак

Признаци и симптоми на болестта рак
13 ноември 2015

Какво представляват признаците и симптомите на болестта рак?

Признаците и симптомите са сигнали за заболяване или увреждане – сигнали, че нещо в организма не е наред.

Признакът е знак, който може да бъде забелязан и от някой друг човек – близък на болния, лекар, сестра или роднина. Например треската, учестеното дишане или абнормалните белодробни шумове, чуващи се със стетоскопа могат да бъдат признаци на пневмония.

Симптомът е сигнал, който индивидът може да почувства сам. Той не може да се забележи лесно от страничен наблюдател. Например слабостта, болката и недостигът на въздух могат да бъдат симптоми на пневмония.

Наличието на един признак или симптом може да не е достатъчно за определяне на причините за дадено заболяване. Например, обривът при децата може да бъде признак на много състояния, като отровни растения, дребна шарка, кожни инфекции, или хранителна алергия. Но ако обривът е съпътстван от други признаци и симптоми, като висока температура, тръпки, болки и възпалено гърло, лекарят по-лесно ще се ориентира за диагнозата. Понякога признаците и симптомите на болестта не са достатъчни за поставяне на диагнозата. Тогава се налага да се правят медицински изследвания, като кръвна картина, рентгенови изследвания, биопсии и т.н.

Какви симптоми и признаци са характерни за заболяването рак?

Ракът представлява голяма група заболявания (над 200), която може да се прояви с всевъзможни признаци и симптоми. Те зависят от локализацията тумора, размерите му и в каква степен засяга дадени органи и тъкани. Ако туморът е метастазирал, симптомите могат де се проявят от различни области на тялото.

С нарастването си туморът започва да притиска съседните органи, кръвоносни съдове и нерви. Този натиск причинява някои от признаците и симптомите на заболяването. Ако туморът се намира в критична зона на организма, като някои части на мозъка, дори и малките му размери могат да причинят симптоми.

Понякога обаче, туморите се развиват на места, където не предизвикват симптоми, докато не за пораснали до значителни размери. Например туморите на панкреаса често не дават симптоми или признаци, докато не започнат да притискат органите и нервите по съседство (което причинява болки в корема или гърба). Други прорастват около жлъчния канал и спират оттока на жлъчката. В резултат се наблюдава пожълтяване на очите и кожата (жълтеница). По времето, когато се проявят гореспоменатите симптоми, туморът вече е в напреднал стадий. Това значи, че вече се е разпространил отвъд границите на първоначалното си огнище – панкреаса.

Ракът може да причини и симптоми като треска, силна уморяемост и отпадналост или загуба на тегло. Това се наблюдава, защото туморните клетки използват голяма част от енергията на организма, или освобождават субстанции, променящи начина на усвояване на енергия от храната.

Ракът може да предизвика и симптоми, свързани с реакция на имунната система.

Понякога туморите освобождават в кръвния ток вещества, които не са пряко свързани с туморния процес. Например, някои панкреатични тумори отделят вещества, предизвикващи тромбоза на вените на долните крайници. Определени тумори на белия дроб произвеждат хормоно-подобни вещества, които повишават нивата на калция в кръвта. Това повлиява нервите и мускулите и кара човек да се чувства уморен и замаян.

Има ли полза от разпознаването на признаците и симптомите на заболяването?

Лечението на рак е най-ефективно при ранно откриване на рака – когато туморът е още малък и е слабо вероятно да е метастазирал в други области на тялото. Това означава по-големи шансове за излекуване, особено когато туморът може да бъде хирургично премахнат.

Добър пример за важността на ранната диагностика е кожният меланом. Той може лесно да бъде отстранен, ако не е проникнал дълбоко в кожата. Пет-годишната преживяемост при такива пациенти е 98%. Веднъж метастазирал в други части на организма, 5-годишната преживяемост при меланома спада на около 16%.

Често хората не обръщат внимание на симптомите. Може би те не осъзнават, че симптоматиката може за значи, че нещо в организма им не е наред. Други пък се плашат от това, какво могат да означават тези симптоми и нарочно не търсят медицинска помощ. Има и хора, които не могат да си позволят да потърсят специализирана медицинска консултация.

Някои симптоми, като уморяемост и кашлица е по-вероятно да са причинени от нещо друго, освен рак. Симптомите могат да изглеждат несъществени, особено при наличие на ясна причина, или проблемът е отскоро. Жените често смятат, че образуванията в гърдата са вероятно кисти, които ще изчезнат от само себе си. Никой симптом обаче не бива да бъде подценяван, особено ако се влошава или трае дълго време.

Най-често признаците и симптомите не са причинени от рак, но е добре да се уточнят – за всеки случай. Ако причината не е рак, тя ще бъде открита и при нужда – лекувана.

В лекарската практика се случва ракът да бъде установен още преди появата на симптоми. Различни организации за борба с рака препоръчват определени тестове и процедури, дори при липса на симптоматика. Те позволяват ранна диагностика на рака. Даже и да имате наръчник с препоръчителните тестове, нужно е да се консултирате с лекар при поява на някакви симптоми.

Какви са общите признаци и симптоми на рака?

Добре е общите признаци и симптоми на рака да се познават – така може да спасите собствения си живот или живота на близък човек. Но не забравяйте, че наличието на някой от тях не означава непременно диагноза рак – много други заболявания могат да протичат с подобни симптоми. Ако имате някои от посочените симптоми и те продължават дълго време, непременно си направете консултация с лекар. Може да се обърнете и към някой от консултантите на този сайт.

 • Необяснима загуба на тегло

  Повечето онкологични болни започват да губят тегло в даден момент. Когато сваляте тегло по неясна причина, това се нарича необяснима загуба на тегло. Загубата на няколко килограма безпричинно може да бъде един от първите признаци за наличието на рак в организма. Загубата на тегло най-често се наблюдава при тумори на панкреаса, стомаха, хранопровода и белия дроб.

 • Трескави състояния

  Треската е често срещан симптом при рак, но обикновено се наблюдава при далечно разпространение на процеса. Повечето болни проявяват този симптом на някой етап от развитието на болестта, особено ако ракът или терапията повлияват имунната система (а това затруднява борбата на организма с инфекциите). По-рядко, температурата и треската могат да бъдат ранни признаци на хематологични заболявания, като лимфоми и левкемии.

 • Лесна уморяемост

  Причина за тревога има, когато това състояние не се подобрява след покой. Може да бъде важен симптом за развитието на рак. Като ранен симптом се проявява при левкемиите. Понякога стомашният и дебелочревният карцином могат да доведат до незабележима (окултна) загуба на кръв, т.е. анемия. Това е друго заболяване, което предизвиква лесна уморяемост.

 • Болка

  При някои видове рак, като тестикуларния или костния рак, болката може да бъде ранен симптом. Неповлияващо се от терапията главоболие може да е симптом на мозъчен тумор. Болките в гърба могат да са свързани с тумори на ректума, дебелото черво и яйчниците. В повечето случаи болката, свързана с рак, означава напреднал стадий на заболяването.

 • Кожни промени

  Освен туморите на кожата, някои други видове тумори също могат да предизвикат изменения в кожата. Тези признаци и симптоми включват:

  • Потъмняване на кожата (хиперпигментация)
  • Пожълтяване (жълтеница или иктер)
  • Зачервяване (еритем)
  • Сърбежи (пруритус)
  • Екстремно окосмяване

Признаци и симптоми на определени видове тумори

Едновременно с общата симптоматика, трябва да се следи и за други признаци и симптоми, насочващи към диагностициране на рака. Разбира се, трябва отново да кажем, че може да има и други причини за появата им. Въпреки това е необходима консултация с лекар, особено ако проблемът се влошава или продължава дълго.

 • Промени в поведението на червата и пикочия мехур

  Продължителната констипация, разстройството и промените в количествата на изпражненията могат да бъдат признак на колоректален карцином. Болките при уриниране, кръвта в урината или честите и безрезултатни позиви за уриниране, могат да са свързани с тумор на пикочния мехур или простатата. За такива проблеми е добре веднага да се консултирате с лекар.

 • Незаздравяващи рани

  Кожният рак може да изглежда като незаздравяваща кървяща рана. Продължителното разраняване в устната кухина също може да бъде признак на рак. За това трябва незабавно да се вземат мерки, особено при хора, които пушат, дъвчат тютюн или употребяват често алкохол. Раничките на пениса или вагината могат да представляват или рак в ранен стадий, или признак на инфекция.

 • Бели плаки по устната кухина или езика

  Тези образувания могат да представляват левкоплакия – преканцерозно състояние, причинено от постоянно раздразване. Най-често се причинява от пушене или употреба на други видове тютюневи изделия. Най-висок е рискът при ползващите лула или тютюн за дъвчене. Ако не се третира своевременно, левкоплакията може да се превърне в рак на устната кухина. Такива промени трябва да се следят от лекар или стоматолог.

 • Необичайно кървене

  Може да се случи както при напреднал, така и при начален стадий на рак. Изкашлянето на кръв може да е симптом на белодробен рак. Кръвта в изпражненията (може да се прояви като много тъмни или черни изпражнения) често е симптом на колоректален карцином. Ракът на маточната шийка или ендометриума може да причини абнормално вагинално кървене. Кръвта в урината може да е признак на рак на бъбрека или пикочния мехур. Отделянето на кръв от зърното често е признак за рак на гърдата.

 • Уплътнение или „бучка” в млечната жлеза или други части на тялото

  Много видове тумори могат да се опипат през кожата. Това са най-често туморите на тестисите, млечната жлеза, лимфните възли и меките тъкани. Уплътнението може да бъде и ранен, и късен признак на рак и трябва да бъде уточнено от лекар, особено ако забележите, че нараства. Важно е да се знае, че някои видове рак на млечната жлеза изглеждат като зачервено удебеляване, а не като бучка.

 • Постоянно подуване на корема

  Това състояние се наблюдава често при жените, но е преходно. Ако подуването обаче стане постоянно за период от над 3 седмици, следва да се консултирате с лекар.

 • Нарушения на храносмилането или при гълтане

  Проблемите с гълтането или хратосмилането могат да се дължат на тумори на хранопровода, стомаха или глътката. Подобни сиптоми могат да се причинят и от други заболявания.

 • Скорошни промени в налични бенки или брадавици, както и поява на нови кожни промени

  Всяка бенка, брадавица или луничка, която започне да се променя по цвят, размери и форма, или започне да губи ясните си граници, трябва веднага да бъде консултирана със специалист. Същото касае и всякакви други кожни промени. Тези промени могат да се дължат на меланом, който открит рано може да бъде успешно излекуван.

 • Постоянна дразнеща кашлица и дрезгав глас

  Непрестанната кашлица може да бъде признак на белодробен рак. Спадналият и дрезгав глас често е признак на рак на ларинкса или щитовидната жлеза.

 • Обилни нощни изпотявания

  Нощните изпотявания могат да бъдат признак на инфекция, или страничен ефект на някои лекарства. Често се наблюдават при жени в периода около менопаузата, но много обилните изпотявания за дълъг период от време могат да бъдат алармиращи за някои видове рак и е препоръчително да се направят съответните изследвания.

 • Други симптоми

  Изброените по-горе признаци и симптоми са най-често срещаните при определени видове тумори. Има обаче и други, още невключени в списъка. Ако усетите някакви големи промени във функциите на своя организъм, особено, когато тези състояния се задълбочават, или траят дълго – съобщете на лекаря си. Ако нямат нищо общо с рак, състоянието ще бъде уточнено и лекувано. Ако се касае за рак, ще имате по-големи шансове за оцеляване – особено, когато заболяването е открито в ранен стадий.

Прочети още статии на тема:

диагноза и изследвания

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи