BezRak.com

Прочети още статии на тема:

рак

Стадии на болестта

Стадии на болестта
13 септември 2014

Процесът от появата на първите клетъчни мутации до достигането на крайния етап на болестта се нарича естествено развитие.

Продължителността на този процес при възрастните зависи от вида на рака и варира от месеци до години. В случая на децата, целият процес се случва много по-бързо, като дори може да трае едва няколко месеца. Това се дължи на факта, че клетките, които съставляват туморите в детска възраст, са по-незрели и се делят и умножават по-бързо отколкото тези, които съставляват рака при възрастните, поради което развитието и еволюцията на туморите при деца стават за по-кратко време.

  • Първото, което се случва, са клетъчните промени, които придават на клетките характеристиките на злокачественост, тоест, неконтролируемо делене и способността да обхващат други области. Това е най-дългият етап на болестта и се нарича стадий на индукция. Няма случаи, при които може да се диагностира, нито проявява симптоматика. Този стадий може да продължи до 30 години.
  • Вторият стадий се нарича стадий „in situ“. Характеризира се със съществуването на микроскопично раково увреждане, локализирано в тъканта, където се е зародило. При възрастните обикновено трае между 5 и 10 години, в зависимост от вида рак. В този стадий също не се проявяват симптоми или оплаквания у пациента. В определени случаи като рака на гърдата, маточната шийка или дебелото черво, заболяването може да се диагностира в този стадий чрез техники, които позволяват ранното откриване.
  • След това, увреждането започва да се разпростира извън първоначалната си локализация и обхваща прилежащи тъкани или органи. Изправени сме пред стадия на локална инвазия. При възрастните хора трае между 1 и 5 години. Появата на симптоми на болестта зависи от вида рак, от растежа му и от локализацията.
  • Накрая, заболяването се разпростира извън първоначалното си място, като туморните увреждания се появяват на разстояние и се наричат метастази. Това е стадият на инвазията от разстояние. Симптоматиката, която пациентът проявява, обикновено е сложна. Зависи от вида на тумора, от локализацията и от разпространението на метастазите.

Виж продължение: Видове рак

Прочети още статии на тема:

рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи