BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

Топ 10 на храните, които предизвикват рак

Топ 10 на храните, които предизвикват рак
25 септември 2017

Наясно сте със сериозността на раковите заболявания. Знаете какво костват в умствено, емоционално, духовно, психическо и финансово отношение. Причиняват умствен и физически стрес на пациента, а и повлияват отношенията му с близки и приятели. Ракът може да попречи на всеки – като личност, родител или работещ човек.

Няма неща от дневната активност и навици, които да останат незасегнати. Ракът е изтощаващ злодей, с който борбата е непрекъсната и който унищожава по толкова много начини, че е трудно да се обясни на някого, който не е изпитвал това ужасно усещане през живота си.
Има нещо, което може да се направи, за да се намали риска от поява на рак наполовина. Хората от медицинската индустрия говорят за „лечебни методи”, но има една поговорка, която сигурно всички са чували от прародителите си и която има повече смисъл – „Няколко грама профилактика имат по-висока стойност от килограм лекарства.”

Става дума за ползване на храни, борещи се с рака и понижаващи риска от появата му. Известни са научно доказани храни, които причиняват рак. Те активно увеличават шанса да бъде чута диагнозата “рак” на даден етап от живота. В някои случаи ракът атакува мълниеносно, но е по-обичайно да се прояви след години живот със специфични навици. Добри примери са тютюнопушенето и прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи, предизвикващи съответно рак на белия дроб и кожата.

Според експертите повече от половината от онкологичните случаи са предотвратими чрез промяна в начина на живот. През 2012 Световната здравна организация съобщава за нови 14 милиона новооткрити случаи на рак…, който води до 8.2 милиона смъртни случаи по света. Очаква се тези цифри да скочат със 70% през следващите 20 години в световен мащаб!

Най-често при мъже се наблюдава: рак на бял дроб, рак на простата, рак на дебело черво/ректум, рак на стомах и рак на черен дроб. При жените съответно говорим най-често за: рак на млечна жлеза, рак на дебело черво/ректум, рак на бял дроб, рак на маточна шийка и рак на стомаха.

Вижда се, че някои от най-често срещаните (и агресивни) видове рак са свързани с храносмилателната система. Тя поддържа функциите за смилане и разпределяне на храната, която се приема, и изхвърляне на отпадъчните токсини. Оптималното състояние на храносмилателната система е жизненоважно за превенцията и оцеляването при рак. Храните и напитките, които се консумират, представляват горивото, което организма ползва за борба със заболяванията и е определящо за доброто общо състояние.

Някои храни са по-неподходящи от други и освен рак могат да предизвикат и много други състояния и заболявания. Ракът е най-лошият вариант, но редовният прием на канцерогенни храни от списъка на десетте, може да предизвика поява на сърдечно-съдови заболявания, диабет, хронични възпалителни процеси и много други.

 1. Генно модифицирани храни (ГМО): бързо разрастващата се индустрия за генно модифицирани храни залива пазара с тревожни темпове. Повече от 90% от пшеницата и соята в развитите страни са ГМО. Експертите са съгласни, че адекватни изследвания не са правени преди внедряването на генно-модифицираните храни в листата на хилядите останали хранителни съставки. С други думи, никой – нито производителите, нито обработващите ГМО-храни – не знае техните дългосрочни ефекти върху здравето на човека. За предпочитане са храни с етикети „Без ГМО” когато е възможно, или с надпис „органично” – което почти със сигурност означава, че продуктът не е ГМО.
 2. Пуканки за микровълнова фурна: започвайки с химически обработената торбичка и завършвайки с реалното й съдържание, микровълновите пуканки винаги са били обект на спорове. Не само заради зърното, а и относно масло-подобната ГМО субстанция (която производителите не са длъжни да разкриват). Изпаренията, които се отделят от това изкуствено „масло” съдържат диацетил, който е токсичен за човека. Старомодните органични пуканки – са по-вкусни и не отделят токсични изпарения. Това е по-здравословният избор!
 3. Консервирани стоки: Повечето консервни кутии са покрити отвътре с химикал, наречен бифенол-А, който предизвиква генетични промени в мозъчните клетки на плъхове. Много видове пластмасови опаковки, термоустойчиви хартии, водопроводни тръби и дентални препарати също съдържат бифенол. Придържането към прясно замразени зеленчуци, без добавени химикали са по-добрия и достъпен избор целогодишно.
 4. Печеното на грил червено месо има възхитителен вкус, но учените са установили, че приготвянето на месото по този начин – особено това за хот-дог – отделя канцерогенни съединения, наречени хетеро циклични ароматни амини. Когато червеното месо се приготвя до точката на „добре изпечено”, тези съединения променят химическата и молекулярна структура на месото. По-добре е да се пече месото на жар или на тиган, отколкото на грил.
 5. Рафинирана захар: най-канцерогенни храни са тези с високо съдържание на царевичен фруктозен сироп и други рафинирани захари. Такива са дори кафявата захар и високо рафинирана бяла захар, към която впоследствие е добавена меласа, за цвят и вкус. Рафинираните захари (и продуктите, приготвени с тях) предизвикват пикови отделяния на инсулин и подхранват туморния растеж. Тъй като по-голямата част от захарта, произвеждана в САЩ и останалите развити страни произлиза от ГМО-цвекло, по-здравословна алтернатива са органичният мед, кокосовата захар или кленовият сироп. В днешно време онколозите използват противодиабетни средства при борбата с рака, което без съмнение доказва, че мутиралите клетки обичат захар.
 6. Осолени, мариновани и пушени храни: тези продукти обикновено съдържат консерванти, като нитрати, които удължават срока им на годност. Подобни субстанции се натрупват в организма с течение на времето, и причиняват увреждания на клетъчно ниво и така водят до заболявания като рак. При термична обработка на пушените храни , нитратите се превръщат в още по-токсични нитрити.
 7. Сода и газирани напитки: те са обект на спорове вече повече от две десетилетия, като основен канцерогенен фактор. Пълни са с фруктозен сироп, оцветители и други химически вещества, които са вредни за здравето. Имат нулева хранителна стойност и ограбват организма от веществата, които трябва да се усвоят от другите храни. Терминът „диетично”, добавен на етикета вероятно означава, че консумирате аспартам – който за човешките клетки е полезен колкото отрова за мишки.
 8. Бяло брашно: когато то се рафинира, всичката му хранителна стойност изчезва. Обработва се с хлорен газ, за да придобие по-добър търговски вид. Гликемичният индекс на бялото брашно е много висок – което означава, че предизвиква пикови отделяния на инсулин, без да има хранителен субстрат. Въглехидратите се превръщат в прости захари в организма. Така продуктите, съдържащи големи количества бяло брашно водят до развитие на инсулинова резистентност. Простите захари са и предпочитаното „гориво” на раковите клетки.
 9. Изкуствено отглеждана риба: Комерсиалното развъждане на риба се състои в отглеждане на огромни количества риба в пренаселена изкуствена среда. Над 60% от сьомгата консумирана в САЩ, а и в другите развити страни, идва от развъдници, където се третира с антибиотици, пестициди и други канцерогенни съединения в стремежа да се контролират бактериалните, вирусните и паразитни епидемии, резултат от пренаселването на водните басейни, в които се отглежда рибата. Изкуствено отгледаната сьомга, освен това, не съдържа достатъчно количество омега-3 мастни киселини.
 10. Хидрогенирани мазнини: Растителните масла са извлечени от техните източници, като са добавени химически вещества за промяна на вкуса и миризмата им. Комбинирани са и с нездравословните омега-6 мазнини, които някои народи консумират напоследък твърде много и доказано се променя структурата на клетъчните мембрани.

Като допълнение към 10-те храни, изброени по-горе, е желателно да се избягват и продукти с надписи „лек”, „диетичен” или „без мазнини”. В стремежа си да премахнат мазнините и натуралните калории, производителите ги заместват с химикали, опасни за здравето. Вместо да се консумират хранителни продукти, за които производителите твърдят, че са „добри” – могат да се следват тези 4 противоракови диетични примера:

 • Консумиране на органични храни, когато е възможно
 • Избор на сурови или прясно замразени продукти, ако в момента не са налични пресни
 • Желателно е всеки път чинията да е наполовина пълна с не-скорбелени зенчуци. Ако се консумира месо, то да бъде органично отглеждано и от свободни животни (включително и яйцата). Използване на висококачествени растителни масла, като кокосово, зехтин или органично краве масло.
 • Ограничаване на захарта и зърнените храни.

Спазването на тези съвети не само понижава риска от появата на рак, но и допринася да се чувствате и изглеждате по-добре.

Източник: The truth about cancer (by Ty Bollinger)

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи