BezRak.com

Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, куркумин при рак

5 научно доказани ползи от приема на куркумин

5 научно доказани ползи от приема на куркумин
29 юли 2021

Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно растение с коренище, което се използва както в кулинарията под формата на подправка, така и като терапевтично средство при лечението на много заболявания. Коренището на куркумата съдържа ценен куркуминоид, наречен куркумин, и има важна роля в традиционната индийска аюрведична медицина, където се употребява от поне 4000 години.

Какво е куркумин?

Куркуминът е едно от основните биоактивни съединения в куркумата и неговите полезни свойства са чест обект на изследователска дейност. Именно на този ценен курминоид се дължат и известните терапевтични свойства на билката.

куркумин

Нека разгледаме кои са петте научно подкрепени ползи от приема на куркумин за нашето здраве:

1. Приемът на куркумин предпазва от развитието на болест на Алцхаймер

Множество проучвания показват, че приемът на куркумин оказва терапевтично действие при болест на Алцхаймер. Полезният куркуминоид предотвратява образуването и насърчава разграждането на бета-амилоидните плаки, които се образуват между нервните клетки на мозъка и нарушават тяхната сигнализация. Вследствие на това нарушение невроните умират, което нанася тежки вреди върху функциите на мозъка.

Освен това куркуминът помага за потискане на активността на „тау“ протеина, който се натрупва в невроните и води до развитието на невродегенеративното заболяване.

Изследванията показват, че приемът на куркумин спомага за подобряване на когнитивната функция и забавя когнитивния спад, причинени от болестта на Алцхаймер.

артрит

2. Допринася за намаляване на симптомите на артрит

Остеоартрита нанася тежки вреди върху човешкото здраве и се характеризира с болка, възпаление и скованост в ставите. Болкоуспокояващите медикаменти като аспирин и ибупрофен са най-често използваните лекарствени средства за контрол на неприятните симптоми на заболяването. Въпреки това честият прием на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства води до появата на редица нежелани странични ефекти и нанася сериозни вреди върху организма.

Проучванията показват, че куркуминът е ценно природно средство за справяне с болката и възпалението в ставите, без опасност от нежелани странични ефекти.

3. Подпомага функциите на мозъка

Известно е, че куркуминът оказва благоприятно действие върху мозъчните функции и нервната система.

Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на полифенола помагат за предотвратяване или намаляване на симптомите на много невродегенеративни заболявания. Приемът на куркумин оказва благоприятно действие при болест на Хънтингтън, множествена склероза и болест на Паркинсон.

4. Подобрява настроението

В малки клинични проучвания се установява, че приемът на куркумин води до намаляване на безпокойството и депресията при изследваните лица.

Според учените благоприятните ефект на куркумина върху настроението се дължи на това, че подобрява активността на специфичен протеин, наречен мозъчен невротрофичен фактор (BDNF). Този протеин поддържа нормалните функции на невроните и помага за тяхната регенерация.

5. Приемът на куркумин намалява възпалението

Безспорно едни от най-известните полезни свойства на куркумина се изразяват в неговите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Според изследователите хроничното възпаление и оксидативния стрес са основни фактори при развитието на множество тежки заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет. Проучванията показват, че приемът на куркумин допринася за превенцията и лечението тези хронични заболявания.

Куркумин с висока бионаличност

Други ползи от приема на куркумин

Понастоящем учените имат все по-голям интерес към изучаване на ролята на чревната микробиота както при защитата, така и при развитието на различни заболявания.

Проучванията показват, че приемът на куркумин помага за поддържане на здравословния чревен микробиом, което оказва положителен ефект върху функциите и здравето на човешкото тяло.

Освен изброените полезни свойства, куркуминът има и изразени антисептични, антивирусни и противоракови ефекти.

Полезният куркуминоид помага за потискане на свръхактивния имунен отговор („цитокинова буря“), който се наблюдава при някои пациенти с COVID-19. Поради този факт изследователите разглеждат куркумина като потенциално терапевтично средство за справяне с коронавирусната инфекция.

Куркуминът е ценен дар от природата за поддържане на здравето на нашето тяло. Неговият прием подпомага превенцията и лечението на редица заболявания и оказва благотворно влияние върху целия организъм.

Още полезни статии относно действието на куркумина може да прочетете ТУК.

Източник:

https://www.forbes.com/health/body/turmeric-health-benefits/
Прочети още статии на тема:

други алтернативни лечения, куркумин при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи