BezRak.com

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак, съмнения, опасения и погрешни вярвания

6 мита относно рака

6 мита относно рака
29 април 2021

Ракът е общото наименование на група заболявания, които се характеризират с анормален растеж на клетките в нашето тяло. Коварната болест засяга редица хора по света, а факторите за нейното развитие са много и различни. В последно време има множество грешни твърдения относно това по какъв начин се развива рака, които водят до голямо объркване сред хората.

Нека разбием някои от основните митове, които касаят раковите заболявания и техния характер.

  Терапии срещу рак

 1. Няма лечение за рака
 2. Ракът не е смъртна присъда! Oткрит в ранен стадий, има голям шанс ракът да бъде излекуван успешно.

  Науката се развива с бързи темпове и понастоящем има много нови терапии, които дават добри резултати при лечението на рака.

  Във Великобритания например процентът на преживяемост при онкологично болните се е удвоил през последните 40 години.

  Важно е пациентите, които са диагностицирани с рак, дори и в напреднал стадий, да не губят надежда.

  В последно време има много ефективни, иновативни терапии за борба с рака. Добър пример е съвременна имунотерапия, при която около 40% от пациентите с меланом в четвърти стадий успяват да се справят със заболяването.

  Освен това има хранителни добавки, като лекарствени гъби, които могат да спомогнат за борба с онкологичните заболявания, както и да намалят тежестта на страничните ефекти от конвенционалната терапия.

 3. Ракът е заразен
 4. Едно от най-грешните твърдения относно рака е, че заболяването е заразно. Раковите заболявания не са заразни!

  Някои болести, предавани по полов път, включително човешки папиломен вирус (HPV) и хепатит В и С, водят до развитието на рака на шийката на матката и черния дроб. В тези случаи инфекциозният агент причинява рака, но той не е заразен.

 5. Мобилните телефони причиняват рак
 6. Към днешна дата няма научни данни, които да сочат, че ракът може да се развие вследствие на мобилните устройства. Една от причините за появата на този мит е, че тези устройства излъчват радиочестоти (радиовълни).

  Учените знаят, че излагането на йонизиращо лъчение, като например рентгенови лъчи, увеличава риска от развитието на рак. Радиочестотното лъчение обаче е нейонизиращо лъчение и не оказва канцерогенен ефект.

 7. Хирургията при рака води до неговото разпространение
 8. Това донякъде е частичен мит. Вярно е, че при рака хирургичната намеса може да увеличи риска от неговото разпространение, но това се случва изключително рядко.

  Според експертите, напредъкът в медицинското оборудване свежда рисковете от разпространението на рака при оперативна намеса до минимум.

  Една от най-големите заблуди е, че излагането на тумора на въздух води до неговите по-бърз растеж и разпространение. Това не е така!

  ДНК

 9. Предаването на рака става по семейна линия
 10. Въпреки че някои видове онкологични заболявания могат да се предават генетично, тези случаи са изключително редки. Само около 3–10% от раковите заболявания са резултат от мутации, наследени от родителите.

 11. Ракът винаги се появява отново
 12. За щастие на всички нас, това твърдение е напълно невярно. Понастоящем терапиите за лечение на рака се подобряват непрекъснато. Съответно и терапиите, които могат да унищожат напълно рака и всички ракови клетки стават все по-ефективни“, отбелязва д-р Колин Ву (Dr. Collin Vu), медицински онколог и хематолог в Раковия институт „MemorialCare“, Калифорния, САЩ.

  Въпреки това, д-р Колин Ву пояснява, че всяко онкологично заболяване има различен характер и възможност за лечение. Поради тази причина е трудно за пациентите да бъдат напълно наясно кога наистина са излекувани и кога има опасност от повторната поява на рака.

При поставяне на диагноза с онкологично заболяване е важно да бъдем възможно най-добре информираме относно спецификите на болестта. По този начин ще си спестим много главоболия и ще си помогнем в борбата с коварното заболяване.

Източник:

www.medicalnewstoday.com/articles/medical-myths-all-about-cancer#10.-There-is-no-cure-for-cancer

Прочети още статии на тема:

причини за появата на рак, съмнения, опасения и погрешни вярвания

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи