BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нова база данни може да подпомогне разработването на персонализирани терапии срещу рак на гърдата

Нова база данни може да подпомогне разработването на персонализирани терапии срещу рак на гърдата
21 август 2020

Учени изследват всички съвременни лекарства за лечение на рак на гърдата при различни клетъчни линии. Всяка клетъчна линия е от различни пациенти с онкологичното заболяване. Това води до създаването на нова база данни с 40 клетъчни линии на рак на гърдата, разработена от изследователи от Медицинския университет в Южна Каролина (Medical University of South Carolina), САЩ. Тази база данни ще подпомогне изучаването на клетъчните линии и ще ускори разработването на нови таргетни терапии срещу рак на гърдата. Един от изследователите в проучването е проф. Стефан П. Етиер (Prof. Stephen P. Ethier), професор в катедрата по патология и лабораторна медицина в Медицинския университет в Южна Каролина. Тяхното проучване е публикувано в научния журнал „Нейчър – Рак на гърдата“ (npj Breast Cancer).

Клетъчните линии са първата стъпка при изследването на рака на гърдата, защото са получени от пациенти и показват характеристиките на тяхното заболяване“, отбелязва проф. Етиер.

Проф. Етиер и неговият екип описват подробно приложението на новия ресурс за изследователите в областта на рака. Така наречената „Информационна база данни за клетъчни линии на рак на гърдата“ или „SLKBase“ представлява голям научен напредък, като предоставя лесно достъпна геномна, протеомна и друг тип специфична информация относно общо 40 вида клетъчни линии, получени от пациенти. Тази база данни може да допринесе за идентифицирането, разработването и прилагането на персонализирани таргетни терапии за пациенти с рак на гърдата.

Учените подчертават, че нарушенията в ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина) могат да променят клетъчните функции и да нарушат тяхното нормално размножаване и растеж, което води до развитието на злокачествени клетки.

Таргетните терапии, базирани на уникални промени в гените според спецификата на рака на пациента, са дългосрочна цел в онкологичните изследвания. Въпреки че има значителен напредък в тяхното разработване, приложението им остава предизвикателство.

В своите експерименти проф. Етиер и неговият екип извършват серия от тестове, при които изследват влиянието на всеки ген в генома върху функциите на раковите клетки. Те постигат това като изключват всеки ген поотделно и наблюдават влиянието му върху оцеляването на злокачествените клетки. Ако раковата клетка умре или спре да се размножава, този ген се счита за съществен за нейното оцеляване. Ако този ген е мутирал, това означава, че той не само е съществен, но и изпълнява функция, която допринася за превръщането на клетката в злокачествена.

В един момент трябва да спрем да се притесняваме дали става въпрос за рак на гърдата, рак на белия дроб или рак на дебелото черво“, казва проф. Етиер. „Би трябвало да поставяме по-голям акцент върху геномните особености на рака, тъй като той представлява заболяване на генома.“

Новата база данни „SLKBase“ е със свободен достъп и може да се използва от всеки, който желае да научи повече относно клетъчните линии на рака на гърдата и техните геномни и протеомни изследвания.

Проф. Етиер и неговият екип се надяват тяхната база данни да се разшири и да включва клетъчни линии от всички видове рак. Наскоро той подписа споразумение с Фондацията за научноизследователска дейност на Медицинския университет в Южна Каролина, което ще му даде възможност да продължи с изследванията върху раковите клетъчни линии. Тези проучвания ще допринесат за разработването на нови персонализирани таргетни терапии за лечението не само на рака на гърдата, но и на други видове онкологични заболявания.

Източник:

https://medicalxpress.com/news/2020-08-database-personalized-treatments-breast-cancer.html

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи