BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени откриват нов потенциален биомаркер за ранна диагностика на рак

Учени откриват нов потенциален биомаркер за ранна диагностика на рак
18 август 2020

Екип от изследователи от медицинския център за лечение на рака „Memorial Sloan Kettering“ (MSK) и от организацията „Weill Cornell Medicine“ в САЩ откриват, че извънклетъчните везикули и частици (EVPs), екскретирани от туморните и имунните клетки, могат да служат като биомаркери за ранна диагностика на рака. В проучването участват д-р Уилям Ярнагин (Dr. William Jarnagin), който е главен хирург в центъра за лечение на рака и проф. Дейвид Лидън (Prof. David Lyden), професор по педиатрична кардиология и по клетъчна биология и биология на развитието в организацията „Weill Cornell Medicine“. Резултатите от проучването са публикувани в научния журнал „Клетка“ (Cell).

Една от основите в медицината при лечението на рак е именно ранната диагностика посредством извършването на кръвен тест. Нашето проучване предоставя важни данни относно детекцията на рака. Въпреки това е необходимо провеждането на допълнителни изследвания преди откритието ни да се използва като инструмент за скрининг на заболяването. Но в крайна сметка би било фантастично, ако успеем да използваме този подход за откриване на рака, преди появата на симптоми”, заявява д-р Ярнагин.

При предишно проучване, базирано на течната биопсия, учените се фокусират върху откриването и анализа на онкогените, които се освобождават от раковите клетки в кръвта. Използването на течните биопсии като инструмент за скрининг на рака е все още на експериментално ниво.

Новото проучване се фокусира върху изследването на протеините, съдържащи се в „EVP“, а не върху анализа на гени. При проучването на „EVP“, проф. Дейвид Лидън открива, че туморите могат да освобождават тези елементи като стратегия за подготовка на други части на тялото за разпространението на раковите клетки.

Медицината се нуждае от подобрени методи за тъканна и течна биопсия за детекция на рак. В нашето проучване се извършва протеомен анализ на „EVP“ в 426 човешки проби от тъканни култури (ТЕ), кръвна плазма и други телесни течности“, пишат изследователите.

„EVP“ представляват покрити с мембрана частици, които пренасят активни молекули като РНК (рибонуклеинова киселина), ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), протеини, метаболити и липиди. Тези частици могат да посредничат в междуклетъчната сигнализация, да модулират съединителната тъкан или дори да регулират възпалителните и имунните реакции. Освен това те могат да преминават свободно през кръвно-мозъчната бариера, като по този начин могат да се сливат с клетки с висока степен на специфичност.

Една епруветка с кръв съдържа милиарди „EVP“ частици“, добавя проф. Лиден. „Това означава, че онкоболните имат изобилие от свързани с рака „EVP“, които клиницистите биха могли да използват за диагностика на заболяването.

Докато течните биопсии осигуряват неинвазивни техники за ранна диагностика на рак и мониторинг на прогресията на заболяването, те имат и недостатъци, включително генерирането на неправилни резултати.

Едно от потенциалните предимства, които изследователите откриват, съсредоточавайки се върху протеините в „EVP“ частиците, е, че това им позволява да характеризират различните видове клетки около туморната микросреда. Това би могло да им помогне за откриване на промени в други тъкани на организма.

Изследването включва проби от 18 различни видове рак, включително рак на гърдата, на дебелото черво и на белия дроб. В проучването е включена и контролна проба от здрави лица.

Чрез прилагането на класификация с технология на машинно-обучение (machine-learning), изследователите успяват да съпоставят конкретни протеини на „EVP“ с някои видове рак. Екипът открива, че компютърът може да идентифицира различни видове рак от пробите с чувствителност от 95% и специфичност от 90%.

Д-р Ярнагин отбелязва предимството на този тип тест при ракови заболявания без потенциално надежден метод за скрининг като рак на черния дроб и панкреаса.

Тези ракови заболявания рядко могат да бъдат открити в ранен стадий, а ранното им лечение може да доведе до по-добри резултати за пациента“, заключава проф. Лидън.

Източник:

www.clinicalomics.com/topics/molecular-dx-topic/molecular-biology/new-potential-early-cancer-detection-biomarker-unveiled/

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи