BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Клинично проучване: CAR T-клетъчна терапия при неходжкинов лимфом

Клинично проучване: CAR T-клетъчна терапия при неходжкинов лимфом
10 декември 2020

Учени от Раковия институт „Дана-Фарбър“ (Dana-Farber Cancer Institute) в САЩ провеждат клинично изпитване във фаза 2, в което CAR T-клетъчната терапия, известна като аксикабтаген силолевсел (axicabtagene ciloleucel – Axi-cel), успява да намали драстично броя на раковите клетки при почти 80% от пациентите с напреднал неходжкинов лимфом (NHL).

Въпреки че неходжкиновият лимфом е бавноразвиващо се онкологично заболяване, след провеждането на стандартно лечение често при пациентите се появяват рецидиви. Ефективността на Axi-cel при участниците в проучването, които са или с рецидив на заболяването, или с развита резистентност към другите лекарства, е особено обнадеждаваща.

Това че по-голямата част от участниците имат дълготраен отговор към терапията е наистина впечатляващо“, отбелязват изследователите. „Това лечение повлиява значително върху високорисковите пациенти с онкологичното заболяване. Освен това терапията показва сравнително безопасен профил на приложение в сравнение с това, което наблюдаваме при бързорастящите лимфоми.

Лекарството Axi-cel се произвежда чрез събиране на част от Т-клетките, борещи се с болестта на пациента, и подлагането им на генетични промени за разполагането на специализиран рецептор върху тяхната повърхност. Рецепторът позволява на модифицираните Т-клетки, наречени химерен антигенен рецептор или CAR Т-клетки, да се захващат за раковите клетки и да ги унищожават. След това тези CAR T-клетки се вливат обратно в организма на пациента.

В настоящото проучване, наречено „ZUMA-5“, изследователите прилагат терапията при 146 пациенти с фоликуларен лимфом или лимфом на маргиналната зона – две бавноразвиващи се форми на неходжкинов лимфом. Всички участници в изследването са с активно заболяване, въпреки че са били подложени на множество предишни лечения.

В рамките на 17,5 месеца след началото на лечението с Axi-cel, 92% от участниците в проучването показват обективен отговор към терапията – забележимо намаляване на броя на раковите клетки. Цели 76% от пациентите показват пълен отговор към лечението с CAR T-клетъчната терапия. Към крайната дата за събиране на данните от изследването отговорът към терапията продължава при 62% от всички лекувани пациенти.

При почти всички пациенти се наблюдават странични ефекти, като 86% от участниците имат нежелани реакции от степен 3 или по-висока. Честотата на отговорите е малко по-висока, а честотата на нежеланите ефекти е малко по-ниска при пациенти с фоликуларен лимфом, отколкото при тези с лимфом на маргиналната зона. Въпреки това резултатите от това клинично изпитване са обещаващи, като показват надеждността на CAR Т-клетъчната терапия при лечението на пациенти, страдащи от коварната болест.

Източници:

1. Dana-Farber Cancer Institute. „CAR T-cell therapy found highly effective in patients with high-risk non-Hodgkin lymphoma.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 5 December 2020.
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201205143404.htm
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи