BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Проучване: Връзката между чревния микробиом и лечението на рака

Проучване: Връзката между чревния микробиом и лечението на рака
20 август 2020

Микробиомът на червата се състои от микроорганизми като бактерии и вируси. През последните години все повече открития показват връзката между микробиома и общото здравословно състояние на човек. Това води до провеждането на по-задълбочени изследвания относно ролята на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт при различни заболявания и тяхното лечение.

Лекари от изследователския център „City of Hope“ в САЩ и техни сътрудници от института „Translational Genomics Research Institute“ (TGen) в САЩ, откриват, че по-голямото разнообразие на чревния микробиом при пациенти с метастатичен рак на бъбреците е свързано с по-добри резултати при тяхното лечение. Главни автори на проучването са д-р Суманта Пал (Dr. Sumanta Pal) от центъра „City of Hope“ и д-р Сара Хайландър (Dr. Sarah Highlander) от института „TGen“. Резултатите от него са публикувани в научния журнал „Европейска урология“ (European Urology).

Предишни проучвания предполагат връзката между микробиома на червата и отговора към имунотерапевтичното лечение при солидни тумори, включително и при метастатичен рак на бъбреците.

Резултатите от нашето проучване се основават на по-ранни открития и потвърждават, че разнообразието в състава на микробиома на пациентите е свързано с клиничните резултати от противораковите терапии“, отбелязват изследователите.

Проучването, което разглежда 31 пациенти с метастатичен рак на бъбреците, представя първите данни за сравняване на микробиома на онкоболни в различни времеви точки.

Участниците предоставят до три фекални проби: в началото на терапията, 4 седмици след началото на терапията и 12 седмици след началото на терапията.

Използвайки резултатите от клинични изпитвания, екипът успява да идентифицира промените в микробиома на пациентите, получаващи имунотерапия.

Констатациите установяват, че по-голямото разнообразие от микроорганизми е свързано с по-добри резултати от терапията, както и че модулирането на микробиома на червата по време на лечението може да повлияе на неговата ефективност.

Пациентите с най-добри резултати от противораковата имунотерапия са тези с по-голямо микробно разнообразие, както и тези с по-голямо изобилие на специфичната бактерия, известна като Akkermansia muciniphila“, казва д-р Хайландър. „И други изследвания показват, че тази бактерия е свързана с по-добри резултати от имунотерапията.

Д-р Хайлaндър отбелязва, че е необходимо онколозите да насърчат пациентите да обръщат повече внимание на чревния си микробиом. Това може да се постигне чрез консумацията на храни с високо съдържание на фибри, включително плодове и зеленчуци с високо съдържание на фрукто-олигозахариди като банани, сушени плодове, лук, праз, чесън, аспержи и артишок, както и зърна с „устойчиви“ нишестета, като ечемик или непреработено картофено нишесте.

Източник:

www.news-medical.net/news/20200819/Microbial-diversity-can-improve-treatment-for-cancer-patients.aspx

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи