BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Как да се справим с чувството на безпокойство по време на лечението на рака

Как да се справим с чувството на безпокойство по време на лечението на рака
25 август 2020

Чувството на тревожност, страхът и паниката могат да бъдат едни от най-трудно контролируемите емоции по време на лечението на рака. В статията ще се запознаете с някои основни техники за справяне с тези емоции, за да се чувствате по-добре и да преминете по-лесно през периода на антираковата терапия.

Най-често безпокойството и стресът се появяват:

 • Преди началото на терапията;
 • След терапията;
 • При мисълта за посещение на болницата или клиниката;
 • При извършването на проследителни и контролни прегледи;
 • По време на изчакването на резултати.

Някои от основните стратегии за справяне с тези емоции включват:

 • Придружаване от роднина или приятел, за да ви осигури подкрепа по време на лечението;
 • Получаване на подкрепа от медицинския екип и лекарите;
 • Извършването на релаксиращи упражнения;
 • Поддържане на физическа активност и / или провеждане на
  рефлексотерапия или релаксиращ масаж веднъж седмично.

Ако чувството на тревожност се отразява върху ежедневието ви и се чувствате в постоянно състояние на паника и притеснение, може да се нуждаете от консултация със специалист. Вашият лекар може да ви насочи към онкопсихолог, който да ви помогне да намерите начин за справяне с вашето състояние, което е често срещано сред пациентите с рак.

Не забравяйте, че емоции като тези са напълно човешки и нормални, тъй като ракът е тежка диагноза за всеки.

Да се обърнете за помощ към специалист за справянето с чувството на безпокойство е също толкова важно, колкото приемането на вашите лекарства. Негативните емоции и стресът може да повлияят на психическото, емоционалното и физическото ви здраве, което от своя страна може да окаже нежелан ефект върху вашето лечение.

Специалистите по психично здраве могат да окажат силна подкрепа на пациентите и да им помогнат да се справят със стреса и да започнат да контролират негативните емоции.

Експертите препоръчват воденето на дневник относно чувствата и емоциите на пациентите преди провеждането на всяко лечение. По този начин лекарят може да бъде наясно с емоционалното състояние на пациента.

Релаксационни техники при лечението на рака

Намерете техника или занимание, което ви помага да намалите чувството на тревожност и ги прилагайте често. Техниките за релаксация могат да се използват самостоятелно или да се комбинират с други видове лечение. Някои от тях могат да се прилагат самостоятелно, но за други е необходимо да се обърнете към професионалист.

 • Техники на дишане: Тези техники обикновено включват бавни и дълбоки контролирани вдишвания и издишвания.
 • Ръководени изображения (Guided Imagery): Звукът и думите при тази техника помагат да си представите положителна атмосфера, изживявания и емоции.
 • Прогресивна мускулна релаксация: Тази техника включва стягане и след това отпускане (релаксиране) на мускулите. Започвате от пръстите на краката или в горната част на главата и бавно отпускате мускулите по дължината на цялото тяло.
 • Медитация: Можете да изберете медитация в седнало положение или медитация под формата на движение, като например Тай Чи. Тази техника включва фокусиране на вниманието за постигане на усещане за благополучие в настоящето и за намаляване на нивата на стреса.
 • Йога: При тази техника се използват упражнения за дишане и практикуване на специфични пози за постигане на релаксация.
 • Биофидбек (Biofeedback): Това включва фокусирането върху различни сигнали на тялото и тяхното контролиране (напр. сърдечната честота).
 • Когнитивно-поведенчески техники за релаксация: Това включва способността да се остави настрана „тревогата“ и да се преодолеят страховете.
 • Експресивни арт терапии: Танците, писането, арт терапиите като рисуването и другите видове творчески дейности освобождават напрежението и подобряват настроението.

Източник:

www.curetoday.com/view/tips-for-managing-anxiety-during-cancer-treatment

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи