BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика, хранене при рак

Полезни храни с противоракови свойства

Полезни храни с противоракови свойства
01 април 2021

С нарастването на случаите на онкологични заболявания в световен мащаб, науката все по-често насочва своето внимание към изследвания относно лечението на заболяването. Според изследователите един от най-сигурните начини за справяне с рака е именно чрез неговата превенция. Но какво може да предприемем, за да предотвратим развитието на коварната болест?

Основните начини, по които можем да допринесем за поддържане на нашето здраве, е чрез намаляване на нивата на стрес, минимално излагане на организма на пестициди и замърсители, редовна детоксикация на черния дроб, както и чрез предотвратяване на възпалителните процеси в нашето тяло. За крепко здраве е необходимо да включим в менюто си храни, които са богати източници на полезни вещества и ни зареждат с енергия. Нека се запознаем с някои основни растителни продукти, които освен че имат множество полезни свойства могат и да допринесат за превенцията на онкологични заболявания:

РАСТИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ НА ПРОТИВОРАКОВИ СЪЕДИНЕНИЯ

Амигдалинът, наричан още витамин В17, е биоактивно съединение, което има лек горчив вкус, но може да окаже унищожителен ефект върху раковите клетки. Експертите препоръчват съединението да присъства често в нашия хранителен режим. Витамин В17 присъства в семената и костилките на някои плодове, включително в тези на:

амигдалин

 • Кайсии;
 • Ябълки;
 • Череши;
 • Нектарини;
 • Круши;
 • Сливи и др.

Освен това амигдалинът влиза в състава на бадемите, целината, морковите, горските плодове и в този на повечето зърнени и бобови растения (покълването повишава съдържанието). Освен това някои семена (лен, чиа и сусам) и зърнени храни като сорго и елда също са богат източник на полезното вещество. За получаване на по-ефективен резултат от неговия прием съединението може да се набавя под формата на хранителни добавки, които осигуряват лесно определянето на необходимата доза от него.

Полезни свойства на амигдалина

Червените боровинки съдържат и бензоена киселина, за която е доказано, че инхибира растежа на раковите клетки на белия дроб, дебелото черво, както и тези на някои форми на левкемия.

Вече добре познатите каротеноиди, влизащи в състава на тикви, моркови и сладки картофи, също имат потенциални свойства за борба с рака.

Фитонутриентите, наречени индоли, стимулират детоксикацията на черния дроб и помагат в борбата с рака. Те влизат в състава на зеленчуци като:Кръстоцветни зеленчуци

 • Кейл;
 • Броколи;
 • Карфиол;
 • Кресон;
 • Брюкселско зеле;
 • Зеле.

Също така, тези кръстоцветни зеленчуци помагат да се сведе до минимум производството на „лошия“ естроген, който има особено важна роля в развитието на рака на гърдата.

витамин c И не на последно място по важност е зареждането на тялото с необходимото количество витамин С. Този витамин е мощен антиоксидант, като взаимодейства със специфични молекули в нашето тялото, за да образува водороден прекис, който оказва унищожително действие върху раковите клетки.

В менюто ни трябва да присъстват плодове и зеленчуци, като цитруси и кръстоцветни зеленчуци, които са богат източник на полезния витамин.

Източник:

https://www.dailyo.in/politics/cancer-simple-foods-detox-liver-breast-cancer-vitamins-b17-c-carotenoids/story/1/10902.html
Прочети още статии на тема:

профилактика, хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи