BezRak.com

Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

Хранителен режим по време на химиотерапия

Хранителен режим по време на химиотерапия
16 април 2021

През последните години все повече изследвания са насочени към определяне на социалните фактори, които влияят върху здравето на пациентите с различни заболявания. Скорошно проучване разкрива влиянието на здравословният начин на живот върху ефективността на противораковата терапия. По-специално, учените разглеждат ефекта на правилният хранителен режим и тренировките при лечението на рак.

Какво показва проучването

Според изследването, публикувано в научния журнал „Blood Advances“, тези фактори оказват положителен ефект при лечението на по-млади пациенти с остра лимфобластна левкемия (ALL).

В проучването са включени 40 пациенти на възраст от 10 до 21 години. Пациентите са с поставена диагноза В-клетъчна остра лимфобластна левкемия. Изследването е проведено съвместно с диетолози и физиотерапевти, които създават индивидуален хранителен режим и тренировъчен план за всеки от пациентите.

Участниците в проучването предприемат хранителен режим с поне 10% намален калориен прием и поддържат умерена физическа активност. Учените установяват, че тези фактори водят до 70% по-малка вероятност от наличието на остатъчни левкемични клетки в костния мозък. Тези резултати се наблюдават 1 месец след започване на химиотерапията.

Проучване

Защо е важно да се спазва хранителен режим по време на лечението

Предишни изследвания показват, че пациентите с наднормено тегло, които се подлагат на химиотерапия, имат по-голям риск от развитието на резистентност към лечението. Също така при тях се наблюдава по-малка вероятност за изчистването на организма от раковите клетки.

Това е първото проучване, което показва, че чрез хранителен режим с ограничаване на калориите и увеличаване на физическата активност можем да направим химиотерапията по-ефективна. Също така, това води до намален риск от рецидив на заболяването при деца и юноши“, отбелязват изследователите.

Анализите показват, че тренировките и правилният хранителен режим въздействат по различен начин на пациентите с наднормено тегло или затлъстяване спрямо тези с нормално телосложение.

Въпреки това учените установяват, че промяната в диетата и упражненията подобряват значително ефективността на химиотерапевтичното лечение. Изследователският екип ще продължи своята работа с цел определяне на факторите, които водят до този ефект. Разбирането на биологичните промени, до които водят правилният хранителен режим и тренировките, ще подпомогне за подобряване на стратегията за лечение на рак.

Може да откриете допълнителни полезни статии относно това как да се храним при рак ТУК.

Източник:

https://www.ajmc.com/view/diet-exercise-enhance-effects-of-chemotherapy-odds-of-survival-for-youth-with-all
Прочети още статии на тема:

стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи