BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени успяват да подобрят ефективността на имунните клетки за борба с рака

Учени успяват да подобрят ефективността на имунните клетки за борба с рака
29 януари 2021

Изследователи от Раковия център „Рогел“ на Университета в Мичиган, САЩ, откриват начин за подобряване на ефективността от противораковите терапии, които използват имунните клетки на тялото за борба със заболяването.

Те откриват начин, по който да „улавят“ естествените клетки-убийци (NK-клетки) и да ги накарат да освободят специфични везикули, наречени екзозоми, с цел унищожаване на раковите клетки. Тези екзозоми имат наноразмери и са хиляди пъти по-малки от NK-клетките, което прави проникването им през защитата на раковите клетки много по-лесно.

В проучването се използват кръвни проби от петима пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб. Учените използват разработен от тях микрофлуиден чип, в който „отглеждат“ екзозомите на NK-клетките.

Освен това изследователският екип успява да демонстрира, че екзозомите могат ефективно да убиват циркулиращите туморни клетки в клетъчните култури.

Екзозомите са малки „торбички“ с протеини и други молекули, които се освобождават естествено от почти всеки тип клетки в тялото“, отбелязват изследователите. „Целта на нашето проучване е да разширим знанията си за екзозомите на NK-клетките и да се опитаме да използваме техния потенциал за борба с рака.

Учените отбелязват, че в сравнение с NK-клетките, NK-екзозомите са по-стабилни и по-лесни за модифициране за терапевтични цели.

Противораковите свойства на NK-клетките отдавна представляват голям интерес за научния свят. За разлика от Т-клетките, естествените клетки-убийци не трябва да се грундират (осъществяване на контакт) със специфични за нашествениците антигени, за да се преборят с тях.

Според учените един от основните недостатъци от терапиите, използващи NK-клетки, е това, че те не могат да се инфилтрират (да проникнат) в туморната микросреда. Когато използват екзозомите на тези имунни клетки, те успяват да се справят с проблема. Тъй като тези везикули съдържат същите молекули с противоракова активност, но техните размери са много по-малки, те могат да проникнат вътре в тумора и да окажат своето действие.

Също така, учените използват система за течна биопсия, наречена „Лабиринт“ (Labyrinth), за изолиране на циркулиращите туморни клетки от кръвните проби на пациентите с цел оценка на корелацията между NK-клетките, екзозомите и циркулиращите туморни клетки.

Резултатите показват, че колкото е по-голяма концентрацията на NK-клетки в пробата, толкова по-малко е количеството на циркулиращи туморни клетки в нея“, отбелязват изследователите. „Също така, колкото повече туморни клетки има в пробата, толкова е по-голяма концентрацията на NK-екзозомите – което показва, че наличието на рак стимулира производството на екзозоми от NK-клетките.

Допълнителни експерименти показват, че NK-екзозомите, получени от проби на пациенти, наистина са в състояние да унищожат циркулиращите ракови клетки в клетъчните култури.

Освен това учените подчертават, че екзозомите имат голям потенциал за допълнително оптимизиране, за да бъдат по-мощни и ефективни в борбата с раковите клетки. Изследователите ще продължат своите експерименти с цел подобряване на ефективността от имунотерапията, което може да допринесе за лечението на редица онкоболни пациенти.

Източник:

https://labblog.uofmhealth.org/lab-report/scientists-farm-natural-killer-cells-novel-cancer-fighting-approach
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи