BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Защо имунотерапията не е толкова ефективна при жените и при по-младите пациенти?

Защо имунотерапията не е толкова ефективна при жените и при по-младите пациенти?
18 август 2020

Изследователи от Медицинското училище в Сан Диего към Калифорнийския университет (University of California San Diego School of Medicine), САЩ, разкриват защо по-младите пациенти, както и тези от женски пол, имат по-слаб отговор към някои видове имунотерапии срещу рак. Главен автор на проучването е доц. Хана Картър (Dr. Hannah Carter) от Медицинското училище в Сан Диего, а резултатите от него са публикувани в научния журнал „Нейчър – комуникации“ (Nature Communications).

Техните открития показват, че тъй като здравата имунна система, характерна за млади пациенти и жени, е по-ефективна при унищожаването на туморните клетки, тези, които остават незасегнати са по-трудни за откриване и унищожаване. Именно този факт прави някои видове имунотерапии неефективни.

Сега, когато знаем защо някои пациенти не реагират толкова добре на имунотерапията, можем да започнем разработването на по-ефективни подходи за лечение на заболяването. Например, разработването на алгоритми за прогноза на вероятния отговор на пациента към дадена имунотерапия може да подпомогне неговото лечение“, казва доц. Картър.

Раковите или заразените клетки имат специфични механизми, които сигнализират на имунната система да ги унищожи преди проблемът да излезе извън контрол. Тези механизми включват молекули, наречени „главен комплекс на тъканна съвместимост“ (MHC). Тези молекули присъстват на повърхността на повечето клетки в човешкото тяло. „MHC“ съдържат антигенни части – MHC-антигени, които дават информация относно цялото съдържимо на клетките. Чрез тях имунните клетки извършват постоянна проверка за наличието на повредени или заразени клетки. Тъй като туморните клетки носят множество мутации, които се появяват често сред MHC-антигените, това позволява на имунната система да ги открие и елиминира.

Но някои туморни клетки успяват да „заобиколят“ унищожителното действие на имунната система, като синтезират молекули, които възпрепятстват разпознаването на увредените клекти от имунната система. Точно тук идват на помощ инхибиторите на имунната контролна точка – вид имунотерапия, която използва спрецифични антитела, за да направи туморната клетка отново „видима“ за имунната система на пациента.

Но защо възрастта и полът на човек влияят на ефективността на инхибиторите на контролната точка?

Разликите в имунния отговор спрямо пола и възрастта се наблюдават отдавна. Например, жените имат два пъти по-силна реакция към антителата на противогрипните ваксини и са много по-податливи на автоимунни заболявания. По подобен начин имунната система на човека има тенденцията да отслабва с напредване на възрастта. Но ако жените и по-младите хора имат по-силен имунен отговор, обикновено се очаква имунотерапията да работи по-добре при тях, а не точно обратното.

За да открият на какво се дължи това, доц. Картър и нейният екип разглеждат генетичната информация на близо 10 000 пациенти с рак, която е предоставена от Раковия геномен атлас на Националните здравни институти в САЩ, както и генома на други 342 пациенти с различни видове тумори, достъпни в Международната база данни за генетиката на рака.

Учените не откриват разлики във функцията на „MHC“ при пациентите от различен пол и възраст. Това, което те откриват е, че по-младите пациенти и тези от женски пол са склонни към натрупване на повече генетични мутации, които не могат да бъдат отчетени от „МНС“. Тази характеристика възпрепятства способността на имунната система да унищожи тези увредени клетки. Според доц. Картър това е така, тъй като здравата имунна система на младите пациенти и на жените е по-ефективна в унищожаването на клетките с добре изразени собствени мутантни антигени, оставяйки след себе си незасегнати туморните клетки, които разчитат повече на слабо представените мутации. Тази селективност е известна като „имуно-редактиране“ (immunoediting).

Ако туморната клетка не предостави добре изразени, мутирали антигени, инхибиторите на контролните точки не могат да помогнат за откриването им от имунната система“, казва тя.

Това показва, че взаимодействието между генома на рака и адаптивната имунна система не е статично“, отбелязват изследователите. „Проучването разкрива, че фактори като възраст и пол оказват влияние на това взаимодействие. Освен това изследването подчертава важната роля на „MHC“ при резултата от това взаимодействие.

Доц. Картър отбелязва, че техните открития относно „по-младите“ пациенти не се отнасят непременно към децата, тъй като, педиатричните тумори са много по-различни от туморите при възрастни. Освен това тя подчертава, че подобно на повечето бази данни в генетиката, и тези, използвани в това проучване, съдържат предимно данни от хора от кавказки произход. Необходимо е провеждането на допълнителни изследвания с по-голямо популационно разнообразие, за да се потвърди, че резултатите могат да бъдат обобщени за всички популации.

Ракът не е просто едно заболяване и затова методът на неговото лечение не може да бъде универсален за всички пациенти“, казва доц. Картър. „Колкото повече научаваме относно разликите във взаимодействието между различните тумори и имунната система, толкова повече се приближаваме към разработването на ефективни индивидуални терапии за лечение на коварната болест.

Източници:

1. Andrea Castro, Rachel Marty Pyke, Xinlian Zhang, Wesley Kurt Thompson, Chi-Ping Day, Ludmil B. Alexandrov, Maurizio Zanetti, Hannah Carter. Strength of immune selection in tumors varies with sex and age. Nature Communications, 2020; 11 (1) DOI: 10.1038/s41467-020-17981-0

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200817144117.htm

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи