BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Инхибирането на специфичен протеин може да подобри лечението на рака на панкреаса

Инхибирането на специфичен протеин може да подобри лечението на рака на панкреаса
24 август 2020

Ракът на панкреаса е една от най-честите причини за смъртност по света и има изключително лоша прогноза, като малко пациенти имат едва петгодишна преживяемост. Агресивността на заболяването се дължи на неговия силно инвазивен характер, както и на липсата на ефективно лечение срещу него.

Ново изследване, публикувано в „Американския журнал за патология“ (The American Journal of Pathology), предполага, че инхибирането на специфичен невропротеин, наречен сортилин, може да забави разпространението на рака на панкреаса, предлагайки по-добра възможност за лечение. Главен автор на проучването е д-р Хуберт Хондермарк (Dr. Hubert Hondermarck) от Школата по биомедицински науки и фармация и Медицинския изследователски институт „Хънтър“ към Университета в Нюкасъл (University of Newcastle), Австралия.

Понастоящем не е налична ефективна терапия за лечение на рак на панкреаса“, отбелязва д-р Хондермарк. „Нуждаем се от таргетна терапия, която може да забави бързата прогресия на заболяването, като това ще предостави повече време за приложението на химио- и лъчетерапията.

Сортилинът има ключова роля в регулирането на жизнеспособността и функцията на невроните. Съществуват и данни, показващи, че освен това той участва в регулацията на жизнеспособността на раковите клетки. Изследванията показват, че невропротеинът е свръхекспресиран при рака на гърдата, белите дробове и щитовидната жлеза. Също така, учените наблюдават, че той може да насърчи инвазията на раковите клетки на глиобластома, както и да участва в адхезията на раковите клетки и метастазите в колоректалния рак. Но до този момент изследователи не бяха наясно с неговата роля при развитието на рака на панкреса.

В своето проучване изследователите анализират 99 човешки панкреатични аденокарциномни клетъчни линии заедно с 48 проби от панкреатични епителни клетки и установяват, че при тях експресията на сортилин е по-висока.

Освен това in vitro проучването предполага, че сортилинът допринася за инвазията на рака на панкреаса чрез поддържане на сигналния път на фокалната адхезионна киназа (FAK). Изследователите откриват също, че нивата на сортилин са по-високи при пациенти с рак на панкреаса от женски пол.

Нашето откритие, че сортилинът се експресира в по-високи нива при жени предполага вероятността протеинът да се регулира от естрогенните рецептори. Въпреки това са необходими допълнителни анализи, за да се потвърди тази хипотеза“, отбелязва д-р Хондермарк.

Както бе споменато по-горе, основният проблем в лечението на рака на панкреаса е степента на неговата локална инвазивност. Раковите клетки на панкреаса се разпространяват бързо в органа и го унищожават, което води до смърт. Това проучване установява, че инхибирането на сортилин със специфични лекарства или имунотерапия води до намаляване на инвазивността на раковите клетки на панкреаса. Следователно, насочването към сортилина може да допълни и подобри ефикасността на съществуващите терапии срещу заболяването. Въпреки това, тъй като не е открита статистически значима връзка между експресията на сортилин и агресивността на рака на панкреаса, екипът смята, че той вероятно не е единственият фактор, участващ в инвазивността на заболяването.

Заедно тези данни разкриват, че сортилинът допринася за разпространението на раковите клетки на панкреаса и е потенциална терапевтична „мишена“ срещу онкологичното заболяване“, казва д-р Хондермарк. „Това откритие може да доведе до разработването на по-ефективно лечение срещу коварната болест.

Източник:

www.drugtargetreview.com/news/69463/inhibiting-sortilin-could-make-pancreatic-cancer-therapies-more-effective/

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи