BezRak.com

Прочети още статии на тема:

лечение, стандартно лечение

Какво е имунотерапия

Какво е имунотерапия
21 януари 2022

Имунотерапия е форма на лечение на рак, която използва определени части на имунната система за предотвратяване, контрол и елиминиране на рака. Това е вид биологична терапия, която използва вещества, произведени от организма за лечение на рак.

През последните десетилетия този вид терапия се превърна в съществена част от лечението на някои видове рак. Все по-бързо се откриват нови начини за работа с имунната система и се тестват нови имунотерапевтични лечения.

Какво е имунна система?

Имунната система е съвкупност от органи, клетки и вещества, които предпазват тялото от различни инфекции и заболявания.

Всяко ново вещество, което не е разпознато от имунната система се атакува от нея. Например микробите, които съдържат протеини, които не се намират в човешкото тяло. Имунната система не ги разпознава и ги атакува. Имунният отговор може да унищожи всичко, което съдържа непознато вещество, включително и рак.

Клетките на имунната система обаче имат проблем при „разпознаването“ на раковите клетки. Тъй като ракът се появява, когато нормалните клетки се променят и започват да растат извън контрол. Това „обърква“ имунната система и тя не ги „разпознава“ като чужди. Поради тази причина има много хора, които имат здрава имунна система, но все пак развиват рак.

Видове имунотерапия при рак

Има няколко основни вида имунотерапия:

  • Инхибитори на контролните точки – тези лекарства премахват блокажа на имунната система, което ѝ помага да разпознава и атакува клетките на рака.
  • Химерен антигенен рецептор (CAR) Т-клетъчна терапия – при този вид терапия се взимат Т-клетки от кръвта на пациента и се смесват със специален вирус. Той кара Т-клетките да се прикрепят към туморните клетки, за да могат да ги убият.
  • Цитокини – това са малки протеини, които пренасят информация между клетките. Това лечение стимулира имунните клетки да атакуват рака.
  • Имуномодулатори – това са групи от лекарства и хранителни добавки, които засилват определени части от имунната система, за да се справи с някои видове рак.
  • Ваксини срещу рак – ваксините са вещества, въведени в тялото, за да започне имунен отговор срещу различни заболявания. Обикновено се поставят на здрави хора, за да предотвратяват различни заболявания. Някои от тези ваксини обаче могат да помогнат за предотвратяването или лечението на рак.
  • Моноклонални антитела (mAbs или MoAbs) – това са създадени от човека версии на протеини на имунната система. Те могат да се изключително полезни при лечението на рак, тъй като могат да атакуват специфична част от раковата клетка.
  • Онковируси – това лечение използва лабораторно модифицирани вируси, които инфектират и убиват определени туморни клетки. [1]

Защо имунотерапия

Тъй като имунната система е изключително прецизна, тя може да се насочи предимно към раковите клетки. Адаптирайки се непрекъснато и динамично, тя може да преоцени местоположението на тумора и да започне нова атака.

Паметта на имунната система ѝ позволява да „запомни“ как изглеждат раковите клетки и така, ако рака се върне може да се насочи и да го елиминира.

Различните видове имунотерапия са одобрени по цял свят и се предписват на пациентите от техните онколози. Това е резултат от години на изследвания и тестове, предназначени да демонстрират ефективността на терапиите. Имунотерапията е достъпна и чрез клинични изпитвания, които са контролирани много внимателно и проучвания с участието на пациенти – доброволци.

Някои видове имунотерапия са свързани с потенциално тежки, но управляеми странични ефекти. Учените разработват методи за определяне на подходящите за имунотерапия пациенти. Тези изследвания водят до нови стратегии за разширяване на потенциално подходящите пациенти.

Независимо, че учените все още не са изучили изцяло действието на имунната система, имунотерапията вече помага за удължаване и подобряване начина на живот при пациенти с онкологични заболявания. Имунотерапията има потенциала да стане по-прецизна, по-персонализирана и по-ефективна и с по-малко странични ефекти от останалите терапии. [2]

Виж разликата между имунотерапия и химиотерапия

Източник:

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/immunotherapy/what-is-immunotherapy.html
https://www.cancerresearch.org/en-us/immunotherapy/what-is-immunotherapy
Прочети още статии на тема:

лечение, стандартно лечение

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи