BezRak.com

Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

Какво означава, че ракът е в ремисия?

Какво означава, че ракът е в ремисия?
17 декември 2020

Често има объркване между термините „пълно лечение“ и „ремисия“ на рака, но е важно да се разбере, че те не означават едно и също нещо. Когато ракът е излекуван това означава, че след лечението не са останали никакви следи от заболяването и няма опасност то да възникне отново. От друга страна, когато ракът е в ремисия това означава, че признаците и симптомите на болестта са изчезнали частично или изцяло.

Обикновено онколозите не използват думата „излекуван“, тъй като раковите клетки могат да останат в тялото, без да бъдат открити, в продължение на много години и да доведат до повторната поява на рака. Затова те обикновено предпочитат да използват термина „ремисия“, за да опишат състояние, при което няма признаци на болестта.

Какво означава „ремисия“?

Ремисията на рака означава намаляване или пълно предотвратяване на симптомите на заболяването след провеждането на различни видове лечения, като операция или химио- и лъчетерапия. Този термин може да има различни определения според спецификата на вида на онкологичното заболяване.

В случаите на солидни тумори (като рак на белия дроб или рак на гърдата), ремисията означава, че туморът е намалил значително своите размери или е изчезнал напълно. При рака на кръвта тя означава значително намаляване или липса на данни за наличието на ракови клетки в организма.

Има два вида ремисии:

  • Частична ремисия: Ракът все още се открива, но туморните размери са намалени с поне 50% (при солидни тумори). В случаите на рак на кръвта, това означава, че раковите клетки, които циркулират в тялото, са значително по-малко. Лекарите често свързват частичната ремисия с постигнат контрол върху заболяването.
  • Пълна ремисия: При тестовете, сканирането и изследванията не се откриват следи от рак в организма. Въпреки това е възможно да има наличие на ракови клетки, които не се откриват чрез провежданите изследвания.

Поддържане на ремисията

След първоначалното лечение лекарите могат да предложат на пациентите да се подложат на поддържаща терапия, дори ако те са постигнали пълна ремисия на рака. Целта на поддържащата терапия не е да лекува, а да предотврати или забави появата на рецидив на заболяването в бъдеще. При някои видове рак, като рак на яйчниците и рак на дебелото черво, тези терапии оказват особено добър ефект.

През последните няколко години са разработени нови лекарства с по-малко странични ефекти, което означава, че тези терапии могат да се използват за продължителен период от време. Освен лекарства, поддържащата терапия може да включва химиотерапия, хормонална или таргетна терапия. Лечението може да продължи седмици или години, в зависимост от вида на рака и как тялото реагира на него.

Какъв е рискът от повторната поява на рака?

Дори в случаите на пълна ремисия, няма гаранция, че ракът няма да се появи отново. Рецидивът може да възникне както в първоначалната локация на заболяването, така и в други части на тялото. Въпреки че не е възможно да се предскаже повторната поява на рака, има някои обяснения защо това може да се случи:

  • Неоткрити ракови клетки: Някои ракови клетки могат да се „крият“ в продължение на месеци или години. Те не могат да бъдат открити посредством наличните тестове и това е една от причините лекарите да не могат да твърдят, че пациентът е излекуван, дори когато заболяването му е в пълна ремисия.
  • Резистентни към лечение ракови клетки: „Родоначалните“ клетки на рака представляват подмножество от ракови клетки. Те са „по-силни“ и по-устойчиви на лечение. Някои изследователи вярват, че това е така, защото те се делят по-бавно от останалите злокачествени клетки.
  • Втори първичен рак: В този случай рецидивът представлява нов вид рак, който не е свързан с предишното лекувано заболяване. Може да се появи в същата област като предишния рак или в друга част или орган на тялото.

Въпреки че ремисията не е синоним на лечение, тя представлява положителен резултат от противораковата терапия. Това обаче не означава, че няма опасност от повторната поява на заболяването. Поради тази причина е от съществено значение да се провеждат редовни контролни прегледи, както и да се предприеме поддържаща терапия за необходимия период от време.

Начинът на живот също оказва значително влияние върху рецидивите на рака. Това означава, че редовната физическа активност, здравословното хранене и отказването от вредните навици са от съществено значение за ремисията на заболяването.

Източник:

https://www.verywellhealth.com/cancer-remission-5090028
Прочети още статии на тема:

как да живеем с рак?

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи