BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени провеждат клинично изпитване на иновативна имунотерапия срещу рак

Учени провеждат клинично изпитване на иновативна имунотерапия срещу рак
12 ноември 2020

Изследователи от организацията за изследване на рака „Cancer Research UK“ във Великобритания разработват ново експериментално лекарство, което използва имунната система на организма за борба с рака. Главни автори на проучването са проф. Серджио Кезада (Prof. Sergio Quezada) и проф. Карл Пегс (Prof. Karl Peggs), а резултатите от него са публикувани в научния журнал „Нейчър“ (Nature).

Лекарственото средство е насочено към потискащите „регулаторни“ имунни клетки вътре в тумора, като показва значително подобряване на дългосрочната преживяемост при изследвания върху животни. Мощният ефект на активното вещество се наблюдава при редица животински модели с рак, като при някои води до 100% отговор към терапията.

Изпитването на лекарството преминава в клинична среда с цел е да се оцени безопасността от неговата употреба при хора с напреднал стадий на рак. Това проучване може да доведе до одобряването на новото имунотерапевтично лекарство за лечението на хора с наличие на голям брой регулаторни имунни клетки, което се среща при онкологични заболявания като меланом, някои видове рак на белия дроб и рак на главата и шията.

Какъв е механизмът на действие на лекарството?

Регулаторните Т-клетки, наречени още „Tregs“, обикновено действат като „спирачка“ за действието на имунната ни система с цел предотвратяването на нейната свръхактивност. Предишни проучвания показват, че този тип имунни клетки се намират в големи количества при туморните образувания. Учените смятат, че те са основна пречка за унищожаването на раковите клетки от имунната система. Отличителна черта на „Treg“ имунните клетки е наличието на протеин, наречен „CD25“, който присъства в големи количества върху тяхната повърхност.

Лекарствата, насочени към този протеин, са се използвали за унищожаване на регулаторните Т-клетки, за да позволят нормалното функциониране на имунната система. Въпреки това те не оказват особена ефективност. Настоящето проучване разкрива причината за това тези лекарства да не оказват ефект върху лечението на рака, кoето води до разработването на новото лекарство за имунотерапия срещу заболяването.

Според изследователите предишните лекарства, насочени към „CD25“, повлияват върху „ефекторните“ Т-клетки в тумора, чиято функция е да унищожават раковите клетки. Това от своя страна намалява ефективността на техния имунен отговор срещу болестта.

Учените откриват, че трябва да насочат действието на лекарството към различна точка на протеина и именно по този начин разработват специфичното антитяло за борба с рака.

Това лекарство не само елиминира регулаторните имунни клетки, които намаляват имунния отговор срещу рака, но също така активира имунните клетки, които го унищожават“, заявява проф. Кезада.

Това е забележителен пример за това как изучаването на раковите клетки в лабораторни условия може да доведе до разработването на експериментални лечения за онкоболни. Терапиите, които стимулират имунния отговор за борба със заболяването са допринесли за лечението на множество пациенти с различни видове тумори“, отбелязват изследователите.

Новото антитяло показва обещаващи резултати при лечението на ракови заболявания в лабораторна среда. Понастоящем лекарството се тества в клинични изпитвания срещу няколко вида рак, които да докажат ефикасността и безопасността от неговата употреба. Това проучване може да допринесе за лечението на редица пациенти, страдащи от различни онкологични заболявания.

Източник:

www.healtheuropa.eu/next-generation-immunotherapy-against-cancer-enters-clinical-trials/103809/
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи