BezRak.com

Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?, хранене при рак

Каква е връзката между консумацията на червено месо и рака?

Каква е връзката между консумацията на червено месо и рака?
03 ноември 2020

Скорошно проучване, публикувано в научния журнал „BMC Medicine“, показва, че хранителният режим играе ключова роля при развитието на редица здравословни състояния, включително диабет тип 2, затлъстяване, рак, хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Понастоящем червеното и преработеното месо са обект на чести научни изследвания, тъй като се смята, че редовната им консумация увеличава риска от онкологични заболявания.

Роля на антителата

Авторите на проучването посочват предварителни доказателства, че N-гликолилневраминовата киселина (Neu5Gc) може да бъде рисков фактор за развитието на колоректален рак.

„Neu5Gc“ представлява въглехидрат, влизащ в състава на хранителни продукти от бозайници, като червено месо и млечни продукти. Съединението се намира в ниски нива при някои видове риби, но липсва при домашните птици.

Човешкия организъм не може да синтезира „Neu5Gc“, но когато този въглехидрат бива консумиран, малки количества от него се натрупват върху повърхностите на клетките, които го изграждат. Когато имунните клетки се сблъскат с този „чужд“ материал, тялото започва да произвежда антитела за борба с него.

Учените откриват доказателства, че продължителното излагане на тези антитела насърчава възпалението и развитието на рак при животински модели. Но на този етап не бе установен точния ефект от консумацията на някои продукти от бозайници върху нивата на тези антитела.

Когато антителата срещу „Neu5Gc“ взаимодействат с въглехидрата върху клетъчните повърхности, се развива възпалителен процес. Експертите смятат, че това от своя страна влошава състоянието на онкоболните, тъй като повърхностите на раковите клетки имат по-високи нива на „Neu5Gc“.

В проучване изследователите демонстрират връзката между нивата на циркулиращите антитела срещу „Neu5Gc“ и риска от развитието на колоректален рак. Нивото на антителата обаче не се свързва с консумацията на червено месо.

Настоящото проучване има за цел да установи връзката между хранителния режим и нивата на „Neu5Gc“ в човешкия организъм.

Хранителен режим и „Neu5Gc“

Авторите на проучването използват данни от 16 149 възрастни, всеки от които има минимум 6 регистрирани хранителни протокола.

Междувременно изследователите изчисляват количеството на „Neu5Gc“ в широк спектър от често консумирани храни. Използвайки тези данни, те разработват, така наречената от тях скала „Gcemic index“, която класира храната според съдържанието на специфичния въглехидрат.

Учените подлагат на анализ кръвни проби от 120 участници с най-малко 18 хранителни протокола (24-часови записи), като определят нивата на антителата срещу „Neu5Gc“ в изследваните проби.

Открихме значителна връзка между високия прием на въглехидрата от червено месо и сирена и увеличените нива на тези антитела, които повишават риска от развитието на рак“, отбелязват изследователите.

В продължение на дълги години изследователите се опитват да открият връзката между консумацията на червено месо и развитието на рак и други тежки заболявания. Настоящото проучване за първи път успява да разкрие този механизъм на молекулярно ниво.

Учените стигат до извода, че консумацията на продукти от бозайници, като червено месо и млечни продукти, увеличава количеството на „Neu5Gc“ върху клетъчните повърхности. От своя страна това увеличава нивото на циркулиращите антитела срещу него, което води до възпалителни процеси и повишен риск от развитието на рак и други тежки заболявания, както и от влошаване на състоянието на вече заболелите лица.

Изследователите отбелязват, че описаният имунен отговор не е единственият фактор, който свързва консумацията на червено месо с повишения риск от развитието на рак. Авторите споменават и други фактори, включително високото съдържание на мазнини и мутагени (химични съединения, които причиняват необратими промени в клетъчния генетичен материал) в месото.

В бъдеще учените се надяват, че разработеният от тях „Gcemic index“ ще се превърне в инструмент за оценка на количеството на „Neu5Gc“ в храните. Това може да помогне за създаването на индивидуален хранителен режим за хора, предразположени към развитието на рак и други тежки заболявания.

Източник:

www.medicalnewstoday.com/articles/how-is-red-meat-linked-to-cancer#Diet-and-Neu5Gc
Прочети още статии на тема:

какво да избягваме?, хранене при рак

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи