BezRak.com

Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

Проучване: Лютите чушки намаляват риска от рак и сърдечно-съдови заболявания

Проучване: Лютите чушки намаляват риска от рак и сърдечно-съдови заболявания
19 ноември 2020

Учени провеждат изследване, което установява, че хората, които консумират люти чушки имат по-голяма продължителност на живота и значително по-нисък риск от смърт, вследствие на сърдечно-съдови заболявания или рак. Главен автор на проучването е д-р Бо Шю (Dr. Bo Xu), който е кардиолог в Клиника “Кливланд” в щата Охайо, САЩ.

Предишни проучвания установяват, че консумацията на люти чушки оказва противовъзпалителен, антиоксидантен, противораков и регулиращ кръвната глюкоза ефект. Това се дължи на съединението капсаицин, което влиза в състава на растението. За да анализират ефектите на чушките върху смъртността, причинена от сърдечно-съдови заболявания, изследователите разглеждат 4729 проучвания от пет водещи световни здравни бази данни (Ovid, Cochrane, Medline, Embase и Scopus). Техният окончателен анализ включва четири големи проучвания относно здравето на участниците, консумиращи люти чушки.

Изследователите използват данните за здравословното състояние и хранителния режим на повече от 570 000 участници от САЩ, Италия, Китай и Иран, като сравняват резултатите спрямо това дали лицата консумират люти чушки или не. Анализите установяват, че консумацията на пикантното растение води до:

  • 26% по-малък риск от смърт, вследствие на сърдечно-съдово заболяване;
  • 23% по-малък риск от смърт, вследствие на рак;
  • 25% по-малък риск от смърт, вследствие на други заболявания.

Бяхме изненадани да установим, че публикуваните по-рано проучвания показват как редовната консумация на люти чушки е свързана с цялостно намаляване на риска от смърт, вследствие на рак и други заболявания. Освен това е доказано, че хранителният режим може да играе важна роля в поддържането на човешкото здраве“ отбелязва д-р Бо Шю. „Точните причини и механизми, които биха могли да обяснят нашите наблюдения, понастоящем са неизвестни. Необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят тези предварителни констатации.

Изследователите отбелязват, че количеството и видът на консумираните люти чушки е различен при всяко от проучванията, което затруднява извеждането на заключения относно характеристиките, които водят до реални ползи за здравето. Изследователите продължават да анализират данните си и се надяват скоро да успеят да публикуват пълния доклад от своето проучване.

Източник:

1. American Heart Association. „People who eat chili pepper may live longer?.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 9 November 2020.
Прочети още статии на тема:

профилактика на рака

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи