BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Учени разработват щадяща терапия срещу рак

Учени разработват щадяща терапия срещу рак
28 октомври 2020

Изследователи от Калифорнийския университет (University of California) в САЩ и Университетската болница на Лозана (Lausanne University Hospital) в Швейцария разработват потенциална противоракова терапия, която не води до тежките странични ефекти на наличните конвенционални терапии срещу заболяването. Техните открития са публикувани в научния журнал „Клинични проучвания относно рака“ (Clinical Cancer Research).

Учените използват свръхвисока доза радиация за елиминиране на мозъчни тумори при мишки, избягвайки някои от най-тежките странични ефекти, които често се появяват при черепно облъчване.

Традиционната лъчева терапия излага както тумора, така и заобикалящата го здрава тъкан на радиация в продължение на няколко минути. Изследователите разработват иновативен метод за лъчетерапията, наречен „Flash“ (Flash-RT), който позволява получаването на същата доза радиация само за секунди. Скоростта на новия метод намалява токсичността, на която са подложени повечето онкоболни пациенти. Това от своя страна намалява страничните ефекти, като възпаление и нарушения в мозъчните функции.

Както при традиционната лъчетерапия, изследователите разделят дозата в няколко последователни лечебни сесии. Използвайки „Flash-RT“, те откриват, че същата доза радиация, доставена за по-кратко време, унищожава мозъчните тумори също толкова ефективно, колкото традиционния метод за лечение.

Въпреки че тяхното проучване се фокусира върху лечението на тумори в мозъка, „Flash-RT“ може да се приложи и при лечението на рак на белия дроб, кожата и червата, като предоставя по-щадящ метод за терапия срещу тези онкологични заболявания.

Изглежда, че този метод ще бъде универсален за лечението на повечето видове рак“, отбелязват изследователите.

След като учените установяват, че иновативната терапия оказва положителен ефект при лечението на рак, изследователски екипи по целия свят започват да разработват устройства, които биха направили технологията „Flash“ достъпна за употреба в клинична среда. Едно такова устройство вече очаква одобрение в САЩ и Европа, като се планира включването му в две клинични проучвания в началото на следващата година.

Според изследователите това откритие е едно от най-значимите в областта на лъчетерапията и може да допринесе за лечението на редица онкоболни по целия свят.

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201027133715.htm
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи