BezRak.com

Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

Нов метод за лечение на солидни тумори

Нов метод за лечение на солидни тумори
15 октомври 2020

Изследователи от Университета в Минесота, САЩ, започват провеждането на ново и иновативно клинично изпитване относно лечението на метастатични гастроинтестинални стромални тумори. Клиничното изпитване във фаза II, което ще използва „CRISPR“ метода за редакция на гени, се основава на новаторски проучвания на изследователския консорциум от Националния раков институт в САЩ и Университета в Минесота. Проучването ще бъде ръководено от д-р Емил Лу (Dr. Emil Lou), доцент по медицина в катедрата по хематология, онкология и трансплантация към Медицинското училище на Университета в Минесота.

За първи път учените използват „CRISPR“ технологията за редактиране на новооткрита вътреклетъчна контролна точка, наречена цитокин-индуциран протеин „SH2“ (CISH). Целта на това проучване е да подобри способността на Т-клетките за борба с онкологичното заболяване.

Прилаганите понастоящем „CAR-T“ и други клетъчни терапии показват ефикасност при лечението на „течни“ тумори, но към днешна дата не се наблюдава значителен ефект при солидни туморни образувания. За тази цел учените извършват „CRISPR“ редакция на неоантиген подсилени тумор-инфилтриращи лимфоцити (TIL), при които генът за новооткритата контролна точка „CISH“ се отстранява.

Според изследователите „CISH“ представлява ключов фактор, който възпрепятства разпознаването и елиминирането на туморите от Т-клетките, но тъй като протеинът се намира вътре в клетката не е възможно да бъде блокиран по същия начин както останалите контролни точки. Учените установяват, че инактивирането на „CISH“ на генетично ниво увеличава значително способността на Т-клетките да разпознават и унищожават раковите клетки.

Съществуващите терапии за инхибиране на контролните точки изискват многократно дозиране и често ефективността им е ограничена от туморната микросреда, която обгражда имунните клетки. При този нов подход за редактиране на гени, инхибирането на контролната точка се извършва в една стъпка, която има траен ефект.

Подготовката за клиничното изпитване започва в разгара на пандемията на COVID-19. Независимо от тежките предизвикателства проучването набира активно пациенти от месец май и вече има редица кандидати да се включат в него.

Въпреки предизвикателствата в инициирането на клиничното изпитване в разгара на коронавирусната пандемия, ние се почувствахме задължени да разкрием тази иновативна терапия за лечението на солидни тумори възможно най-скоро. Като се има предвид потенциалното значение на новооткритата контролна точка, съчетано с прецизната „CRISPR“ проектирана Т-клетъчна терапия, ние се надяваме, че можем да постигнем успеха на Т-клетъчната терапия и имуноонкологията, прилагани за лечението на тумори с течно-еквивалентна компонента“ заявява д-р Емил Лу.

Източник:

https://twin-cities.umn.edu/news-events/university-minnesota-opens-first-its-kind-clinical-trial-treat-metastatic-gi-cancers
Прочети още статии на тема:

иновативна медицина

0 Коментара

Няма коментари.

Няма коментари. Ако желаете напишете вие първи коментар.

Напиши коментар

Напиши коментар

Продукти с конопено масло от Hemp-products.bg

Потърсете ни в социалните мрежи